Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7806

Δυναμικά και αισιόδοξα προχωράμε στο Συνέδριο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες στις Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας. Ο πλούτος των απόψεων των στελεχών, μελών, φίλων του Κόμματος, των συνεργαζόμενων, ο προβληματισμός, η αρθρογραφία και ο προσυνεδριακός διάλογος μέσα από την εφημερίδα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Και στο σημερινό «Ριζοσπάστη» αρθρογραφία, ρεπορτάζ και στήλες προσυνεδριακού διαλόγου.


ΣΕΛ.  10   -   13

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ η περιοχή μας

Συνέντευξη με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε νέα φάση όξυνσης βρίσκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τη διανομή των αγορών, τη διατήρηση ή κατάκτηση της πρωτοκαθεδρίας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Η Βαλκανική εξακολουθεί να παραμένει πυριτιδαποθήκη. Ιδιαίτερα απειλητική διαγράφεται η κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, με την ενίσχυση του μεγαλοϊδεατισμού στην Αλβανία, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερός εταίρος και βοηθός της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή.

Στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται και το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται τα οικονομικοπολιτικά σχέδια των κυρίαρχων τάξεων και κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για να δώσουν την εντύπωση ότι διευθετούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Κύριος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι να αξιοποιήσουν και την Ελλάδα και την Τουρκία στα επεκτατικά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών. Θίγονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο με την πλήρη ΝΑΤΟποίηση και αμερικανοποίησή του, όπως περίτρανα απέδειξε και η τελευταία ΝΑΤΟική άσκηση.

Ολα αυτά συζητά σήμερα ο «Ριζοσπάστης» με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο

Ογκώδες και μαχητικό, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες, αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια της πετυχημένης απεργίας της 10ης Οκτώβρη και απέδειξε - πέρα κάθε αμφισβήτηση - τόσο τη θέληση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν σθεναρά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο και την απαίτησή τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να κλιμακώσουν με συνέχεια και προοπτική τον αγώνα. Ιδιαίτερα, πρέπει να σημειωθεί η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, αλλά και αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, που έδωσαν έναν έντονο παλλαϊκό χαρακτήρα στο χτεσινό συλλαλητήριο και υπογράμμισαν τη συνεχώς αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για κοινούς και συντονισμένους αγώνες.


ΣΕΛ.  8   -   9


ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Στις Συμπληγάδες του «εκσυγχρονισμού»

Για τις Συμπληγάδες, μέσα στις οποίες πορεύεται το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, κουβεντιάζει ο «Ριζοσπάστης», με τον Δημήτρη Ξυλογιάννη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας


ΣΕΛ.  18   -   19
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Θα μας βρουν ξανά στους δρόμους»

Η οργή και η αγανάκτηση των μαθητών, η απαίτησή τους να καταργηθεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να αναβαθμιστεί η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, θα ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους της Αθήνας, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 26 του Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια


ΣΕΛ.  24   -   25
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ποιοι ευθύνονται για την έλλειψή της;

Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ, για να βρει γιατί κάθε χρόνο ακόμη και η παραμικρή βροχή μάς πνίγει. Οι αιτίες της κακοδαιμονίας βρίσκονται πρώτα και κύρια στο περιεχόμενο και στον προσανατολισμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών


ΣΕΛ.  16   -   17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ