Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είπε το «ποίημα» του εργοδότη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το βαρέλι δεν έχει πάτο για την εργοδοτική πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο «Ιντρακόμ». Οταν άκουγε την προηγούμενη βδομάδα την εργοδοσία να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, δεν έβγαλε τσιμουδιά. Τις προάλλες όμως, ο πρόεδρος του ΔΣ και εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, μπροστά στους εργάτες, είπε το... ποίημα της εργοδοσίας. Πρότεινε στους εργαζόμενους να δεχτούν να παρακρατηθεί το 40% από το δώρο Χριστουγέννων τους, ώστε με το ποσό που θα συγκεντρωθεί να μείνουν στη δουλειά για έξι μήνες ακόμα οι εργαζόμενοι που είναι να απολυθούν! Ετσι, είπε η πλειοψηφία, θα ευαρεστηθεί και η εργοδοσία και θα βάλει άλλα τόσα για να τους κρατήσει για άλλους έξι μήνες ώστε να περάσει ένας χρόνος και μέχρι τότε μπορεί να έχει περάσει η κρίση! Το ότι το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει την κρίση στους εργάτες, είναι γνωστό. Το ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στηρίζει τα σχέδια του κεφαλαίου είναι επίσης γνωστό. Το ότι όμως θα βρεθούν συνδικαλιστές που θα προτείνουν αυτό που δε θα τολμούσε ούτε η ίδια η εργοδοσία, δηλαδή να δώσουν απευθείας λεφτά οι εργαζόμενοι στον εργοδότη για να ξεπεράσει την κρίση, είναι η αποθέωση του συμβιβασμού.

Περί ... ανευθυνότητας

«Και τώρα, είναι η στιγμή όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία του τόπου. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να υπάρξει ένα ουσιαστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να χαραχτεί μια πορεία που θα μας δίνει μια ελπίδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχτές σε εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας, κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «αναλάβουν τις ευθύνες τους»! Ηταν, άραγε, ανεύθυνοι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια; Λόγω της ανευθυνότητάς τους προκλήθηκαν τόσα και τέτοια προβλήματα για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα; Υποκρίνεται η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κοροϊδεύει προκλητικά το λαό. Τόσο το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα όσο και η ΝΔ σήμερα ήταν και παραμένουν απολύτως υπεύθυνοι απέναντι στη βασική τους αποστολή, αυτή που πηγάζει απ' το ρόλο τους ως πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. Με υπευθυνότητα προώθησαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και υπηρέτησαν το στόχο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Με ταξική υπευθυνότητα. Οποιο σχέδιο κι αν εκπονηθεί απ' αυτές τις δυνάμεις κι όποια πορεία κι αν χαραχτεί, τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα για το λαό θα έχει. Βολεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να παίζει με λέξεις όπως ικανός - ανίκανος, υπεύθυνος - ανεύθυνος, λέξεις ταξικά ουδέτερες που του επιτρέπουν να θολώνει τα νερά ευελπιστώντας σε καλές ψαριές. Μόνο που οι άνθρωποι του μόχθου δεν είναι ψάρια. Εχουν νου και γνώση, κριτήριο και εμπειρία.

Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς

Στον εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών προχωρούν, για άλλη μια φορά, οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, στήνοντας ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, προκειμένου να μην κοπεί το 50% της επιδότησης από το 2010.

Οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τους διοικούντες κάποιων Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα συζητήσει το θέμα στις 19/11/2008. Εστησαν μια συνάντηση στην Αθήνα, καλώντας και τις συμβιβασμένες διοικήσεις των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ και ανακοίνωσαν συλλαλητήρια για τις 18 και 19 Νοέμβρη. Οντως, το θέμα της περικοπής της επιδότησης του καπνού είναι πολύ σοβαρό και αφορά 55.000 καπνοπαραγωγούς. Γιατί η νέα ΚΑΠ που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα οδήγησε τους καπνοπαραγωγούς εκτός καλλιέργειας, τους κόβει στη συνέχεια και τη μισή επιδότηση. Ομως, οι θιασώτες και οι υποστηρικτές των ολέθριων αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ δεν μπορούν έτσι, χωρίς ίχνος ντροπής, να βγαίνουν και να εμφανίζονται ως τιμητές των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και των αγροτών γενικότερα. Η πολιτική που υπηρετούν και προπαγανδίζουν, αυτά και άλλα χειρότερα θα φέρει για την αγροτιά της χώρας.

Με το βλέμμα στην ταξική ουσία

Η τεράστια παγκόσμια προπαγανδιστική μηχανή που στήθηκε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα για τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζεται και, από ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Οτι ο Αφροαμερικανός νέος πολιτικός φτάνει στο Λευκό Οίκο, προβάλλεται ως ιστορικό γεγονός και επιχειρείται να περάσει στην κοινή γνώμη ότι στην Αμερική όλα είναι εφικτά και όλα μπορούν να συμβούν.

Βεβαίως το χρώμα του δέρματος σε μια χώρα με μεγάλη ρατσιστική παράδοση δημιουργεί συνειρμούς, ωστόσο το σημαντικότερο είναι το τι πολιτική πρεσβεύει η κάθε πολιτική δύναμη, ο κάθε πολιτικός, μαύρος ή λευκός. Επίσης γίνεται λόγος για την πρωτοφανή συμμετοχή των Αμερικανών στις εκλογές, πράγμα που φυσικά είναι σημαντικό, ωστόσο η σκέψη πρέπει να πάει βήματα παραπέρα. Ετσι είναι φανερό ότι η αστική τάξη των ΗΠΑ βρήκε στο πρόσωπο του Ομπάμα το κατάλληλο «εργαλείο», ώστε και η εύλογη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων ανθρώπων, αποκλεισμένων, φτωχών, ανέργων να εκτονωθεί αλλά και το αμερικάνικο κεφάλαιο να κάνει τη δουλειά του. Αλλωστε τον στήριξε σύσσωμο το κατεστημένο και φυσικά και αυτός σε αυτό δίνει εξετάσεις.

Η χαρά που νιώθουν οι άνθρωποι που πανηγυρίζουν ξέφρενα, δείχνει και το πόσο έχει πιάσει η λύση που πλασάρει η άρχουσα τάξη. Τα περί επιβεβαίωσης του «αμερικανικού ονείρου», της «χώρας της δημοκρατίας»... έρχονται να ενισχύσουν την επίθεση στη συνείδηση. Με δεδομένο ότι στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού δεν είναι ανεπτυγμένο το ταξικό αγωνιστικό εργατικό κίνημα, επιδρά στο φαινόμενο, για άλλη μια φορά ο λαός να έχει αυταπάτες και ελπίδες για το νέο «Μεσσία», που του φτιάξανε, ώστε να εγκλωβίζεται σ' αυτές.

Το χειρότερο δηλητήριο που σπέρνεται και στον αμερικάνικο λαό και στους λαούς όλου του κόσμου και στη χώρα μας από τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, είναι ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και το κεφάλαιο και τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα. Οτι όλοι πρέπει να «βάλουν πλάτη» για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αυτό το βλέπουμε και με όλους αυτούς που και στη χώρα μας, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ, πανηγυρίζουν για την εκλογή Ομπάμα. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με τον Ομπάμα μπορούν να παίξουν το ρόλο τους, ως δεκανίκι του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη ότι κάτι ουσιαστικό θα αλλάξει με το «χαρισματικό» Αφροαμερικανό Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο ίδιος, με τα όσα έχει δηλώσει ως τώρα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Και το σίγουρο είναι ότι η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού θα αυξηθεί στον ανταγωνισμό και με άλλες δυνάμεις που μπαίνουν στο παιχνίδι. Την «μπανανόφλουδα» περί νέας εποχής που αρχίζει, δεν πρέπει να την πατήσουν οι εργαζόμενοι. Καμία επανάπαυση. Αντίθετα, τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει η συσπείρωση και ο αγώνας, ο απεγκλωβισμός από τη στρατηγική του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκφραστές του, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της υποταγής, η συνειδητή ένταξη στο ταξικό κίνημα, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, η αποφασιστική ενίσχυση της μόνης δύναμης που «τους χαλάει τη σούπα», του ΚΚΕ.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για την κερδοφορία του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΤΈΤΟΙΕΣ - δύσκολες όπως μας λένε - περιόδους κρίσης ο καθένας έχει τα... προβλήματά του.

Ετσι λοιπόν οι εργαζόμενοι πρέπει σήμερα να μοιράσουν τον ένα μισθό που παίρνουν - αν τον παίρνουν κι αυτόν - σε χίλιες δυο μεριές.

Από την άλλη οι τραπεζίτες έχουν να μοιράσουν 28 δισεκατομμύρια ευρώ που θα τους δώσει η κυβέρνηση (και να τα πάρει από εμάς με χίλιους δυο τρόπους).

Μην νομίζετε πως είναι εύκολο πράγμα αυτό. Ηδη τους λυπόμαστε τους καημένους από τον κόπο που πρέπει να καταβάλλουν.

Αλλωστε ανάμεσά τους υπάρχουν και... καλοί άνθρωποι, όπως ο Βγενόπουλος που δέχεται να «παγώσει» τις δόσεις των δανείων προς την τράπεζά του.

(Θέση με την οποία όλως τυχαίως φαίνεται να συστοιχίζεται συνολικά και ο Γιώργος Αλογοσκούφης).

Φυσικά οι τόκοι θα τρέχουν για τον κοσμάκη και θα πληρώσουν τριπλά και τρίδιπλα ένα χρόνο αργότερα. Ομως αυτό θεωρείται λεπτομέρεια...

Βέβαια, οι κυβερνώντες επιμένουν πως όλα αυτά γίνονται για το καλό μας και για να έχουμε ρευστότητα.

Μόνο που εμείς μπορούμε ωραιότατα να έχουμε ρευστότητα και χωρίς τις τράπεζες να μεσολαβούν γι' αυτό.

Ετσι, λοιπόν, αφού έχουν διαθέσιμα τόσα πολλά κεφάλαια, τι θα έλεγαν να τα δώσουν κατευθείαν στον κόσμο άμεσα;

Εστω έμμεσα μέσω της στήριξης των ασφαλιστικών τους ταμείων που έχουν τεράστια χασούρα;

Μάλλον όμως μας θεωρούν ανώριμους για να διαχειριστούμε εμείς τα χρήματα. Προτιμούν να τα δίνουν στους τραπεζίτες που είναι... σοφοί άνθρωποι και ξέρουν από χρήμα.

Μόνο που χάρη σε αυτούς δε φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα;

ΜΑ ΦΥΣΙΚ’ ΕΧΟΥΜΕ τεράστιες αλλαγές μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα. Ενας νέος άνεμος πνέει...

Ενώ όλοι νομίζαμε πως η επόμενη εισβολή των ΗΠΑ θα είναι στο Ιράν, τελικά μπορεί να είναι στο Πακιστάν!


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι μεγάλη αλλαγή αυτό;

Σύμμαχοι των πολυτεχνείων οι κολεγιάρχες!

Ο «Ρ» έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι μπροστά στις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα των κολεγίων, είναι συντεχνιακό - και δυνητικά άμεσα υιοθετήσιμο από την κυβέρνηση - το αίτημα του Πολυτεχνείου για ισοτίμηση των πτυχίων των πενταετών σχολών με μάστερ. Οταν η «μπόρα» που έρχεται απειλεί να τσακίσει το σύνολο των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, το να παλεύεις να σώσεις κάποια μόνο πτυχία (και μάλιστα με... αντάλλαγμα την υποστολή της σημαίας για όλες τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις που τσακίζουν σπουδές και πτυχία) δεν μπορεί να οδηγήσει σε νίκες το κίνημα.

Τρανή απόδειξη του ανίσχυρου του αιτήματος των πολυτεχνείων (για ισοτίμηση των πενταετών πτυχίων με μάστερ) είναι ότι προχτές έσπευσαν να το στηρίξουν ακόμα και οι κολεγιάρχες! Ο πρόεδρος ενός ΚΕΣ που συνεργάζεται με γαλλικά πανεπιστήμια, (ένας από αυτούς που πανηγυρίζουν δηλαδή, τώρα με τις εξελίξεις μετά την ευρωοδηγία) έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρύτανη του ΕΜΠ επισημαίνοντας το δίκαιο του αιτήματος. Γιατί πολύ απλά, το αίτημα των πενταετών σχολών μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να φρενάρει στο ελάχιστο τις υπόλοιπες εξελίξεις αναγνώρισης των ψευτοκολεγίων και υποβάθμισης συνολικά των σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων συνολικά.

Υ.Γ. Είναι συγκεκριμένες οι δυνάμεις που προωθούν το συγκεκριμένο αίτημα στις πενταετείς σχολές (λέγε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Και μάλιστα, οι δυνάμεις αυτές στο ΕΜΠ εξέδωσαν το τελευταίο ψήφισμα της Συγκλήτου, χωρίς αυτό να συμφωνηθεί στην ίδια τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αλλά προφανώς περιφέροντάς το μεταξύ τους μετά τη συνεδρίαση...

Στο ρόλο καλλιέργειας αυταπατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε κάποια πράγματα, η ηγεσία του ΣΥΝ είναι συνεπής. Πριν κάμποσα χρόνια χαιρέτιζε την εκλογή στην Προεδρία των ΗΠΑ του Μπ. Κλίντον. Και δε συνετίστηκε παρ' όλα όσα μεσολάβησαν έκτοτε. Ετσι, χτες, ο Αλ. Αλαβάνος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών εκτίμησε πως: «Είναι θετικό ότι κλείνει η σκοτεινή περίοδος Μπους. Είναι θετικό ότι ένας Αφροαμερικανός γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι θετικό ότι υπάρχει ελπίδα και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Ομοίως, ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε: «Ελπίδα, είναι το κύριο συναίσθημα που δημιούργησε στο λαό των ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα, η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα (...). Είναι ζητούμενο μια πολιτική που θα διευκολύνει τη λαϊκή παρέμβαση για την άμβλυνση των πιο ακραίων επιπτώσεων της κρίσης στα πλέον αδύνατα στρώματα, αφετέρου, στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ, η μερική έστω αντικατάσταση της πρακτικής του διαρκούς πολέμου με τη διαβούλευση και τη συνεννόηση»!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης: «Υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα και στις ΗΠΑ και σ' όλο τον κόσμο (...). Ο Ομπάμα θα πρέπει να αναστηλώσει την οικονομία, αλλά και να μειώσει τις εκρηκτικές ανισότητες μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να βελτιώσει τη σχέση των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο».

Και η «Αυγή» ισχυρίζεται στο πρωτοσέλιδό της πως «η εκλογή Ομπάμα γεννά προσδοκίες στον κόσμο να σταματήσουν οι πόλεμοι και να μην πληρώσουν οι φτωχοί για την οικονομική κρίση».

Είπαμε, έχουν χρεωθεί το ρόλο της καλλιέργειας αυταπατών και φρούδων ελπίδων και προσπαθούν να το παίξουν καλά, αλλά μήπως το παράκαναν;

Κινδυνολογία για τους «ασθενέστερους»

«Για όνομα του θεού! Μην επιμένετε, δεν υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον. Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός!». Το σπαραξικάρδιο, αν και απωθητικό και χιλιοειπωμένο, αυτό παραμύθι ακούγεται ξανά τελευταία σε υψηλούς τόνους από τους κυβερνώντες, που δε διστάζουν να καταφύγουν σε διάφορες αλχημείες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Γ. Αλογοσκούφη, που δε δίστασε να καταφύγει στην κινδυνολογία: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία και να οδηγήσουμε τη χώρα σε περιπέτειες», αποφάνθηκε από τις Βρυξέλλες, θέλοντας να κόψει μαχαίρι την «παραφιλολογία», έτσι την αποκάλεσε, περί γενναίων παροχών μετά τη δήθεν «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Η ειρωνεία είναι ότι οι «γενναίες παροχές» δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 0,5% του ΑΕΠ, περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αν υποτεθεί ότι θα πάνε όλα στους «οικονομικά ασθενέστερους». Κι όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει κονδύλια ύψους 28 δισ. ευρώ ή 11,4% του ΑΕΠ για να στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών. Για το τραπεζικό κεφάλαιο δεν υπάρχουν δημοσιονομική πειθαρχία, ελλείμματα, δημόσιο χρέος κ.ο.κ. Ομως οι επισημάνσεις και οι διαπιστώσεις δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μόνο η λαϊκή πάλη με στόχο τη λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αυταπάτη

Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες όσων είχαν πιστέψει τα παραμύθια που διοχέτευε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβερνητική προπαγάνδα, περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικών εκείνων ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Οι αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομίας στα Συμβούλια «ΕΚΟΦΙΝ» και «Γιούρογκρουπ» στις αρχές της βδομάδας ήταν ξεκάθαρες και συνάμα αποκαλυπτικές για την κοινή στρατηγική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και κυβερνήσεων, σε ό,τι αφορά τους τρόπους εξόδου των οικονομιών της Ενωσης από την κρίση. Στρατηγική, η οποία, αφ' ενός, επιδιώκει τη - μέσω των κρατικών προϋπολογισμών - στήριξη με πακτωλό εκατοντάδων δισ. ευρώ του τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου και, αφ' ετέρου, τη μεταφορά των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στους εργαζόμενους, στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η εργατική τάξη της χώρας, η φτωχή αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, δεν πρέπει να θρέφουν καμιά αυταπάτη ότι, στο φόντο της κρίσης, κεφάλαιο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται και προωθούν νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ότι έχουν αποφασίσει «να τους γδάρουν το τομάρι», προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να βγουν, όσο γίνεται πιο ανώδυνα και αλώβητα, από τη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία. Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και εκπρόσωποι του κεφαλαίου, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν υγειονομική ζώνη προστασίας γύρω από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους - τους κατ' εξοχήν υπεύθυνους για την οικονομική κρίση - μεταφέροντας τα ...απορρίμματα του εκμεταλλευτικού συστήματος στις χωματερές της εργατικής τάξης.

Γι' αυτό δε θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Θρασύτατα, ο υπουργός Οικονομίας βγαίνει και δηλώνει τις μέρες αυτές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό δημόσιο χρέος και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Μα, και χτες - την περίοδο της οικονομικής άνθησης - τα ίδια έλεγαν. Είναι τόσο τυποποιημένα και «ξύλινα» τα επιχειρήματά τους, όσο τυποποιημένη και απόλυτη είναι η αφοσίωσή τους στα μεγάλα αφεντικά. Την οικονομική ολιγαρχία της χώρας. Στο διά ταύτα τώρα, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι ...οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Η επίθεση συνεχίζεται αμείωτη.

Στις σημερινές, δύσκολες για τα λαϊκά στρώματα, συνθήκες, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης; Κατ' αρχάς, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών παραγωγικών σχέσεων, η θέση του εργαζόμενου ανθρώπου, της πρώτης παραγωγικής δύναμης της κοινωνίας, είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Σε συνθήκες άνθησης του οικονομικού κύκλου, όπου οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια υπεραξία - κέρδη - πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, αν εξασφαλίζουν ένα κομμάτι ψωμί. Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και κρίσης, τους πετάνε κυριολεκτικά στη θάλασσα και τους λένε ωμά, αν ξέρεις μπάνιο κολύμπα, αν δεν ξέρεις πνίξου. Σωσίβιο από εμάς δεν έχει. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουν ακόμη ότι οι οικονομικές κρίσεις ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τα αγρίως εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα δεν έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Είτε θα συμβιβαστούν στην άθλια μοίρα τους, είτε θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα παλέψουν, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και όχι του κεφαλαίου, παλεύοντας ταυτόχρονα για να στείλουν στο μουσείο της Ιστορίας το ξεπερασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα που τους αμαυρώνει τη ζωή και τους ταπεινώνει καθημερινά. Στην πάλη τους αυτή, έχουν να χάσουν μόνο τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ