Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΕ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Δυσαρέσκεια...

Μία σαφώς αρνητική εικόνα για τις πολιτικές, θεσμικές και οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, ζωγράφισαν οι συντάκτες ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ως βασική διαπίστωση παρουσιάζεται το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ «δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ», γιατί παρά τα βήματα που έκανε για να αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της προενταξιακής διαδικασίας, χρειάζονται «περισσότερες προσπάθειες». Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες γενικές εκλογές στις οποίες «δεν ικανοποιήθηκαν τα βασικά διεθνή στάνταρτς» στη διαδικασία διεξαγωγής τους... Συνιστούν «ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου» με στόχο την «αποτελεσματική λειτουργία των πολιτικών θεσμών» στο πλαίσιο των αποφάσεων της συμφωνίας της Οχρίδας. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη «διαδεδομένη διαφθορά» που χαρακτηρίζεται ως «ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα» για τα Σκόπια.

Για τον οικονομικό τομέα, οι συντάκτες της έκθεσης κρίνουν πως στην ΠΓΔΜ «έχει βελτιωθεί το σύστημα συλλογής φόρων και ότι έχει βελτιωθεί η μακροοικονομική σταθερότητα». Εντούτοις, σημειώνουν την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ