Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι τιμές της αμόλυβδης τις ακολουθούν κατά πόδας, κανένας από την «αγορά» δεν παραπονιέται και δεν εκπλήσσεται.

Συνέβη, όμως, και το απροσδόκητο. Η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου πέφτει. Ωστόσο, η «αγορά» δεν έχει καμία όρεξη να μειώσει και τις τιμές της βενζίνης, επειδή η «κονόμα» είναι καλή και μεγάλη και λογαριασμό δε δίνουν, καθώς η κυβέρνηση και η ΕΕ φρόντισαν να είναι «ελεύθερες» οι τιμές.

Βγαίνουν, λοιπόν, τα ΕΛΠΕ, από κοινού με τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, λίγες μέρες πριν την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, για να πουν ότι «τυχόν ισχυρισμοί ότι μέτρο καθημερινής σύγκρισης για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης πρέπει να είναι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι σωστοί».

Πολύ σωστά! Αυτό λέμε κι εμείς. Αλλά γιατί δεν ισχύει το ίδιο και όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές; Γιατί τότε είναι μέτρο σύγκρισης και τα στελέχη της «αγοράς», λένε «μη διαμαρτύρεστε, δε βλέπετε πού πάνε οι διεθνείς τιμές;». Είπαμε γιατί. Επειδή πάνω απ' όλα είναι η «κονόμα» και ένα καλό πρόσχημα, αφού ζούμε στην εποχή του ...«διαλόγου». Γι' αυτό, κι ενώ τα δύο υπερκερδοφόρα διυλιστήρια ξεχνούν τον ανταγωνισμό τους και διαβεβαιώνουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι φθηνότερη φέτος από το ...«κλείσιμο» του περασμένου Απρίλη, «ξεχνούν» να πουν τώρα οι τιμές αναμένονται πάνω από 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι!!!

Η ασφάλεια των μαθητών

Ελέγχους σε 267 σχολικά λεωφορεία και λεωφορεία δημόσιας χρήσης που μεταφέρουν μαθητές διενήργησαν κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών για να διαπιστώσουν ότι 19 οχήματα παρουσίασαν σοβαρές ελλείψεις σε ζώνες ασφαλείας, φθαρμένα ή ακατάλληλα ελαστικά, απουσία κάρτας ελέγχου καυσαερίων, και λοιπά. Επωφελούμενος της ευκαιρίας ο νομάρχης Γ. Σγουρός, μας ενημερώνει για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η «ασφάλεια των μαθητών είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να παίζει κανείς με αυτό» και μας διαβεβαιώνει ότι «δεν επαναπαυόμαστε γιατί σκοπεύουμε στη μείωση του ποσοστού των σχολικών λεωφορείων που έχουν προβλήματα».

Για κάποια παιδιά βέβαια, παραμένει ζητούμενο όχι η ασφάλεια στη μεταφορά τους στα σχολεία, αλλά η ίδια η μεταφορά. Θυμίζουμε στο Νομάρχη ότι 27 δρομολόγια της Νομαρχίας προς Ειδικά Σχολεία (σ.σ. δηλαδή για μαθητές με αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία) δεν πραγματοποιούνται. Θυμίζουμε επίσης ότι όταν εκπρόσωποι εργαζομένων, ατόμων με αναπηρίες και γονέων παραβρέθηκαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητούνταν το θέμα κατόπιν εισήγησης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο Γ. Σγουρός όχι μόνο δεν έδωσε κάποια απάντηση, αλλά αντίθετα τους κατηγόρησε ως εκπροσώπους συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας.

Ας μην κόπτεται τόσο πολύ, στα λόγια, για την ασφάλεια και τα προβλήματα των μαθητών ο νομάρχης, αφού και κράχτης και στυλοβάτης είναι της ίδιας πολιτικής που αναπαράγει την ανασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών.

Θα θερίσουν θύελλες...

Δύσκολες στιγμές περνούν τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία περιοδεύουν ανά τις αγροτικές περιοχές της χώρας, στην προσπάθειά τους να... βγουν από την εσωστρέφεια, κατά την κυβερνητική ρήση. Σε πρόσφατη σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ στη Λάρισα, υπό τον Πρ. Παυλόπουλο, ακούστηκαν «βαριές κουβέντες», καθώς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στα χωριά». Ανάλογη υποδοχή είχε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος σε συγκέντρωση στον Ορχομενό, ο οποίος υπό το βάρος των αγροτικών διαμαρτυριών αναγκάστηκε να αποχωρήσει... ολίγον βιαστικά. Οπως μαθαίνουμε, κάποιοι από τους γνωστούς «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές ζήτησαν ανοιχτά την απομάκρυνση συγκεκριμένων προσώπων, που συγκεντρώνουν αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας, από τα διάφορα κυβερνητικά πόστα, πιστεύοντας ότι έτσι θα αντιστραφεί το κλίμα ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Γελιούνται όμως όσοι πιστεύουν ότι η μικρομεσαία αγροτιά έχει εξοργιστεί μόνο και μόνο επειδή ορισμένα κυβερνητικά στελέχη φέρονται να έχουν εμπλακεί σε κάποιο από τα πολλά οικονομικά σκάνδαλα του τελευταίου διαστήματος και ότι οι διαθέσεις της θα αλλάξουν αν απομακρυνθεί ο... τάδε ή ο... δείνα υπουργός. Απλούστατα, τώρα που η επιβίωσή της βρίσκεται σε οριακό σημείο, ελέω νέας ΚΑΠ, αρχίζει και καταλαβαίνει ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ προς τους αγροτοκτηνοτρόφους ήταν «πέτσινες», αφού ακολούθησε κατά γράμμα, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, την ευρω-ενωσίτικη πολιτική ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων παραγωγών. Η μαζική συστράτευσή της με το συνεπές αγροτικό κίνημα, η εγκατάλειψη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η συστράτευση με το ΚΚΕ, αποτελούν και τη μόνη διέξοδο γι' αυτήν.

Μέτρα «σωτηρίας» του μεγάλου κεφαλαίου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρησιμοποίησαν την ίδια συνταγή με τον υπερατλαντικό τους σύμμαχο και εταίρο, σχετικά με τα μέσα και τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Αν και μέχρι και την περασμένη Παρασκευή χειροκροτούσαν την υπερψήφιση του σχεδίου Πόλσον, ωστόσο, επέμεναν πως δεν πρόκειται να εφαρμόσουν παρόμοιο σχέδιο στην ΕΕ, επειδή (όπως υποστήριζαν) τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι διαφορετικού χαρακτήρα από αυτά των ΗΠΑ, στο τέλος το γύρισαν - όπως ήταν αναμενόμενο - στο ...καλαματιανό.

Συνοπτικά, θυμίζουμε ότι με το σχέδιο Πόλσον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύεται να διαθέσει 700 δισ. δολάρια από τον κρατικό της προϋπολογισμό (δηλαδή, τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων), για την αντιμετώπιση του απειλούμενου με κατάρρευση χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν νομίσατε ότι αυτά τα 700 δισ. δολάρια θα δοθούν για την ενίσχυση των ανέργων και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων - μεταξύ των οποίων και τα εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά νοικοκυριά, που κάθε μήνα χάνουν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες - κάνετε λάθος. Αυτά τα 700 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την εξαγορά των «προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζικών και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» που βρίσκονται σήμερα στο πρόθυρα της χρεοκοπίας, επειδή οι οφειλέτες δανειολήπτες τους δεν είχαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους σε κάποιες τράπεζες και αυτό είχε αντανάκλαση και σε άλλους τραπεζικούς ομίλους. Ετσι εμφανίζεται έως τώρα.

Μέχρι την Κυριακή, που η ΕΕ αποφάσισε, τελικά, να αναζητήσει την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας με ρυθμίσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, παρόμοιες με αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ με το σχέδιο Πόλσον, μεσολάβησαν μια σειρά επίσημες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρών της Γης. Για παράδειγμα, προηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 7 ισχυρότερων χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) που συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο, στην Ουάσιγκτον, να εφαρμόσουν ενιαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακολούθησε η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με συστάσεις από τους ισχυρούς για την εναρμόνιση των πολιτικών.

Επιστέγασμα αυτών των διαβουλεύσεων (μετείχαν και οι ηγέτες των 4 μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ) ήταν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 16 χωρών - μελών της Ευρωζώνης την Κυριακή στο Παρίσι. Στη Σύνοδο αυτή, οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των 16 χωρών (μαζί με τους προέδρους της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και του ΕΚΤ Ζ. Κ.Τρισέ), συναποφάσισαν να αναζητήσουν τη «σωτηρία» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την προώθηση του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα διαθέσουν από τα δημόσια ταμεία πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά προβληματικών τραπεζών και γενικότερα την εξασφάλιση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι ολοφάνερο πως το σχέδιο των ηγετών της Ευρωζώνης είναι συμφωνία με στόχο το να διασωθεί όλη η διαδικασία που καταλήγει σε συγκέντρωση αμύθητων κερδών βγαλμένων από το μόχθο και το αίμα των μισθωτών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Δε βάζει φρένο στη σημερινή φτώχεια και ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις που οδηγούν τις λαϊκές δυνάμεις στην υπερχρέωση, φορτώνει νέα τεράστια βάρη στους εργαζόμενους και στους μικρομεσαίους. Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκώσει την οργή και την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, όπως τονίζει το ΚΚΕ.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Δικομματικός αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ με τη Μονή Βατοπεδίου και τις παραιτήσεις των εισαγγελέων. Μόνο που στην ουσία της παραμένει μια υπόθεση που αφορά τη δημόσια περιουσία.

Οχι πως δεν μπορεί να μάθει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα από μια κοινοβουλευτική έρευνα, όμως ας μην ξεχνάμε τις ...πλειοψηφίες που έχει αυτό το Κοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφούν κι έχουν δώσει αμφότεροι δείγματα για το πώς διαχειρίζονται τη γη που ανήκει στο Δημόσιο...

Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Από την τροπολογία για το «Πόρτο Καρράς» που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ή από τις ακτές που παραχώρησε σε ιδιώτες η ΝΔ;

Μήπως από τις δασικές εκτάσεις, που εδώ και δεκαετίες γίνονται βίλες, μεγαλοξενοδοχεία και «εναλλακτικός τουρισμός», προκειμένου μεγαλοσχήμονες να κερδοσκοπούν;

Βιβλία ολόκληρα μπορούν να γραφτούν για το θέμα, όμως στην πραγματικότητα κανείς από όσους κόπτονται δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Δε θέλουν να μάθουμε.

Ενα ακόμη σκανδαλολογικό πολιτικό δρώμενο θέλουν να μας πασάρουν. Με ηγούμενους, μυστικές συμφωνίες, διαπλοκές και μπόλικα άλλα μυστήρια.

Οι «μπλε» να δηλώνουν πως έχουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά και οι «πράσινοι» πως έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα για όσα γίνονται.

Αυτά, την ώρα που τα μοναστήρια του Αγίου Ορους συνεχίζουν να ιδρύουν ΑΕ και να διαχειρίζονται γη σε συνεργασίες με επιχειρηματίες και, γενικώς, η αγορά και πώληση του εδάφους της χώρας είναι ...στα πάνω της.


Γρηγοριάδης Κώστας

Γιατί την επιχειρηματική δραστηριότητα (ιερή ή ανίερη), ουδείς θέλει να τη βάλει στο κέντρο της εικόνας. Μια τέτοια συζήτηση θα την αποφύγουν όσο μπορούν.

Κι αυτοί... ευλογάνε τα γένια τους!

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε φορά που η αμερικανική κυβέρνηση παίρνει και κάποιο νέο μέτρο για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών και όχι μόνο επιχειρηματικών κολοσσών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό - δηλαδή, βασικά των φορολογουμένων από τα λαϊκά στρώματα - βγαίνουν οι αρμόδιοι και δηλώνουν πως τα μέτρα αυτά αποτελούν ... μονόδρομο για να ξεπεραστεί η κρίση.

Το ίδιο έγινε και χτες. Δικαιολογώντας την πριμοδότηση των 9 αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών με 250 δισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Πόλσον και ο πρόεδρος της FED Μπ. Μπερνάκι εμφάνισαν το νέο «δωράκι» στο μεγάλο κεφάλαιο ως «αναγκαίο» για την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης» στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την «επανατοποθέτηση της αμερικανικής οικονομίας στο δρόμο της ισχυρής, υγιούς ανάπτυξης»!

Στο ερώτημα, βέβαια, γιατί δε διαθέτουν αυτά τα 250 δισ. δολάρια για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών (τον Αύγουστο του 2008 κοντά στις 256.000 λαϊκά νοικοκυριά έχασαν το σπίτι τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη δόση στην τράπεζα) και άλλους κοινωνικούς σκοπούς (π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.), οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ, θα επικαλούνταν το γνωστό επιχείρημα πως ...«δεν αντέχει η οικονομία». Ομως, όταν πρόκειται για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών χωρών, παραβλέπουν τις δυσκολίες και τις αντοχές της οικονομίας. Να γιατί και η μια και η άλλη περίπτωση είναι απάτη για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού και στη μια και στην άλλη περίπτωση ενισχύουν τα άγια των αγίων του κεφαλαίου με τη φιλομονοπωλιακή τους πολιτική.

«Πράσινη» υποκρισία...

Η υποκρισία περίσσεψε για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ με τις αρχές του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων - Πράσινων και διαφόρων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» κάνουν λόγο περίπου «για εθνική καταστροφή», επειδή παρατείνεται ο αποκλεισμός της χώρας μας από τους λεγόμενους ευέλικτους μηχανισμούς, δηλαδή από το περιβόητο εμπόριο ρύπων! Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ αμυνόμενο υποστηρίζει ότι η απόφαση αποκλεισμού της χώρας μας έγινε επειδή το 1995 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δόθηκαν λανθασμένοι υπολογισμοί εκπομπών ρύπων...

Οι «κόντρες» αυτές τελικά δεν αποτελούν παρά μια απόπειρα πλήρους αποπροσανατολισμού του λαού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η συζήτηση γίνεται για ένα μηχανισμό, όπως το εμπόριο ρύπων, που στην ουσία δε σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι οι ρυπογόνες βιομηχανίες, αντί να πληρώνουν για να εγκαταστήσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία, ώστε να εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα, αγοράζουν το «δικαίωμα» να μας βομβαρδίζουν με περισσότερους ρύπους!

Κι όλα αυτά γιατί έτσι υπαγορεύει η λεγόμενη πράσινη οικονομία, που τελικά πάνω από την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον βάζει την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα τα υπόλοιπα που λέγονται - και από όλες τις πλευρές - δεν είναι τίποτε άλλο παρά ...«πράσινα άλογα»!

Το κράτος του ΛΑ.Ο.Σ.

Την «προστατευτική ομπρέλα» του κράτους σε οικονομία - κοινωνία επιζητούν το τελευταίο διάστημα οι του ΛΑ.Ο.Σ. Τι ακριβώς εννοούν, τι Δημόσιο θέλουν και τι σχεδιάζουν για τους εργαζομένους; Ανατρέχουμε στο πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκαν στις εκλογές πριν ένα χρόνο. Σελ. 32: «Η επιχειρηματική παρουσία του κράτους είναι απαραίτητη σε ολιγάριθμους στρατηγικούς τομείς της χώρας μας όπως η ενέργεια, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές, η αμυντική βιομηχανία ή οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (...) η κρατική παρουσία πρέπει να έχει τη μορφή μιας βασικής μονάδας ανά κλάδο, υπό κρατικό έλεγχο και με ειδικό καθεστώς διοίκησης και εργασιακών σχέσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η παραγωγική και αποδοτική λειτουργία τους με κριτήρια του ιδιωτικού τομέα». Σελ. 33: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική των αμοιβών της εργασίας στον δημόσιο τομέα πρέπει να εκλογικευτεί συνδεόμενη με τον αντίστοιχο μισθό των εργαζομένων σε αντίστοιχες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, και να εξατομικευτεί συνδεόμενη με την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ακεραιότητα του κάθε δημόσιου υπαλλήλου». Ενώ δεν τους ξεφεύγει ούτε η μονιμότητα (σελ. 59 - 60): «(...) η, θεσμοθετημένη σήμερα, ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων σε σχέση με τα δικαιώματα και τη μονιμότητα της εργασίας τους παραβιάζει την ισότητα των Ελλήνων πολιτών ως προς το δικαίωμα της εργασίας (...) το Κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει το θέμα των εργασιακών συνθηκών και της εργασιακής ασφάλειας όλων των Ελλήνων με τον ίδιο τρόπο. (...) προτείνουμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο οποίο ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί τη συνολική εφαρμογή του μοντέλου εργασίας του δημόσιου τομέα ή τη συνολική εφαρμογή του μοντέλου εργασίας του ιδιωτικού τομέα».

Τι προτείνει με λίγα λόγια; Ελεγχο του κράτους της πλουτοκρατίας σε επιχειρήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας, κάτι ανάλογο λέει τελευταία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, εξίσωση μισθών στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή όλα προς τα κάτω, και άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μήπως υπάρχει σ' όλα αυτά τίποτα το φιλολαϊκόν; 'Η μήπως τίποτα το φιλολαϊκότερον από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου; ΛΑ.Ο.Σ. λοιπόν αποκλειστικά σε όφελος της ολιγαρχίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεπίθεση τώρα!

Καθώς η παγκόσμια κρίση που εμφανίστηκε ως κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου θα μεταχειριστούν κάθε μέσο για να φορτώσουν και πάλι τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις κατά μόνας και όλες μαζί, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, «προοδευτικές» και συντηρητικές, στοιχίζονται πίσω από το ΔΝΤ, το G7, το Γιουρογκρούπ, και κάνουν αυτό που απαιτεί η προστασία και ενίσχυση της πλουτοκρατίας, ρίχνοντας κρατικό χρήμα στις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που ήδη βρίσκονται κάτω από την πίεση της δύναμης του μεγάλου κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, δέχονται και νέα πυρά. Μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές (ΟΑ, λιμάνια) ιδιωτικοποιούνται. Εκατοντάδες εργάτες απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο (ΖΗΜΕΝΣ, ΛΑΝΝΕΤ) αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες τους τους ξεζούμισαν, αποσπώντας τεράστια κέρδη. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «σταθερότητα» βρισκόμαστε μπροστά σε νέα φάση αύξησης της ανεργίας.

Και ως εκ τούτου βρισκόμαστε μπροστά σε όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης. Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, μια μπορεί να είναι η απάντηση των εργαζομένων: Ανάπτυξη και κλιμάκωση των ταξικών αγώνων. Ενιαία ταξική πάλη με όλες τις μορφές. Ενίσχυση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης. Υπεράσπιση με κάθε τρόπο του μεροκάματου και της απασχόλησης, του εισοδήματος, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Αλλά ένας αγώνας που απλώς θα βάζει φρένο στους σφετερισμούς του κεφαλαίου, σήμερα δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα νέο ποιοτικό άλμα στην οργάνωση της πάλης, στο περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την εργατική τάξη, από το πρωτοβάθμιο Σωματείο μέχρι τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, χρειάζεται να ξεσκιστεί το μαύρο πέπλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να κουρελιαστούν οι θεωρίες της «ανάπτυξης», του «κοινωνικού εταιρισμού» και του «ευρωμονόδρομου». Να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους στυλοβάτες.

Την ώρα που οι διάφοροι Μπράουν και Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, αλλά και οι Καραμανλής, Παπανδρέου, με συμπόρευση κάτι αριστερούληδων ΣΥΝασπισμένων, ως μάγοι, δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν για «σοσιαλισμό» τις πιο σκληρές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα στη δράση και τη σκέψη τους. Οχι μόνο να μην αποδεχτούν να τους φορτώσουν τα βάρη της κρίσης αλλά να πολιτικοποιήσουν στο έπακρο τον αγώνα τους. Τώρα χρειάζεται ρήξη και ανατροπή σε όλα τα μέτωπα. Η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Η απαίτηση «ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν» γιατί έτσι θα ικανοποιούνται οι ανάγκες τους πρέπει να γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σημαίες του εργατικού κινήματος. Η αντεπίθεσή του τότε και μόνο τότε θα έχει αποτελέσματα, αν δεν εξαντληθεί σε θέσεις άμυνας και σε αψιμαχίες χαρακωμάτων. Τα άμεσα συμφέροντα της εργατικής τάξης, η ικανοποίηση των καθημερινών της αναγκών, μέσα στο καμίνι των ταξικών αγώνων, μπορούν να βρουν μια άλλη προοπτική βάζοντας στην ημερήσια διάταξη τους στρατηγικούς στόχους της εργατικής τάξης, την πάλη για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμεταλλευτές και ταξική εκμετάλλευση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ