Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο «Δούρειος Ιππος»

Σε «Δούρειο Ιππο» του ΝΑΤΟ, αλλά και των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχει αναδειχτεί η νέα δομή της «ατλαντικής συμμαχίας». Ενός «Δούρειου Ιππου», όμως, του οποίου τα ηνία τραβά η κυβερνητική πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι τα όσα έγιναν σχετικά με την άσκηση «DESTINED GLORY» και τα οποία έφεραν το «Δούρειο Ιππο» καταμεσής του Αιγαίου.

Η ίδια η πραγματικότητα έρχεται με δραματικό τρόπο να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα σε σχέση με το τι είναι η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αλλά και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από στελέχη της κυβέρνησης περί ωφελειών της χώρας από τη συμμετοχή στην εν λόγω άσκηση, έστω κι αν αποχώρησε λίγο πριν τη λήξη της. Σήμερα, είναι περισσότερο από φανερό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ οδηγεί στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης από το στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, που με τη σειρά του την αναθέτει όπου βολεύει την αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Τούτη τη φορά και για την εν λόγω άσκηση, στα τουρκικά επιτελεία.

Ηάσκηση αυτή καθ' αυτή, σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και εκτέλεσης, συνοδεύτηκε από μια συνεχή διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Τουρκία με διαμεσολαβητή τα αμερικαΝΑΤΟικά επιτελεία πάνω στις τουρκικές διεκδικήσεις. Τις μέρες αυτές άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών. Μπήκαν λοιπόν στο τραπέζι: Η αμφισβήτηση του δικαιώματος άμυνας των νησιών, μέσω της άρνησης πτήσης των ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λήμνο και την Ικαρία και άλλα νησιά. Η άρνηση του πλάτους του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, καθώς οι Τούρκοι δε δέχονται σχέδια πτήσης των ελληνικών αεροσκαφών που εμφανίζουν ελληνικό εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 6 μιλίων. Η μη αναγνώριση της αρμοδιότητας των ελληνικών αρχών να ελέγχουν τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού FIR στο Αιγαίο. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε συζητάει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με κανέναν...

Από την άλλη το όλο ζήτημα των αεροδιαδρόμων πάνω από τα νησιά και η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σκίασε, αν δε συγκάλυψε, το κύριο, που είναι η εκχώρηση του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, το οποίο τον ανέθεσε στην Τουρκία. Η εδραίωση, δηλαδή, στο Αιγαίο ενός νέου καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που έγινε ολοφάνερο δεν ήταν η χρήση ή όχι των αεροδιαδρόμων πάνω από τα ελληνικά νησιά, κόντρα στον τουρκικό ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποίησής τους - αυτό είναι ένα παλιό θέμα που επανέρχεται με κάθε ευκαιρία - αλλά ο βαθιά ζημιογόνος χαρακτήρας της ίδιας της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Εγινε φανερό στους πάντες ότι μια τέτοια συμμετοχή συνεπάγεται εγκατάλειψη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με παράλληλη ανάθεση στην Τουρκία ρόλου τοποτηρητή του επικυρίαρχου. Εγινε ακόμα πιο επιτακτική, ζωτική η ανάγκη για αποδέσμευση της Ελλάδας από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ