Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέχεια στην κατρακύλα των χρηματαγορών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την καθοδική πορεία της Γουόλ Στριτ ακολούθησαν «κατά πόδας» τα ασιατικά, τα λατινοαμερικανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις απώλειές τους.

Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό για τις αγορές, όπως διαγράφεται μέχρι στιγμής, θα συναντηθούν το Σάββατο στην αμερικανική προεδρική κατοικία Καμπ Ντέιβ ο Τζορτζ Ου. Μπους με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, την Τετάρτη, με ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στηρίζουν την ιδέα της πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξανανοίξουν οι συζητήσεις για το διεθνές εμπόριο, οι οποίες κατέρρευσαν νωρίτερα φέτος.

Την πρόταση για τη διεθνή διάσκεψη, που συχνά περιγράφεται ως νέο «Μπρέτον Γουντς», έχει διατυπώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που ζητά να γίνει πριν από το τέλος του έτους και πιθανώς το Νοέμβρη. Στη διάσκεψη προτείνεται να συμμετάσχουν οι «Οκτώ» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία), καθώς και οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε το Σεπτέμβρη αισθητή πτώση (-2,8%), όμοια με την οποία δεν είχε σημειωθεί μετά το Δεκέμβρη του 1974, την ώρα μάλιστα που αναλυτές υπολόγιζαν να μην ξεπεράσει το -0,8%.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ειρωνεύτηκε την Τετάρτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Ου. Μπους, χαρακτηρίζοντάς τον ως «σύντροφο» αφού «αγοράζει μετοχές ιδιωτικών τραπεζών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org