Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πώς λένε «θα κλάψεις με μαύρο δάκρυ»; έτσι...

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα «Νέα»
Επιτέλους! Να που υπάρχει και ανθρώπινος - δημοκρατικός καπιταλισμός. Ετοιμος για εξαγωγή. Πάνω που δάκρυζαν οι πάντες από απελπισία, τώρα δακρύζουν από αισιοδοξία. «Κι εγώ δάκρυσα έτσι όπως μίλησε», είπε ένας κατευθείαν απ' την κερκίδα της βιομηχανίας των οπλικών συστημάτων.

Αλλοι, βέβαια, θύμισαν ότι άλλο το μαύρο της επιδερμίδας κι άλλο το μαύρο στην πολιτική. Κι ότι το πρώτο είναι ανίσχυρο μπροστά στο δεύτερο. Οι Αμερικανοί πάντως μπορούν να είναι ευτυχείς. Μαύρο έριξαν, ο καθένας το δικό του μαύρο. Ετσι οι επόμενοι πεζοναύτες δε θα είναι λαθρομετανάστες, αλλά υπάλληλοι με νόμιμη πρόσληψη κατευθείαν πάνω στο σύνορο με το Μεξικό.

Το αμερικάνικο όνειρο είναι ξανά εδώ. Το βεβαιώνει κάθε πένα με πτυχίο στη χειραγώγηση.

Αν μη τι άλλο, οι αμερικανικές εκλογές άφησαν πίσω τους έναν όγκο κειμένων χρήσιμων για τις σχολές δημοσιογραφίας, κάθε σχολή πολιτικών επιστημών που θέλει να πονηρέψει τους σπουδαστές της στην επιστήμη της ταξικής κυριαρχίας.

Διά ταύτα: Οταν το εργατικό κίνημα είναι αδύνατο, όλα μπορούν να συμβούν. Ως και να εμφανίζεται η επιλογή των πολυεθνικών σαν αυτοδημιούργητος νέος - μοντέλο - έτοιμο κι αυτό προς εξαγωγή. Και κυρίως να εγκλωβίζει λαϊκές μάζες. Δυσαρεστημένες.

Κι όμως είναι οπισθοδρόμηση. Και μόνο που δίνει άλλοθι για να ντυθεί ως προοδευτική κάθε μαύρη κι άραχνη πολιτική, είναι οπισθοδρόμηση. Εκείνο το «εμείς οι προοδευτικοί» του Παπανδρέου φτάνει. Τα 40 εκατομμύρια των πεινασμένων - μόνο στις ΗΠΑ - μπορούν τώρα να αυτοκτονήσουν αφού αποδείχτηκε πως για την κατάντια τους φταίει το κεφάλι το ξερό τους. Αν ήταν ικανοί θα είχαν γίνει και πρόεδροι. Είναι θέμα πίστης στο όνειρο ακόμα κι όταν αυτό το όνειρο είναι εφιάλτης.

Ασχετο: Οταν ο τίτλος στην «Καθημερινή» είναι πιο συγκρατημένος από αυτόν στην «Αυγή», τότε ισχύει το «θέλει... να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ