Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αναταράξεις από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων

Η αναμφισβήτητη πλέον ανάμειξη και οι ευθύνες υπουργών - της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - στο «ιερό» σκάνδαλο και τις real estate μπίζνες της Μονής Βατοπεδίου ήρθαν και «έδεσαν» με τις προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τις παρεμβάσεις της στο έργο της Δικαιοσύνης και τη σπουδή της να αποφύγει ή να καθυστερήσει να φέρει στη Βουλή το μέγα αυτό πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και να το αναγάγει σε δικαστικό πρόβλημα, αν, δηλαδή, θα πρέπει να πάει τώρα στη Βουλή ή να ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά να οδεύσει στο Κοινοβούλιο.

Η χτεσινή υποβολή παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αφού είχαμε ακόμη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή.

Οι δύο εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου υπέβαλαν χτες, μέσω του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσου, την παραίτησή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ζήτησαν «την κατά νόμο αποδοχή της». Στην αίτησή τους ανέφεραν ότι από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή υφυπουργών στην υπόθεση Βατοπεδίου και, επομένως, έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η υπόθεση να πάει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχουν ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου οι Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός από τη ΝΔ και Φωτιάδης και Δρυς από το ΠΑΣΟΚ.

Προηγουμένως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος δε συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών και ζήτησε να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα, ενώ τοποθέτησε την εισαγγελέα Εφετών Ε. Σπυροπούλου ως εποπτεύουσα την έρευνα.

Η δήλωση του Χατζηγάκη

Μόλις έφτασαν οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, αυτός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μη γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις και να παραμείνουν στη θέση τους συνεχίζοντας την έρευνα.

Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ' αυτήν, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης».

Παράλληλα, ο Σ. Χατζηγάκης επανέρχεται σε παρόμοιες δηλώσεις του πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος προσπάθησε να δικαιολογήσει την τοποθέτηση της Ε. Σπυροπούλου, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η συντονίστρια θα επέσπευδε τη διαδικασία της έρευνας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ανέφερε χτες ότι ορθώς ενήργησε ο Κ. Καρούτσος, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και παρήγγειλε τη συνέχιση της έρευνας. Επίσης, ο Γ. Σανιδάς ανέφερε χτες στους δημοσιογράφους ότι η δικογραφία θα πάει στη Βουλή, όταν θα τελειώσει η έρευνα. Επανήλθε για άλλη μια φορά στο θέμα «των παραπλανηθέντων υπουργών» και δήλωσε ότι οι υπογραφές των υπουργών δημιουργούν θέμα πολιτικής και ηθικής ευθύνης, ενώ για τις ποινικές ευθύνες ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα που θα διερευνηθεί. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χτες ανέκρουσε πρύμναν και μίλησε για περίεργες γνωμοδοτήσεις της ΚΕΔ, λέγοντας πως η εν λόγω υπηρεσία δεν έχει παραπλανηθεί και πως υπάρχει βιομηχανία ανάλογων γνωμοδοτήσεων.

Αντιδράσεις φορέων

Στο μεταξύ, χτες αντέδρασε έντονα ο εισαγγελικός και ο δικηγορικός κόσμος στην υπόθεση με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων.

Η Ενωση Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δημιουργείται τεράστιο ηθικό και ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης και πως οποιαδήποτε υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό σε συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανεπίτρεπτη και απαγορεύεται.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρει ότι το θέμα είναι μείζον και άπτεται του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των παρεμβάσεων που ασκούνται και τελικά υπονομεύουν το κύρος της. «Κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδό τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες», συνεχίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη γραμμή συγκάλυψης που έχει στήσει η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο να αποποιηθεί τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για τη σκανδαλώδη υπόθεση με τη μονή Βατοπεδίου, κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ασχολούνταν με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλώνοντας προκλητικά ότι «ερωτήματα που πρέπει να τίθενται στη Δικαιοσύνη δεν τίθενται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο» και υποστήριξε ότι δε γνωρίζει τίποτα «περί πιέσεων».

Ο Θ. Ρουσόπουλος, ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε πως «η ΝΔ, είτε ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είτε ως κυβέρνηση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αναφέρθηκε, απευθύνθηκε, σεβάστηκε πάντα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ενώ, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ σαν ...προστάτη της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που, όπως ανέφερε, «ανάλογα αν νομίζει ότι το συμφέρει ή όχι, την απαξιώνει».

Σχολιάζοντας τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου, που ζήτησε να κληθούν σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή «οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος», δήλωσε ότι στελέχη «του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποδείξουν στη Δικαιοσύνη τι πρέπει να κάνει». Αυτή, δήλωσε, «είναι πραγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτη» και υποστήριξε ότι «την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ανεπηρέαστη στο έργο της»...

Τέλος, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος πήραν χτες προθεσμία για να καταθέσουν την επόμενη βδομάδα ως ύποπτοι για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ