Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναμενόμενες συνέπειες

Αποκαλυπτικά των συνεχώς διευρυνόμενων μορφωτικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της ΟΛΜΕ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα, με τα στοιχεία αυτά, τα ποσοστά απόρριψης μαθητών της Β` Λυκείου, που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, είναι πολύ υψηλότερα των μαθητών από ανώτερα οικονομικά στρώματα. Για παράδειγμα, το ποσοστό απόρριψης σε 73 ορεινά και απομακρυσμένα λύκεια ανέρχεται στο 47% περίπου, ενώ ο μέσος πανελλαδικός όρος βρίσκεται στο 18,4%. Το ποσοστό απόρριψης στις εργατοσυνοικίες του Λεκανοπεδίου και στις απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής κυμαίνεται μεταξύ του 20 και του 45%, ενώ στις περιοχές που κατοικούνται από μεσαία και ανώτερα οικονομικά στρώματα κυμαίνεται από 2 έως 10,4%.

Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, δεν είναι απρόσμενες. Ηταν φανερό και είχε καταγγελθεί από το ΚΚΕ και άλλους φορείς ότι οι μέχρι πρότινος συνέπειες από τις υπάρχουσες, έτσι κι αλλιώς, κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο από τη διαβόητη κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και, ιδιαίτερα, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο Λύκειο.

Και μπορεί, ο υπουργός Παιδείας και οι άλλοι κυβερνητικοί αρμόδιοι συχνά πυκνά να αναφέρονται στο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, κλπ., κλπ., αλλά τα στοιχεία κάνουν ολοφάνερο πως η πολιτική τους μόνον αυτό δεν εξασφαλίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ