Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε, σε συνέντευξη Τύπου, στα Γιάννενα, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Κάλεσμα - προτροπή στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, μπροστά και στο 18οΣυνέδριο του ΚΚΕ, να ενισχύσουν παραπέρα το Κόμμα, απηύθυνε από τα Γιάννενα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης, της αντίστασης και διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Σχετικά με τα διαχειριστικά μοντέλα που προβάλλουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τα προσχηματικά ...περί καπιταλισμού - καζίνο, απληστίας των τραπεζιτών, λάθη στην οικονομική πολιτική κ.ά., που προβάλλονται για να κρύψουν τη βασική αιτία της κρίσης, ο Γιώργος Μαρίνος ξεκαθάρισε:

«Το βασικό πρόβλημα, τα αίτια της κρίσης είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, η υπερσυσσώρευση πλούτου και, από την άλλη, η χειροτέρευση της κατάστασης των εργατικών λαϊκών οικογενειών με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης».

Το στέλεχος του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να χτυπηθούν τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Επισημάνθηκε η σημαντική συμβολή του ΚΚΕ σε αυτήν την κατεύθυνση με τη μη αποδοχή καταρχήν της πολιτικής που δίνει 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες για τη διατήρηση και ενίσχυση των κερδών τους φορτώνοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Αυτήν την πολιτική, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, πρέπει να την απορρίψουν οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουν αποφασιστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Και υπενθύμισε ότι είναι πολύ επίκαιρος ο στόχος για διεκδίκηση κατώτερου μισθού 1.400 ευρώ ή για διεκδίκηση κατώτερης σύνταξης 1.120 ευρώ. Οτι είναι πολύ επίκαιρες οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για προστασία των ανέργων, για προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ασφαλιστικών ταμείων με απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων από τον τζόγο του χρηματιστηρίου και των τραπεζών. Είναι πολύ σημαντική η πρόταση νόμου για να καταργηθεί ο ΦΠΑ από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επίσης.

Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να καταλογίσουν ευθύνες για την πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. «Να κατανοηθεί, είπε χαρακτηριστικά, το συντριπτικό στοιχείο ότι τα κέρδη, το 2007, των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 11 δισ. και να χρεώσουν ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κατώτερος μισθός το 2008 παραμένει στα 700 ευρώ μεικτά. Να καταλογίσουν ευθύνες για το ότι το 70% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ και στη βάση αυτής της πορείας, μέσα στο δρόμο της ανάπτυξης των αγώνων, οι λαϊκές δυνάμεις πραγματικά να κάνουν ένα σοβαρό βήμα απεγκλωβισμού από τα κόμματα του δικομματισμού, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ