Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν οι οπορτουνιστές ερμηνεύουν τον Μαρξ!

Ούτε σαν κακόγουστο αστείο δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η διαρκής επίκληση του Μαρξ απ' τον εγχώριο οπορτουνισμό με τρόπο που θα κάνει τα κόκαλά του να τρίζουν. Μπορεί ο ίδιος να μη ζει για να υπερασπιστεί το έργο του απ' τους καθ' έξιν διαστρεβλωτές του, το ίδιο το έργο του όμως μιλά και λέει ότι τα μαρξιστικά διδάγματα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα κηρύγματα συμβιβασμού και υποταγής που εκπέμπουν, επικαλούμενοι μάλιστα τον ίδιο τον Μαρξ.

Το έκανε χτες και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ. Εκεί, στο πλαίσιο μιας συζήτησης σχετικής με την οικονομική κρίση, ρωτήθηκε: «Δηλαδή, εσείς μιλάτε μέσα από το ίδιο σύστημα... Πρέπει να είστε σαφής... Λέει το ΚΚΕ ότι μέσα σ' αυτό το σύστημα δεν μπορεί να γίνει τίποτα... Ανατροπή του συστήματος. Εχει μια σαφήνεια. Εσείς λέτε μέσα από την ΕΕ; Μέσα από το υπάρχον σύστημα;».

Και τι απάντησε; Απολαύστε: «Φυσικά, σήμερα με τις εξελίξεις που υπάρχουν δεν μπορεί κάθε χώρα να κλειστεί στον εαυτό της (...). Χρειάζονται κοινά μέτρα, χρειάζονται κοινές ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται αυτή η οικονομία της αγοράς χωρίς ελέγχους και της σκανδαλώδους ελευθερίας των κεφαλαίων να κερδοσκοπούν να σταματήσει. Αυτό είναι μια βασική θέση, μια φιλοσοφία της Αριστεράς. Αυτό που ξέρει ο καθένας από τον Μαρξ ή όσοι ξέρουν τον Μαρξ σήμερα είναι προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Τι σημαίνει; Δηλαδή ενωθείτε για να κάνουμε κάτι διεθνώς διαφορετικό»!!!

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν! Τι σχέση έχει το μαρξιστικό πρόταγμα προς το παγκόσμιο προλεταριάτο με το οπορτουνιστικό πρόταγμα σκύψτε τα κεφάλια, στοιχηθείτε στον «ευρωμονόδρομο», προσευχηθείτε για έναν «ανθρώπινο» και «ηθικό» καπιταλισμό; Απολύτως καμία. Ενωμένο προλεταριάτο μπορεί να θέλουν πολλοί, άλλοι, όπως ο Μαρξ, για την απελευθέρωσή του απ' την εκμετάλλευση, άλλοι, όπως οι οπορτουνιστές, για την αιώνια δέσμευσή του στο καθεστώς της εκμετάλλευσης.

Το οποίο δε θα πάψει αν αύριο παραιτηθεί η κυβέρνηση, όπως ζήτησε ο Αλ. Αλαβάνος, σπεύδοντας να την απαλλάξει απ' την ευθύνη μιας συνειδητής υπέρ του κεφαλαίου πολιτικής και υπαγορευμένης απολύτως απ' αυτό, χρεώνοντάς της απλά ένα ...λαθάκι: «Να πει παραιτούμαι. Οι πολιτικές που χρειάζονται είναι έξω από τη δικιά μου φιλοσοφία, δεν μπορώ να τις εφαρμόσω (...). Να πει συγνώμη, ρε παιδιά, ήρθαμε και σας είπαμε λιγότερο κράτος και χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος. Συγνώμη για όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις σας μέσα στη Βουλή και στους δρόμους και χρειάζεται άλλη πολιτική»!

Το καθεστώς της εκμετάλλευσης δε θα πάψει με «περισσότερο κράτος», αφού ανεξαρτήτως μεγέθους τα ίδια συμφέροντα θα εκφράζει. Δε θα πάψει να υπάρχει ακόμα κι αν πάψει, που δε γίνεται αντικειμενικά να πάψει, «η πιστωτική σφαίρα» να εξαπλώνεται με «τρόπο παθολογικό, κομπιναδόρικο και καζινοειδή, χωρίς να υπάρχουν κάποιοι έλεγχοι», ή ακόμα κι αν «το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να είναι αποκλειστικά όλο δημόσιο, να έχει έναν πυρήνα ισχυρό του δημοσίου». Και βεβαίως δε θα πάψει να υφίσταται ακόμα κι αν «αυτοί οι οποίοι είχαν την ευθύνη (...) συρθούν στα δικαστήρια».

Το πάντα επίκαιρο και διδακτικό έργο του Μαρξ κάνει φύλλο και φτερό τέτοιες παιδαριώδεις προσεγγίσεις της πολιτικής και της οικονομίας του καπιταλισμού.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ποιητής του Υμνου της Διεθνούς(2010-05-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-05-05 00:00:00.0)
Ο σοσιαλισμός που θα γνωρίσουμε(2009-01-28 00:00:00.0)
Ο σοσιαλισμός που θα γνωρίσουμε(2009-01-28 00:00:00.0)
Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ...ΦΟΥΣΤΑΝΙ(1998-10-09 00:00:00.0)
Κριτική της χεγγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου(1998-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ