Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ
Να πάρουν οι σπουδαστές τη ζωή στα χέρια τους

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη χτεσινή συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου στα ΤΕΙ Αθήνας

Πλατύ κάλεσμα σε σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα ΤΕΙ, καθώς και σε μαθητές, γονείς, εργαζόμενους και σωματεία, να συμμετάσχουν στην καμπάνια συζήτησης και δράσης με τους σπουδαστές των ΤΕΙ, απευθύνει το ΚΚΕ. Για να αναβαθμιστεί το ζήτημα των ΤΕΙ στη συζήτηση, στη δραστηριότητα και στους αγώνες που αναπτύσσονται για την Παιδεία. Τα παραπάνω επανέλαβε στη χτεσινή συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της καμπάνιας του ΚΚΕ η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«"Πριν μας τα πάρουν όλα παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας". Με αυτό το σύνθημα το ΚΚΕ ξεκινάει σήμερα την πανελλαδική καμπάνια για τα προβλήματα των ΤΕΙ, μια καμπάνια που την έχει αποφασίσει εδώ και καιρό. Φιλοδοξούμε, μάλιστα, το ζήτημα των ΤΕΙ να αναβαθμιστεί γενικότερα, στην όλη συζήτηση, στη δραστηριότητα και στους αγώνες που αναπτύσσονται για τα προβλήματα της Παιδείας. Και, αν θέλετε, το ίδιο ισχύει και για τα ζητήματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ). Το θέμα της επαγγελματικής μόρφωσης και ειδίκευσης εμείς το βάζουμε στις πρώτες γραμμές των εκπαιδευτικών προβλημάτων.

Σε αυτήν την καμπάνια, που είναι καμπάνια συζήτησης και δράσης μαζί, καλούμε να πάρουν μέρος, πέρα από τους σπουδαστές των ΤΕΙ, τους γονείς τους, εννοείται τους καθηγητές, τους εργαζόμενους στο χώρο, τα εργατικά σωματεία, όλους τους φορείς, τα παιδιά που τώρα φοιτούν στα θρανία και αύριο μπορεί να βρεθούν στα ΤΕΙ ή θέλουν να βρεθούν στα ΤΕΙ, τους γονείς που επίσης προσδοκούν τα παιδιά τους να μπουν στα ΤΕΙ. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τα ξεχωρίζουμε, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που σπουδάζουν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι παιδιά μισθοσυντήρητων, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που υποφέρουν, ακόμα παιδιά ανέργων και ημιανέργων, γενικά λαϊκών οικογενειών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το μηνιάτικο.

Αναγκαία όλα τα επαγγέλματα


Και βέβαια να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οτι εμείς δε θεωρούμε την επαγγελματική εκπαίδευση ως διέξοδο των παιδιών των φτωχών οικογενειών ή των παιδιών που δεν έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν κάτι άλλο λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Η επαγγελματική εκπαίδευση για εμάς είναι πολύτιμη, πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και αφορά επαγγέλματα που δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση. Και βεβαίως σας τονίζω ότι εμείς στην αντίληψή μας για την οικονομία - για την οργάνωση της οικονομίας, για την οργάνωση της κοινωνίας όπως την παλεύουμε και την ονειρευόμαστε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο - αλλά το ίδιο ισχύει και στις σημερινές συνθήκες, την εργασία δεν τη χωρίζουμε σε απλή και σύνθετη, ειδικευμένη και ανειδίκευτη γιατί για εμάς η οικονομία, η κοινωνία είναι γεμάτη από τη συνδρομή όλων των επαγγελμάτων είτε απαιτούν - ξαναλέμε - επαγγελματική μόρφωση και ειδίκευση, είτε επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, είτε υψηλού επιπέδου έρευνα, κλπ.

Μια κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει με κάποια επαγγέλματα δίχως άλλα. Και πολύ περισσότερο δε διαχωρίζουμε τα επαγγέλματα σε υψηλού και χαμηλού επιπέδου. Και, μάλιστα, στη δική μας αντίληψη, αυτή η απόσταση - η μεγάλη απόσταση και το χάσμα αμοιβών - ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τελειώσει μια επαγγελματική σχολή και σε αυτούς που έχουν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται, λέγοντας πάλι ότι μια κοινωνία έχει ανάγκη τη συνδρομή όλων των επαγγελμάτων. Βεβαίως, μιλάμε για μια κοινωνία που δεν οργανώνεται με κριτήριο το κέρδος, αλλά την παραγωγή για τις ανθρώπινες ανάγκες.

Η κοροϊδία της "ανωτατοποίησης"


Εδώ και μερικά χρόνια, επί ΠΑΣΟΚ, απονεμήθηκε στα ΤΕΙ ο τίτλος της "ανωτατοποίησης". Ξέρετε τη θέση μας γι' αυτό - εμείς είχαμε αντιδράσει σε αυτό το νομοσχέδιο, ακριβώς γιατί το θεωρούσαμε ένα νόμο-κοροϊδία, που ερχόταν να απαντήσει σε δίκαια αιτήματα τα οποία είχαν οι τότε σπουδαστές των ΤΕΙ, όπως και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι. Και ήρθε αυτός ο τίτλος να απαντήσει στην αγωνία για την κακή κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, όπως και στα ΑΕΙ - εμείς τα συγκρίνουμε πάντα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τις απαιτήσεις.

Ο τίτλος της "ανωτατοποίησης" ήρθε να πατήσει στην αγωνία για την εργασιακή ανασφάλεια, για την εργασιακή περιπλάνηση, για την ετεροαπασχόληση ή, αν θέλετε, και τη σκόπιμη σύγχυση που καλλιεργείται για τα επαγγελματικά δικαιώματα σε μια φάση που η ανεργία χτυπάει τις νέες ηλικίες.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και νομίζουμε ότι σήμερα έχει αποδειχτεί ότι ο τίτλος της "ανωτατοποίησης" δεν έλυσε τα προβλήματα των ΤΕΙ. Και, μάλιστα, δόθηκε σε μια περίοδο όπου προετοιμαζόταν - ας πούμε αυτήν την έκφραση - η κατωτατοποίηση και των ΑΕΙ, σαν αποτέλεσμα του συνόλου των νόμων και των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και οπωσδήποτε το νόμο που ψήφισε η ΝΔ, που κατά τη γνώμη μας η ΝΔ έδωσε πολύ ηχηρά χαστούκια στην Παιδεία, στο δημόσιο χαρακτήρα της αλλά και στο επιστημονικό και επαγγελματικό περιεχόμενό της.

Μεγάλο χτύπημα η κοινοτική οδηγία


Το μεγάλο χτύπημα ήρθε και θα γίνει ακόμα πιο ορατό το επόμενο διάστημα με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), με τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), την εφαρμογή δηλαδή της κοινοτικής οδηγίας που απονέμει στους απόφοιτους δίχρονων και τρίχρονων εκπαιδευτικών παραμάγαζων - και τα λέμε παραμάγαζα γιατί αυτά είναι ιδιωτικά και ανεξέλεγκτα - ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Γίνεται ένας αγώνας δρόμου ποιο ίδρυμα είτε είναι δημόσιο - και στην πραγματικότητα στοιχίζει - είτε είναι ιδιωτικό - που επίσης στοιχίζει - θα εκπαιδεύσει πελάτες-σπουδαστές με λιγότερο κόστος, με χειρότερες μορφές και περιεχόμενο διδασκαλίας. Ο στόχος είναι η μαζική κατάρτιση - όπως πολλές φορές έχουμε πει - φτηνού εργατικού δυναμικού με κάποια μεταλυκειακά εφόδια ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες εκμεταλλευτικές συνθήκες. Θα έχουμε, λοιπόν, όπως επίσης πολλές φορές έχουμε πει, πληθωρισμό πτυχίων ανεργίας. Σκόπιμα διατίθενται για τα ΤΕΙ ακόμα μικρότερες κρατικές δαπάνες, χωρίς να έχει διασφαλιστεί να δουλεύει μόνιμο διδακτικό προσωπικό, να υπάρχουν επαρκή βιβλία και εργαστήρια, χωρίς σταθερό πρόγραμμα σπουδών και σε μερικές περιπτώσεις - κατά τη γνώμη μας - και χωρίς αντικείμενο σπουδών. Αναφερόμαστε, βεβαίως, πανελλαδικά στην κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ και δεν αναφερόμαστε στα προβλήματα του κάθε ξεχωριστού ιδρύματος.

Νέα παραπλανητικά μέτρα


Ενας νέος μεγάλος κίνδυνος απειλεί τα ΤΕΙ: Να συνδεθούν με το σύστημα των πιστωτικών μονάδων απευθείας με τα ΙΕΚ. Και ενώ το ΠΑΣΟΚ έδωσε τον τίτλο της "ανωτατοποίησης", έρχεται η ΝΔ να χαρίσει τάχα τα μεταπτυχιακά. Οπως θα ξέρουμε και για τα ΑΕΙ και για τα ΤΕΙ, τα μεταπτυχιακά οδηγούν σε μια υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και οδεύουμε πια πιο καθαρά στη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους, όπου η επαγγελματική ειδίκευση μετατοπίζεται στο δεύτερο κύκλο και χωρίς πάντα η επαγγελματική ειδίκευση να σημαίνει και εισιτήριο για δουλειά.

Ενα νέο παραπλανητικό μέτρο είναι αυτό που συζητείται για τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΤΕΙ. Νομίζουμε ότι είναι ευκαιρία, η κρίση αυτή που ξέσπασε στις ΗΠΑ, επέδρασε στην Ευρώπη και που ακόμα δεν ήρθε στην Ελλάδα - αυτά που λέει ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα άντεξε, μα δεν ήρθε η κρίση στην Ελλάδα - αλλά αν η κρίση ξεσπάσει στην Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία να γίνουν κατανοητά πάρα πολλά πράγματα. Ο ταξικός, άναρχος χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ότι κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει για την αξιοποίηση των πτυχίων, για πλήρη απασχόληση. Και πλήρης απασχόληση δεν υπήρξε ούτε στο παρελθόν στον καπιταλισμό, πολύ περισσότερο τώρα που οι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους στην παραγωγή μειώνουν τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία και στο βαθμό βεβαίως που μια οικονομία δεν αναπτύσσεται πολύπλευρα και με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες και που δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας, θα υπάρχει πάντα περίσσευμα εργατικών χεριών.


Τώρα, λοιπόν, έρχεται η ΕΕ και λέει και στην Ελλάδα θα κανονιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε μια περίοδο όπου έχουν πετύχει οι Ευρωπαίοι εργοδότες να αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα, και το πτυχίο και το επάγγελμα από το εργασιακό δικαίωμα, και όλα αυτά από το δικαίωμα στη συλλογική σύμβαση.

Αντικειμενικά πολιτικός ο αγώνας για τα ΤΕΙ

Τα θέματα των ΤΕΙ από πλευράς περιεχομένου, σκοπού, κλπ., έχουν άμεση σχέση με τη γενική πολιτική κατεύθυνση που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στο πολιτικό εποικοδόμημα. Από αυτή την άποψη ο αγώνας αντικειμενικά είναι ένας πολιτικός αγώνας, με περιεχόμενο βεβαίως τα προβλήματα των ΤΕΙ, τα προβλήματα της Παιδείας και γενικότερα τα προβλήματα της οικονομίας, της ανάπτυξης από ποιον και για ποιον και με ποιο στόχο.

Νομίζω ότι θα υπάρχουν ευκαιρίες το επόμενο διάστημα να συνδυαστεί η συζήτηση και πιο αναλυτικά στα πλαίσια της καμπάνιας, για τα προβλήματα των ΤΕΙ με το γενικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, με την ανάγκη να υπάρξει γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και τα κόμματά της, γραμμή εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεσης. Γιατί σήμερα οι μεμονωμένοι αγώνες όσο και αν έχουν αξία δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αν δε θίξουν τον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος της χώρας, που είναι η εξουσία των μονοπωλίων.

Παρ' όλα αυτά εμείς, ως ΚΚΕ, έχοντας στο νου μας τη γενική γραμμή πλεύσης, δεν πρόκειται να πάψουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε χώρο τα ιδιαίτερα προβλήματα. Γιατί αυτό καταδείχνει και το περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης, αλλά μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε στη δράση και στην πάλη και ανθρώπους και νέους ανθρώπους που κατ' ανάγκη δεν έχουν καταλήξει ότι συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Νομίζουμε, όμως, ότι ανοίγοντας και τα συγκεκριμένα ζητήματα τότε θα καταλάβουν την αξία του αγώνα αλλά και την αξία να "στήσουν αυτί" στο τι λέει το ΚΚΕ εφ' όλης της ύλης, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχουμε ανοίξει γενική πολιτική συζήτηση με αφορμή το 18ο Συνέδριο.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Θα πω επιγραμματικά τις θέσεις μας για τα ΤΕΙ, ενταγμένες όμως σε μια γενικότερη αναπτυξιακή και πολιτική αντίληψη.

Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή από την οποία δεν μπορεί να πας πίσω. Είναι η ριζική αντίθεση στις κατευθύνσεις της Μπολόνια και σε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορείς να ζητάς βελτίωση όταν ισχύουν αυτοί οι νόμοι. Πρέπει να φύγουν από τη μέση αυτοί οι νόμοι που έχουν σχέση με το νόμο - πλαίσιο. Οι νόμοι για τα μεταπτυχιακά, η αξιολόγηση, η διά βίου εκπαίδευση, κλπ. Και βέβαια οι νόμοι που κάνουν τα προγράμματα των ΤΕΙ, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρηματιών και όχι της ανάπτυξης και των εργαζομένων.

Η κόκκινη γραμμή επίσης σημαίνει μέτωπο με την οδηγία 36/2005 που αναγνωρίζει τα ΚΕΣ ως ισότιμα με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, και βεβαίως είμαστε αντίθετοι με κάθε άμεση ή έμμεση αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, γιατί υπάρχουν και οι έμμεσες αλλαγές. Εμείς υποστηρίζουμε μία αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση δωρεάν, όπου να μην υπάρχει καμίας μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτή τη βάση υποστηρίζουμε το καθολικό δικαίωμα να σπουδάζουν τα παιδιά μέχρι τα 18 χρόνια, σε ένα ενιαίο βασικό σχολείο χωρίς διαχωρισμούς. Μετά τα 18 να μπορεί να επιλέξει αν θα ακολουθήσει το πανεπιστήμιο ή την επαγγελματική εκπαίδευση. Παίρνοντας υπόψη τη σημασία που δίνουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση θεωρούμε ότι πρέπει να οργανώνεται μετά το Λύκειο. Να συγκροτηθεί, δηλαδή, δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση για όσα επαγγέλματα δε ζητούν επιστημονική ειδίκευση και, βεβαίως, να καταργηθούν όλα τα ψευτοκολέγια, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΣ, κλπ.

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, χωρίς τις αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές διακρίσεις σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική, χωρίς σπουδές διαφορετικών ταχυτήτων και αποφοίτους δύο κατηγοριών στο ίδιο αντικείμενο. Μέσα από την αναδιοργάνωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα προκύψουν τα τμήματα που θα ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση, έτσι ώστε το πτυχίο να συνδέεται με συγκεκριμένο επάγγελμα. Εννοείται ότι είμαστε υπέρ της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, όπου η Παιδεία θα είναι πραγματικά δωρεάν, οι εκπαιδευτικοί στο σύνολο της εκπαίδευσης να είναι με μόνιμη και αποκλειστική δουλειά, με αμοιβές καλές και να είναι αφιερωμένοι στο διδακτικό και στο ερευνητικό έργο.

Επιπλέον, δεν μπορεί να έχει ανάμειξη καμία επιχείρηση στο περιεχόμενο των σπουδών. Μιλάμε για διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους με ενιαίες εργασιακές σχέσεις, δηλαδή μόνιμη απασχόληση. Με οργανωμένη δωρεάν σίτιση, στέγαση. Με όλα τα βιβλία δωρεάν, όλα τα αναλώσιμα.

Για τους εργαζόμενους σπουδαστές

Και, βεβαίως, παίρνοντας υπόψη ότι δυστυχώς ζούμε στον καπιταλισμό και ορισμένα παιδιά μπορεί να αναγκάζονται να δουλεύουν κιόλας - αν και δική μας θέση είναι ότι όποιος σπουδάζει μέχρι να τελειώσει τις σπουδές δεν πρέπει να δουλεύει και πρέπει να στηρίζεται η οικογένειά του, στο μέτρο όμως που αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα - πρέπει να υπάρχει ωράριο εργασίας τέτοιο που να επιτρέπει στα παιδιά να μπορούν να σπουδάσουν ταυτόχρονα, δηλαδή μειωμένο.

Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, υποστηρίζουμε και για τα παιδιά των ΤΕΙ, όπως και για τους εργαζόμενους των ΤΕΙ, όλα τα γενικότερα μέτρα που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία. Για τους εργαζόμενους σπουδαστές μιλάμε για 6ωρη δουλειά με αποδοχές 8ωρου, παίρνοντας υπόψη το κόστος ζωής. Και άδεια με αποδοχές και κάθε είδους διευκόλυνση στην περίοδο των εξετάσεων.

Από εκεί και πέρα επεκτείνουμε τη θέση μας και συμπεριλαμβάνουμε και για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ όλα τα μέτρα εκείνα που υποστηρίζουμε για την προστασία των ανέργων και μάλιστα τώρα στη Βουλή επανακαταθέσαμε την πρότασή μας για την προστασία των ανέργων.

Σε μια περίοδο που επιδοτούνται και δίνεται τζάμπα χρήμα στους τραπεζίτες και στο κεφάλαιο, οι οποίοι έχουν αδειάσει τις τσέπες του λαού, εμείς θα πολλαπλασιάσουμε και θα ανεβάσουμε και θα δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις μας και για τα προβλήματα της Παιδείας και γενικότερα. Ακριβώς αυτή την περίοδο που γίνεται λόγος για κρίση, εμείς δεν υποστηρίζουμε τη θέση "τα κεφάλια μέσα". Κεφάλαια υπάρχουν, πλούτη υπάρχουν, κέρδη υπάρχουν, να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Και για την κρίση δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ