ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--
Στους λαούς ετοιμάζονται να στείλουν το λογαριασμό για τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης οι ηγέτες της ΕΕ, επιταχύνοντας την υλοποίηση των πολιτικών που προκάλεσαν την κρίση.
Το κολοσσιαίο πακέτο για τη διάσωση των τραπεζών που ήδη έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (!), συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.
Η συντονισμένη απάντηση στη διεθνή κρίση, που θα αποφασίσουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της ΕΕ, δεν περιλαμβάνει μόνο κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά και κλιμάκωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές είχαν αποφασιστεί ή δρομολογηθεί από τις προηγούμενες συνόδους κορυφής.
Αιχμή του δόρατος η ταχύτερη προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (flexicurity), η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κ.ο.κ. Ολοφάνερος στόχος η πιο φτηνή εργατική δύναμη. Τα μέτρα αυτά είχαν αποφασιστεί από το ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη βδομάδα και θα εγκριθούν «ομόφωνα» από τους «27», δίχως συζήτηση, ως συνήθως.
Στις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ τονίζεται καθαρά ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν εντατικά», καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και θα συμβάλουν στη μελλοντική ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως όμως στην ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να παραδώσουν μέσα στο φθινόπωρο τα «φιλόδοξα» προγράμματα για τη flexicurity. Επίσης, «οι μισθοί πρέπει να είναι ευνοϊκοί για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα»!
Ενδεικτική πάντως είναι η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, που, κινούμενος στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οπως υποστήριξε μάλιστα, «αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας» απέναντι στην κρίση.
Προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και να στηριχτεί η κερδοφορία τους οι «27» κάνουν τα στραβά μάτια στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ομως, αυτό δε θα γίνει «άναρχα» ή όπως θα ήθελε το κάθε κράτος - μέλος.
Ηδη από τη Δευτέρα η Κομισιόν φρόντισε να παρέμβει και να θέσει κανόνες στα κράτη - μέλη για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η απόφαση των ηγεσιών της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η «υπερβολική στρέβλωση του ανταγωνισμού» και να γίνονται σεβαστοί, όσο είναι δυνατόν, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Χτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποσαφήνισε ότι δε χρειάζεται ν' αλλάξει ή να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών, επικαλούμενος ότι η αναθεώρηση που έγινε το 2005 του έχει προσδώσει επαρκή ευελιξία για «εξαιρετικές περιστάσεις».
Γενικότερα ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε να αναληφθεί «συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της κρίσης», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των χρηματαγορών στο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που εγκρίθηκε την Κυριακή στο Παρίσι.
Ο ίδιος πάντως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μεταξύ των θεμάτων της κρίσης θα είναι το περιβάλλον, καθώς έδειξε «κατανόηση» στη χαλάρωση των, έτσι κι αλλιώς, χαμηλών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη μείωση των ρύπων. «Αναγνωρίζω - είπε - ότι σε περιόδους κρίσης, οι κυβερνήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικές και για το λόγο αυτό οι στόχοι θα εφαρμοστούν με σχετική χαλαρότητα»!
Πάντως, κάτω από την πίεση των κρατών - μελών φαίνεται να μετατίθεται ο στόχος για μηδενικά ελλείμματα μέχρι το 2012 στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
Οι «27» αναμένεται να επικυρώσουν και υιοθετήσουν τις αποφάσεις των «15» της Ευρωζώνης, αναλαμβάνοντας από κοινού δεσμεύσεις για τη στήριξη των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εξασφαλίζει επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια με κεφάλαια που υπολογίζονται γύρω στα 20-30 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο θα διαθέσει ρευστότητα έναντι μετοχών των τραπεζών, δίχως να μπει στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Αν και στη σύνοδο κορυφής θα κυριαρχήσει, όπως είναι αναμενόμενο, η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, ωστόσο η ατζέντα περιλαμβάνει συζήτηση για την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας («ευρωσύνταγμα»), προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη. Επίσης, θα εγκριθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που «θεσμοθετεί» σε επίπεδο ΕΕ τη βαρβαρότητα και το κυνήγι των μεταναστών δημιουργώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς φακελώματος και καταστολής.
Αποφάσεις ακόμα αναμένεται να ληφθούν και για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας μετά και την υλοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση της τελευταίας από τη Γεωργία.