Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μόνη απάντηση η γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισεκατομμύρια ευρώ

Η γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει απέναντι στη λεγόμενη «οικονομική κρίση», τόνισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόνισε ότι με το νομοθέτημα αυτό οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά «τα σπασμένα». Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ αν και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ουδόλως αμφισβητήθηκε η ουσία του. Ασκήθηκε απλά κριτική για «σκοτεινές διαπραγματεύσεις» με τραπεζικούς κύκλους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που «ταυτίζεται, αποδέχεται, εξειδικεύει τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την ανάγκη σωτηρίας, είτε μέσω των εγγυήσεων, είτε μέσω της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» τονίζοντας ότι στόχος είναι «τώρα που περνά η καπιταλιστική κοινωνία την περίοδο της ύφεσης, πάλι τα σπασμένα αυτής της κρίσης να κληθούν να τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τη διαπάλη που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και μερίδας του τραπεζικού κεφαλαίου μιλώντας για μια τάση «εξόχως φιλελεύθερη, που λέει καμία παρέμβαση κρατική γιατί γνωρίζει ότι μέσα από την κρίση θα υπάρξει συγχώνευση» καθώς και για «τράπεζες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα κάτω από ευνοϊκότερους όρους και πιέζουν για περισσότερες παραχωρήσεις». Παράλληλα ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη διαπάλη «ανάμεσα στη χρηματοπιστωτική και πραγματική οικονομία» αφού «υπάρχει σύμφυση ανάμεσα στο βιομηχανικό, το τραπεζικό και το εμπορικό κεφάλαιο».

Το πακέτο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι

«Δε θέτουμε όρους για το πώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα» διευκρίνισε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνοντας πως «δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα ...ηθικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» αφού «η πεμπτουσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι να βγάζει περισσότερα κέρδη». Οσον αφορά το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο τα κεφάλαια που θα διατεθούν στις τράπεζες θα επιστρέψουν στο δημόσιο, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε το εξής απλό ερώτημα στην περίπτωση που όντως υπάρξει απόδοση: «Δε θα αποδοθούν μέσα από τη ληστρική πολιτική των τραπεζών;» και «δε θα είναι μορφή παρακράτησης της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι;»! Οπως είπε μάλιστα στη συνέχεια, «το πακέτο είτε μέσα από τη φορολογία είτε μέσα από την περιστολή των κοινωνικών δαπανών θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε πως «πρέπει να σταματήσει η λογική ότι ο επαγγελματίας θα καλύπτει τις ανάγκες του μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό», ζητώντας «οι μισθοί των εργαζομένων να φτάσουν τα 1.400 ευρώ, σήμερα σε συνθήκες κρίσης» γιατί «μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεφεύγουμε από την επιδοματική πολιτική είτε αυτό το ονομάζει Ταμείο Φτώχειας η ΝΔ, είτε το ονομάζει Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το ΠΑΣΟΚ, είτε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ο ΣΥΝ».

«Το νομοσχέδιο δεν αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, αφορά τη ρευστότητα της οικονομίας, απλά οι τράπεζες είναι το όχημα μέσα από το οποίο διοχετεύεται αυτή η ρευστότητα» υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομίας Αθ. Λέγκας εκ μέρους της κυβέρνησης. Οπως είπε, «είμαστε από τους πρώτους στην ευρωζώνη που έδρασαν έγκαιρα προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το ευρύ δίχτυ ασφαλείας» ενώ υποστήριξε ότι «η παρέμβαση αυτή αποσκοπεί στο να περιορίσει τα αρνητικά αισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες» με την «εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε τη λογική ενίσχυσης του κεφαλαίου με την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Παπαχρήστου. Ηταν επικριτικός στο νομοσχέδιο επειδή «η αδιαφάνεια είναι το πρώτο πρόβλημα και η προχειρότητα το δεύτερο» αναρωτώμενος «μήπως πίσω από αυτή την τσαπατσουλιά κρύβεται μια διαπραγμάτευση με τις τράπεζες». Επίσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει «σκοτεινά σημεία» και αποτελεί «λευκή επιταγή» προς το υπουργείο Οικονομίας. Ειδικά δε για το θέμα της τιμολόγησης των προνομιακών τραπεζικών μετοχών, υποστήριξε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν κριτήρια γιατί ανάλογα με την τιμολόγηση μπορεί να ζημιωθεί το κράτος ή τα τραπεζικά ιδρύματα.

Την αυταπάτη περί ...αλλαγής του ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετέφερε ο εισητητης του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως «το τραπεζικό κεφάλαιο δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν δεν υπάρξουν ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές που να καθιερώσουν έναν νέο ρόλο του δημοσίου απέναντι στις τράπεζες» ζητώντας παράλληλα «το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει με νέα χρηματοπιστωτικά κριτήρια, αναπτυξιακά και κοινωνικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ