Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οχυρωμένη πίσω από τη «σημαία» της διαπλοκής

Ο Κ. Καραμανλής, με την εμμονή του στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, επιχειρεί να δείξει ότι διαφέρει από την κυβερνητική πολιτική και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εσωκομματικής κρίσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην ανάδειξη της «σταυροφορίας» κατά της διαπλοκής επιμένει ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο αφ' ενός να αποκρύψει την αδυναμία διαφοροποίησης από την εφαρμοζόμενη πολιτική και από την άλλη να υπερκεράσει τα φαινόμενα εσωκομματικής εσωστρέφειας και κρίσης. Τα αποτελέσματα όμως μέχρι τώρα δε φαίνεται να είναι τα αναμενόμενα σε κανένα από τους παραπάνω στόχους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Λάρισα, όπου μίλησε την Κυριακή σε κομματική συγκέντρωση, εξάντλησε την κριτική του στην κυβέρνηση στο ζήτημα της διαπλοκής, επιχειρώντας να πείσει ότι το φαινόμενο αυτό έχει ως αιτία του τη «μακρόχρονη παραμονή του ίδιου κόμματος στην εξουσία» και, άρα, ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, το πρόβλημα θα λυθεί! Αφού έδωσε, άλλη μια φορά, τον ορισμό της διαπλοκής και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την πολιτική, επικέντρωσε τα βέλη του στις δραστηριότητες του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, χωρίς να τον κατονομάσει. Συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για «την ταύτιση εκλεκτών της κυβέρνησης και υπαλλήλων των οργανωμένων συμφερόντων», αναφέρθηκε στο Προκαθορισμένο Στοίχημα, στο μονοπωλιακό προμηθευτή του δημοσίου όσον αφορά τη μηχανοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών και στον ορισμό «παντοκράτορα» στον ΟΤΕ. «Φαίνεται ξεκάθαρα - είπε - ποιος παίρνει τις αποφάσεις σ' αυτόν τον τόπο, ποιοι συντονίζουν τις επιθέσεις εναντίον μας». Επιχειρώντας να δείξει τις διαφορές με την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, ότι δηλαδή η ΝΔ είναι χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, υποστήριξε ότι «εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε υπάλληλοι συμφερόντων και εκτελεστές αλλότριων αποφάσεων». Ταυτόχρονα κάλεσε τα στελέχη και τους οπαδούς να συνειδητοποιήσουν τη σημασία αυτού του αγώνα και να τον στηρίξουν.

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να «απαντήσει» στα φαινόμενα κρίσης που ταλανίζουν εσωτερικά το κόμμα του, επιχειρώντας έτσι να συμβάλει στην εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά και διευρύνονται.

Ο Κ. Μητσοτάκης , το προηγούμενο βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του, μπορεί να δήλωσε ότι «βλέπω τη ΝΔ να προχωρεί και βλέπω τον Κ. Καραμανλή να βαδίζει προς την εξουσία», αλλά ταυτόχρονα, έμμεσα πλην σαφώς, κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση και να τον στηρίξει στη διαμάχη με τον Αντ. Σαμαρά, κλείνοντας ταυτόχρονα το δρόμο της επιστροφής του στη ΝΔ. «Φαντάζεστε - είπε - η παράταξη να ξεκινήσει πόλεμο κατά των διαπλεκομένων με σημαιοφόρο τον Αντ. Σαμαρά;». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή την άρση της ασυλίας του για να αντιμετωπίσει στα δικαστήρια τον Αντ. Σαμαρά, σε μια δίκη που τη χαρακτήρισε χρήσιμη, γιατί θα θυμίσει στον ελληνικό λαό μια «μεγάλη προδοσία». Αναφορικά με τον όρο «εξαγορά» που είχε χρησιμοποιήσει σε πρόσφατη συνέντευξή του για τον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ. προκειμένου να ρίξει την κυβέρνησή του, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι «ίσως η λέξη αυτή, όπως είναι με τη στενή έννοια, δεν και συμβολαιογραφική πράξη, αγοραπωλησία. Δελεάστηκε από οικονομικές παροχές, σίγουρα για το κόμμα του». Παράλληλα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να έχει καμία ανάμειξη στα ενδοκομματικά και δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον ανακατεύει. Η στάση αυτή του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Αντ. Σαμαρά οδήγησε τον Μ. Εβερτ να διαπιστώσει χθες ότι «δε βλέπει πλέον εφικτό το ενδεχόμενο επιστροφής Σαμαρά και αυτό είναι θλιβερό».

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η κινητικότητα στην κεντροδεξιά παράταξη. Ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του (στον «Φλας») επανέλαβε την πρόθεσή του να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή και ανακοίνωσε ότι το πολιτικό γραφείο του θα είναι έτοιμο στις επόμενες βδομάδες. Ζήτησε μάλιστα αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Την απόφασή του να ξαναμπεί στην πολιτική σκηνή εξέφρασε και ο Γ. Σουφλιάς με δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε και πώς αυτό θα γίνει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποκλείσει επιστροφή στη ΝΔ και εξετάζει είτε συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου είτε με την κυβέρνηση, η οποία διά στόματος της Β. Παπανδρέου, έσπευσε να δηλώσει ότι είναι «ευπρόσδεκτος».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι το συνέδριο της ΝΔ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει κάλεσμα προς όλους όσοι είχαν αποχωρήσει από την παράταξη.

Παράλληλα, η Ρηγίλλης στέκεται αμήχανα απέναντι στην επιχείρηση που, όπως λένε, έχει ξεκινήσει από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να την πλήξει και την αποδυναμώσει στο «καυτό» θέμα της διαπλοκής. Ετσι, χαρακτηρίζουν ανεπίσημα αναληθές και άθλιο χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», σύμφωνα με το οποίο ο Κ. Καραμανλής φιλοξενήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε κότερο του Β. Βαρδινογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ