Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά μαντάτα για τις αγορές, κακά για τους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη αρχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, οι χρηματαγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν, προκαλώντας «κλίμα ευφορίας». Εντούτοις, αναλυτές τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ανακοίνωσε το σχέδιο αγοράς τραπεζικών μετοχών από την αμερικανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Fed θα τεθεί εγγυητής των βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων. Ο Μπους ανέφερε ακόμη ότι η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp) θα εγγυηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν οι τράπεζες και θα επεκτείνει τις εγγυήσεις, ώστε να καλύπτουν και μη τοκοφόρους λογαριασμούς, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

Η κρατική συμμετοχή στις τράπεζες θα γίνει με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, προσθέτοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει συνολικά 250 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το «Bloomberg», θα επενδύσει 125 δισ. δολάρια για την εξαγορά μετοχών σε «Goldman Sachs», «Citigroup», «Wells Fargo», «JP Morgan Chase», «Bank of America», «Merrill Lynch», «Morgan Stanley», «State Street» και «Bank of New York Mellon».

Στα άλλα κράτη

Σε εξέλιξη στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις «για την πιθανή δανειοδότηση» της Ισλανδίας εκ μέρους της Ρωσίας με 4 δισ. ευρώ.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» θα προχωρήσει στην περικοπή 1.680 θέσεων εργασίας σε δύο εργοστάσιά της στη Βαρκελώνη, στη Βορειοανατολική Ισπανία, ανακοινώθηκε χτες από συνδικαλιστική πηγή.

Τη θέση ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν τελείωσε, παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας να μην υπάρχει «υπερβολική αισιοδοξία».

Σχέδιο ύψους 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 7,25 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, με στόχο όπως υποστήριξε να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες νέα σειρά μέτρων για τη «σταθεροποίηση» της διατραπεζικής αγοράς και κυρίως «ενέσεις» για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια με καθορισμένο επιτόκιο και για απεριόριστο συνολικό ποσό, αφήνοντας παράλληλα το κύριο επιτόκιό της στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 0,50%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογιακό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα(2014-04-25 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση 2 δισ. η Eurobank(2013-11-15 00:00:00.0)
Αναιμική αύξηση ορισμένων δεικτών(2013-10-23 00:00:00.0)
Ιστορικά ξεπερασμένος(2011-03-20 00:00:00.0)
Κέρδη - μαμούθ των τραπεζικών κολοσσών(2010-04-25 00:00:00.0)
Η "διαρροή" της Moody's επηρέασε τους όρους του δανείου(1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ