Το φιάσκο της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory 2000», η οποία κατέληξε σε αναγκαστική αποχώρηση, ουσιαστικά εκδίωξη, από την Τουρκία, των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν σ' αυτήν, η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν επιτυχία της!
Η «επιτυχία» αυτή εντοπίζεται στο ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πριν φτάσουν στην Τουρκία έκαναν χρήση του εναέριου χώρου των ελληνικών... νησιών και ότι η Τουρκία με την ενέργειά της να καταδιώξει τα ελληνικά μαχητικά, που με εντολή του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στην άσκηση, «εκτέθηκε» ανεπανόρθωτα απέναντι στους «συμμάχους». Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη καταβάλλουν αγωνιώδη προσπάθεια να αθωώσουν και να βγάλουν στον αφρό το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, που, όπως επισημαίνουν, δεν... μπόρεσαν να βάλουν εμπόδια στις τουρκικές ενέργειες. Για να καταλήξουν στο αστείο συμπέρασμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τουρκία πλέον είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά που έδειξε και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δε θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που στήνουν ορισμένα από τα κέντρα εξουσίας τα οποία δρουν εντός της Τουρκίας.
Την οριστική αποχώρηση από την άσκηση ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας από την Κύπρο, το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ το μεσημέρι χτες ολοκληρώθηκε η επιστροφή στην Ελλάδα των ελληνικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί το Σάββατο το πρωί η πτήση στην Τουρκία δύο ελληνικών αεροσκαφών, τα οποία αναχαιτίστηκαν από τουρκικά αεροσκάφη, επειδή έκαναν χρήση των αεροδιαδρόμων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια, δε, εκδόθηκε τουρκική απαγόρευση για πτήσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών που προέρχονται από την Ελλάδα, δηλαδή των ελληνικών μαχητικών που έπαιρναν μέρος στην άσκηση.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι μια ΝΑΤΟική χώρα, στην προκειμένη η Τουρκία, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, εκμεταλλεύεται την πραγματοποίηση μιας ΝΑΤΟικής άσκησης στο χώρο της, στο έδαφός της, στον εναέριο χώρο της, για να προωθήσει τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε με κανέναν τρόπο ότι η Τουρκία επιχειρεί να ακυρώσει το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα δικαιώματά της σε ολόκληρο το Αιγαίο, στη βάση των ισχυουσών διεθνών συνθηκών, συμφωνιών και συμβάσεων».
Στις επαφές που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ ο υπουργός Αμυνας τού επισήμανε, όπως ο ίδιος λέει: «Δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα αξιόπιστης λειτουργίας του ΝΑΤΟ μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται συμπεριφορές συμμαχικού κράτους που χρησιμοποιούν τους θεσμούς, τη δομή και τις ασκήσεις της συμμαχίας, για να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα». Δηλαδή στο απυρόβλητο το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι δομές του και το πρόβλημα είναι της Τουρκίας, η οποία αν δεν αλλάξει συμπεριφορές «τότε δεν έχει τη δυνατότητα παραμονής στη λειτουργία αυτού του Οργανισμού».
Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ο Α. Τσοχατζόπουλος σπεύδει να αθωώσει τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.«Εάν, είπε, η Ελλάδα δε συμμετείχε στο ΝΑΤΟ με τη νέα του δομή, στο νέο ΝΑΤΟ, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας θα ήταν εκτός και της ικανότητας να συμμετέχει σε οποιαδήποτε άσκηση για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή αλλά και θα υφίστατο από πολύ ασθενέστερη θέση τις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντί της».
Εντοπίζει, δε, όλες αυτές τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην «προσπάθεια υπονόμευσης του ρόλου μας στο επίπεδο της περιφερειακής συλλογικής ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, που, σε τελική ανάλυση, προωθείται μέσω του ΝΑΤΟ» . Δε διστάζει να παραδεχτεί ότι το ΝΑΤΟ τίποτα δεν προσφέρει στην εθνική ασφάλεια:«Ενα λάθος δεν πρέπει να κάνουμε: Να νομίσουμε ότι η συμμετοχή μας σε αυτόν τον διεθνή Οργανισμό αποτελεί αντίδοτο, ασπίδα ή και φάρμακο, έναντι σε οποιαδήποτε διμερή διεκδίκηση κατά της Ελλάδας, από την Τουρκία ή και από όπου αλλού έρχεται. Αυτά τα δύο πράγματα δεν έχουν καμία σχέση».
Κατόπιν όλων αυτών ο Α. Τσοχατζόπουλος σε χτεσινές δηλώσεις του στο Ρ/Σ «Φλας» επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι «δεν είναι επιδίωξή μας να σηκωθούμε να φύγουμε από έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουμε ισότιμα μαζί με άλλες χώρες, όπου έχουμε καθοριστική θέση και όπου έχουμε το δικαίωμα να επιβάλουμε την άποψή μας». Ο υπουργός Αμυνας φαίνεται πως δεν κατάλαβε τίποτα. Αντίθετα, διαπιστώνει ότι αυτό που συνέβη ήταν «σύγκρουση της Τουρκίας με τις λειτουργίες του ΝΑΤΟ, δηλαδή εμείς καταφέραμε να θέσουμε πρόβλημα στη σχέση της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ». Το θέμα, συμπλήρωσε, θα τεθεί σε επίπεδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος διαπίστωσε ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια αδυναμία, γιατί την ώρα που το ίδιο οργανώνει μια σημαντική άσκηση, διαπιστώνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση έχουν διαφωνίες» και πως «η Τουρκία, οι στρατιωτικοί κύκλοι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, παραμένει σε μια ορισμένη θέση που δε μας βρίσκει σύμφωνους». Και διατυπώνει την ικανοποίηση της κυβέρνησης επειδή «το ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε διάφορους αεροδιαδρόμους και τους συγκεκριμένους».