Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μπροστά στο 16ο Συνέδριο

Το 16ο Συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εκδηλώνεται με τον πιο άγριο τρόπο η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Αφαιρούνται κατακτήσεις δεκαετιών στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, στην παιδεία, υγεία, τον πολιτισμό, με τις φονικές επεμβάσεις σε κράτη και λαούς, για να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, το μοίρασμα των αγορών στα Βαλκάνια.

Οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιδιώκουν να αναπτυχθεί ένας ζωντανός διάλογος με σκέψεις και παρατηρήσεις από τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς, όλους τους εργαζόμενους που αγωνιούν σήμερα για τις εξελίξεις στη χώρα μας, στον κόσμο ολόκληρο. Σκέψεις και παρατηρήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Πώς δηλαδή θα διαμορφώσει μια μεγάλη λαϊκή, μαχητική πλειοψηφία, ικανή να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να διαμορφώσει την αλλαγή των συσχετισμών για λαϊκή εξουσία του σοσιαλισμού. Το κείμενο για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, βασισμένο στην κοσμοθεωρία του Μαρξισμού -Λενινισμού, επιδιώκει να επεξεργαστεί θέσεις πιο αναλυτικά με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από το 15ο Συνέδριο και τις σημερινές εξελίξεις για τη συγκρότηση του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων που θα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, κατακτώντας παράλληλα την ικανότητα να ξεπερνούν τα όποια προβλήματα, με στόχο την ανατροπή των μονοπωλίων και όλων αυτών που τη στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Το παγκόσμιο ΚΚ και το Κόμμα, μετά το μούδιασμα από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών και την προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης, ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.

Μεγάλες μάζες εργαζομένων από διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους αναγνωρίζουν πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των χωρών αυτών στην αναχαίτιση των σχεδίων του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Αναγνωρίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο τον πρωτοπόρο ανιδιοτελή ρόλο των κομμουνιστών ως μαχητικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης μέσα από τους καθημερινούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος στους κοινωνικούς αγώνες για την προκοπή του λαού μας: αυτών όμως που το αποδεικνύουν καθημερινά ότι αξίζουν να φέρουν αυτόν τον τίτλο τιμής.

Το Κόμμα μας μετά τις διεθνείς εξελίξεις, τα γεγονότα του '91, κάτω από τα έκπληκτα μάτια όλων αυτών που νόμιζαν ότι τελείωσαν πια με τη μόνη πολιτική δύναμη αντίστασης στα σχέδια τους, καθόρισε ως πρώτο στόχο τη δημιουργία του ΑΑΔΜ. Πιο έμπειρο, δυναμωμένο και συσπειρωμένο ιδεολογικά πολιτικά βαδίζει προς το 16ο Συνέδριο. Παρά τα προβλήματα που έμειναν από τον απόηχο αυτών των εξελίξεων, τα κομματικά μέλη κατανοούν σήμερα το ρόλο όλων αυτών που προετοίμαζαν τη μετατροπή του από ΚΚ Νέου Τύπου, σε χειροκροτητή των σχεδίων της αστικής τάξης και όλων αυτών που την υπηρετούν.

Αποφασιστικός παράγοντας για να ενισχυθεί η λαϊκή αντίσταση και πάλη του λαού μας, για πιο γρήγορη συγκρότηση του Μετώπου, είναι ένα ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ικανό να δώσει από καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θέσεις τη μάχη με τις ρεφορμιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, δημιουργώντας αντιστάσεις στους ίδιους τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τη σήψη και διαφθορά, τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ. Για την πορεία του Μετώπου, τις δυνατότητες και τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν, φωτογραφίζουν οι ίδιες οι εξελίξεις, έχει όμως μεγάλη σημασία από ποια οπτική γωνιά της παρακολουθεί ο καθένας και τι εκτιμήσεις βγάζει, εάν αυτές οι εκτιμήσεις συμβάλλουν στην παραπέρα ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού και εργατικού κινήματος ή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, συμβάλλουν στην απογοήτευση του λαού μας ή το οδηγούν στη λογική της σύγκρουσης και της αντίστασης με αυτούς που πάνω απ' όλα, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, βάζουν το κέρδος, τη συναίνεση, την υποταγή.

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο, κεντρικό στόχο έχουν την ανάπτυξη του μ.-λ.κ. και του Κόμματος ως προϋπόθεσης για τη δημιουργία του ΑΑΔΜ ΠΑΛΗΣ, την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της εγκαθίδρυσης στη χώρα μας της λαϊκής εξουσίας. Οι Θέσεις καθορίζουν με σαφήνεια με ποιους μπορούμε να πάμε και πώς σήμερα και αυτό βγαίνει μέσα από την εμπειρία που υπάρχει από το 15ο Συνέδριο και σήμερα: Η εμπειρία και οι εκτιμήσεις για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ δεν μπορεί να βγαίνουν παρά μόνο μέσα από τις συγκρούσεις του λαού μας με την αστική τάξη και τους συμμάχους της, μέσα από τους ναυτεργατικούς αγώνες, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τους μαθητές, τους αγρότες, τα μεγάλα συλλαλητήρια για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την παράδοση του Οτσαλάν, τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, τις συσπειρώσεις - μικρές και μεγάλες - για την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που έχουν φέρει στο λαό μας όλοι αυτοί που σήμερα, αλλά μόνο στα λόγια, κόπτονται και ανησυχούν όψιμα ότι το ΚΚΕ δεν πάει καλά, χάνει τον προσανατολισμό του και την επαναστατικότητά του, εγκαταλείπει τη θεωρία του, τον Μαρξισμό - Λενινισμό. Ολα αυτά είναι εκ του πονηρού και αναμενόμενα. Ανησυχία υπάρχει σε ολόκληρο το Κόμμα, τα μέλη και τα στελέχη, την ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς, για την πορεία του κινήματος και την αποτελεσματικότητα των αγώνων, πώς καλύτερα θα συμβάλει ο καθένας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Θα υπήρχε ανησυχία για την πορεία του Κόμματος, εάν είχανε καλά λόγια να πούμε για μας οι ταξικοί μας αντίπαλοι. Εάν καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και καθορίζαμε την τύχη του λαού μας, εάν συμφωνούσαμε με το μονόδρομο της ΕΕ και τη λογική της αταξικής κοινωνίας και τη μετατροπή του Κόμματος σε χειροκροτητή των ΗΠΑ, τη στιγμή που σφάζουν τους λαούς των Βαλκανίων και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 16ο Συνέδριο μπορεί και θα γίνει η απαρχή νέων ταξικών αγώνων για τα δίκια του λαού μας, τη συσπείρωση των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, για τη συγκρότηση του Μετώπου, την πορεία εξέλιξης της χώρας μας, για το σοσιαλισμό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ

Μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ