Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διευρύνουμε το ακροατήριό μας με ανθρώπους που αναζητούν έναν άλλο δρόμο πάλης και εξέλιξης

Απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνέντευξη του Λ. Κύρκου στην οποία αναφέρθηκε προσωπικά στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και είπε για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Βεβαίως, λέει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Λ. Κύρκος για τη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι κάτι καινούριο και εν πάση περιπτώσει αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ να το μελετήσει. Τώρα για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς δε σκέφτομαι να απαντήσω».

Για τη μέχρι τώρα πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών και την εκτίμηση για τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις και συσκέψεις, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Τις κρίνουμε θετικές, υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεχίσει μέχρι, αν θέλετε, τις παραμονές του Συνεδρίου, παρότι είναι μια εποχή δύσκολη να συνδυάσεις εσωτερική ζωή, δράση στο κίνημα - που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή - και αυτές οι ιδιαίτερες δραστηριότητες. Θα τις συνεχίσουμε και θέλουμε να διευρύνουμε το ακροατήριο, που λέμε, δηλαδή να ανοίξουμε συζήτηση με ανθρώπους που αναζητούν έναν άλλο δρόμο πάλης και εξέλιξης, ανεξάρτητα αν συμφωνούν μαζί μας, με ανθρώπους που αισθάνονται προδομένοι από ριζοσπαστικά, αντιμονοπωλιακά και αριστερά συνθήματα, και γενικότερα με ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ποιοτικό στοιχείο ακόμα πιο χαρακτηριστικό από εδώ και μπρος. Επομένως, δεν πρόκειται να ικανοποιηθούμε με αυτό που κάνουμε. Θέλουμε να διευρύνουμε, να υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον το ΚΚΕ έχει βάλει στόχους για ποσοστό ανανέωσης των οργάνων ενόψει Συνεδρίου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Αριθμητικό ποσοστό δεν έχουμε βάλει, γιατί αυτό καταντάει πια λίγο τεχνητό. Αυτό που θέλω να πάρετε υπόψη είναι ότι κάθε χρόνο γίνονται συνδιασκέψεις μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο, ας πούμε τοπικό, και κάθε δυο χρόνια γίνονται συνδιασκέψεις που φτάνουν μέχρι μια βαθμίδα κάτω από το Συνέδριο, μέχρι τις Οργανώσεις περιοχών και πόλεων και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται επίσης μια ορισμένη ανανέωση, δηλαδή δε γίνεται η ανανέωση μόνο κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Πιστεύω ότι και στην προσυνεδριακή περίοδο και από την εικόνα που έχουμε, επίσης θα υπάρξει ανανέωση οργάνων. Και αυτό γιατί έχουμε και πέρασμα, ας πούμε, στελεχών της ΚΝΕ στο Κόμμα, που είναι μια βασική πηγή ανανέωσης, αλλά νομίζω ότι επίσης αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και θα εκδηλωθεί και μέσα στις εργασίες του Συνεδρίου και στους αντιπροσώπους και στην ΚΕ. Αλλά να βάλουμε ένα ποσοστό, είναι σα να παραβιάζεις τα κριτήρια των σωμάτων που εκτιμάνε ποιοι πρέπει να εκλεγούν ξανά ή ποιοι πρέπει να μην εκλεγούν.

Αλλωστε, να προσθέσω, άλλη είναι η δυνατότητα ανανέωσης μιας Οργάνωσης που είναι στην ύπαιθρο - το καταλαβαίνετε - και μιας Οργάνωσης που είναι σε αστικά κέντρα. Εκεί πέρα και η ανανέωση των δυνάμεων είναι πιο αργή. Παίζει ρόλο και η περιοχή. Στα αστικά κέντρα είναι πιο εύκολη η ανανέωση, πιο γρήγορη. Στις περιοχές που ο πληθυσμός, ας πούμε, είναι στάσιμος, δεν είναι πάντα εύκολη και η ανανέωση η ηλικιακή, η κοινωνική. Και εκεί γίνεται γιατί επανακρίνονται στελέχη, αλλά δεν είναι εύκολο. Αρα, το να βάλεις ένα νούμερο είναι κατά τη γνώμη μας για τα μάτια του κόσμου και δεν απαντάει στην πραγματικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρχει ανανέωση και στην ΚΕ και στο ΠΓ η Αλέκα Παπαρήγα είπε:

«Το θεωρώ λογικό γιατί σε κάθε Συνέδριο υπάρχει ανανέωση της ΚΕ και λογικά πρέπει να υπάρχει και σε αυτό το Συνέδριο. Αλλά να προκαθορίσω πώς θα ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι δε μου επιτρέπεται. Επειδή μέχρι τώρα έχουμε ανανέωση οργάνων φαντάζομαι θα υπάρχει και στην ΚΕ, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω πώς θα ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου, σε τι βαθμό, αν θέλετε, θα ανανεώσουν το όργανο της ΚΕ.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να προκαθορίσουμε. Αλλωστε, μέσα στο Συνέδριο κρίνεται, σε τελευταία ανάλυση, η ΚΕ. Και ξέρετε, τώρα εμείς μιλάμε με την ουσία της ανανέωσης. Να σας πω καθαρά και πάλι με αφορμή τις αμερικάνικες εκλογές: Ενα είναι ότι είναι αφροαμερικάνος. Τώρα προ πολλού έχουν ξεπεραστεί στα "ψηλά αλώνια" αυτά. Εδώ είχαμε την Κοντολίζα Ράις σε πολύ σκληροπυρηνική θέση και στην πρώτη τετραετία του Μπους και στη δεύτερη. Τον Κόλιν Πάουελ... Μπορεί αυτός ο ρατσισμός και η υποτίμηση να υπάρχει στη φτωχολογιά κάτω, αλλά όποιος περάσει τα "ψηλά αλώνια" δεν υπάρχει υποτίμηση, αν θέλετε υπάρχει και χρησιμοποίηση του αφροαμερικάνικου. Δηλαδή, ακούμε κάτι πράγματα, κάποια κριτήρια ανανεωτικά τα οποία είναι ξένα από εμάς.

Η ανανέωση σε εμάς τι είναι; Στελέχη που αναδείχτηκαν μέσα στο καμίνι της πάλης και έδειξαν περισσότερες ικανότητες, αυτοί πρέπει να αναδειχτούν. Μπορεί να είναι 30 χρόνων, μπορεί να είναι και 45. Κριτήρια έχουμε και θα επιμείνω: Πριν από όλα να είναι εργατικά στελέχη, νέες ηλικίες και γυναίκες. Βεβαίως, βάζεις και κάποια κριτήρια, δεν υπάρχει μια απόλυτη ιεραρχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ