Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Υπομονετικός» μέχρι... παρεξηγήσεως

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποφασισμένος να διασώσει την πολιτική της «προσέγγισης» με την Τουρκία, στην οποία έχει επενδύσει πάρα πολλά για το πολιτικό του μέλλον, εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει πως ό,τι έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΝΑΤΟική άσκηση δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να επηρεάσει την πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Αγκυρας.

«Θα ήταν λάθος - δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" - για τα ελληνικά συμφέροντα να αλλάξουμε στρατηγική εξαιτίας των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν στη ΝΑΤΟική άσκηση "Destined Glory"» και απέδωσε την τελευταία προκλητική στάση της γείτονος σε «κάποια κέντρα στην Τουρκία που δε θέλουν η χώρα τους να αλλάξει και να γίνει πιο ευρωπαϊκή».

O Γ. Παπανδρέου τόνισε, στην ίδια συνέντευξη, πως «υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και «δεν μπορεί να έχουμε μια ουσιαστική ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων χωρίς σταθερή αναγνώριση πλαισίου αρχών και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη στρατηγική της για μια ευρωπαϊκή Τουρκία και δεν πρέπει να αλλάξει την πολιτική της βήμα βήμα προσέγγισης, γιατί είναι η καλύτερη και την έχει αποδεχτεί η Αγκυρα τον τελευταίο χρόνο».

Οσον αφορά στη στάση Πόντιου Πιλάτου που τήρησε το ΝΑΤΟ, ο Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι υπάρχει ζήτημα, καθώς «η Συμμαχία ήταν αδύναμη να επιβάλει τη λογική της», ωστόσο τόνισε ότι θα ήταν λάθος να συνδεθεί με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει πως «από τα ΜΟΕ θα κερδίσει η Ελλάδα, γιατί εδραιώνουν ένα καθεστώς αναγνώρισης του "στάτους κβο" των κανόνων που θα πρέπει να διέπουν τις γειτονικές σχέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα του «να μην παραιτηθούμε από έναν αγώνα πολλών ετών».

Βέβαια, ο παραπάνω ισχυρισμός του υπουργού πολύ απέχει από την εκτίμηση που διατύπωνε το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Εκεί ο Γ. Παπανδρέου... διαπίστωνε ότι «αν απέδειξε κάτι η εμπλοκή που δημιουργήθηκε είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά της συμφέροντα έναντι της Τουρκίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών και των μηχανισμών του ΝΑΤΟ». Προφανώς, αυτή η άποψη του Γ. Παπανδρέου δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα, αφού η Αθήνα «αναγκάστηκε» να αποχωρήσει από την άσκηση, γιατί δεν μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας.

Για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αντιλαμβάνεται την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε σε μια άλλη συνέντευξή του, στη ΝΕΤ.

«Νομίζω, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ότι είναι μία συγκυρία ιδιαιτέρως σημαντική, μια συγκυρία, όπου έχουμε ανοίξει ένα νέο δρόμο. Ο νέος δρόμος δεν είναι εύκολος και δεν είναι χωρίς εμπόδια. Ο νέος δρόμος αυτός έχει βασικό σκοπό, θα έλεγα, από την ελληνική πλευρά να θέσει κανόνες, να θέσει αρχές και πρακτικές, που θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να τις σεβαστούν όλοι στην περιοχή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη ΝΕΤ ο Γ. Παπανδρέου λέει: «Στο ΝΑΤΟ ακριβώς αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο έχουμε τονίσει είναι ότι πρέπει να σεβαστούν (οι Τούρκοι) τους κανόνες. Στην ΕΕ ότι πρέπει να υιοθετήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ανοίγει λοιπόν ένα μεγάλο πεδίο, το οποίο νομίζω είναι πολύ σημαντικό, όπου θα κληθεί η Τουρκία και καλείται ήδη σήμερα, να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά τις σχέσεις της και εσωτερικά τη δομή της κοινωνίας της, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το θέμα της δημοκρατίας, το θέμα του ρόλου του στρατού, το θέμα της οικονομίας εσωτερικά, το θέμα της ελευθερίας της θρησκείας, που αφορά ιδιαίτερα το Πατριαρχείο μας. Θα έλεγα επίσης ότι αφορά και τις διεθνείς σχέσεις με την έννοια της καλής γειτονίας. Καλής γειτονίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο, που σημαίνει και επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος».

Ποιες ενδείξεις έχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ότι η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να «σεβαστεί τους κανόνες», μόνο ο ίδιος το ξέρει. Πάντως, αν η Αγκυρα «σεβαστεί» τους κανόνες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που «σεβάστηκε» τους κανόνες του ΝΑΤΟ, τότε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετά μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό, καθώς θα δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα η πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, της οποίας την πατρότητα διεκδικεί ο Γ. Παπανδρέου.

Ως προς το χρόνο για τον οποίο χρειάζεται η Αγκυρα να συμμορφωθεί με τους «δυτικούς» κανόνες συμπεριφοράς ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ σημείωσε: «Δεν πρέπει να εξαντληθεί η υπομονή μας. Πρέπει να συνεχίσουμε έναν αγώνα, είναι μια γειτονική χώρα, που πάντα θα είναι στη γειτονιά μας, που με κανένα τρόπο δε σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε σε κυριαρχικά μας δικαιώματα ή σε οποιαδήποτε θέση δική μας. Αυτό νομίζω όχι μόνο πως πρέπει να το τονίσουμε, αλλά το λέμε και στους ίδιους τους Τούρκους. Εγώ όταν βρίσκομαι με τον ομόλογό μου, τον κύριο Τζεμ, ή με άλλους Τούρκους αξιωματούχους, είμαι πολύ σαφής. Πως πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θέλει το διάλογο, θέλει τις φιλικές σχέσεις, είναι αυτή που δείχνει το πρόσωπο της ειρήνης και νομίζω ότι αυτό το πρόσωπο της ειρήνης της Ελλάδας την έχει ανεβάσει πάρα πολύ διεθνώς ως μία χώρα σοβαρή, μία χώρα υπεύθυνη, μία χώρα αξιόπιστη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το κέντρο ολυμπιακής εκεχειρίας από τον διεθνή οργανισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, τη ΔΟΕ, και αυτό νομίζω δείχνει το νέο ρόλο που έχουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαφωνίες» οι τουρκικές αξιώσεις, που θα «επιλυθούν» με ΝΑΤΟικό... συντονισμό(2022-05-03 00:00:00.0)
«Σκληρός» και ο Ερντογάν(2006-09-19 00:00:00.0)
Κλιμάκωση προκλήσεων και ...διαλόγου(2003-05-16 00:00:00.0)
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ(2002-12-13 00:00:00.0)
Μετά την «επιτυχία», κατευνασμός(2002-10-11 00:00:00.0)
Μέχρι πού θα φτάσουν;(2002-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ