Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1941 - 1949 ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στην καρδιά του Κίσαβου, με θέα τις πλαγιές και τις συννεφιασμένες κορυφές του αγέρωχου Ολύμπου, κάτω από έναν ουρανό που όσο περνούσε η ώρα μαύριζε όλο και περισσότερο, αντάμωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, εγκαινιάζοντας το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949, στα Αμπελάκια της Λάρισας (αναλυτικό ρεπορτάζ για το Μουσείο και την ιστορία του φιλοξένησε ο «Ρ» στις 21/9/2008).

Μέσα κι έξω απ' το σπίτι, που το 1941 αγωνιστές, αντιλαμβανόμενοι το καθήκον που είχαν ως μέλη του ΚΚΕ, μετέτρεψαν σε τυπογραφείο, το οποίο κάτω από τη μύτη του κατακτητή συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση της αντίστασης του θεσσαλικού λαού, ασπρομάλληδες μαχητές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) αλλά και της συνέχειάς του, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που ίσως και να αντάμωναν για πρώτη φορά μετά από τότε που δίπλα δίπλα πολεμούσαν στα ίδια χαρακώματα, μαζί με τη γενιά που πήρε, αλλά και αυτή που σύντομα θα κληθεί να παραλάβει τη σκυτάλη της πάλης, έδωσαν υπόσχεση ότι ο αγώνας που ξεκίνησε πριν χρόνια, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα δυναμώσει. Μέχρι να τελεσφορήσει. Μέχρι, δηλαδή, ο εργαζόμενος λαός να διαφεντέψει τον τόπο του.

Μ' αυτή την εκδήλωση το ΚΚΕ δεν τίμησε μόνο την ιστορία του ΕΑΜικού κινήματος. Με σεμνότητα και ευθύνη, το ΚΚΕ τίμησε την ίδια την ιστορία και τον πρωταγωνιστικό, αναντικατάστατο ρόλο που το ίδιο διαδραμάτισε στην οργάνωση και τη διεξαγωγή των ηρωικών αγώνων του λαού μας. Φωτίζοντας, έτσι, το μονόδρομο και το μέλλον που σήμερα ανοίγεται μπροστά στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ως απάντηση στα προβλήματα και στις ανάγκες τους: Τη σύγκρουση και την ανατροπή του κεφαλαίου, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το ίδρυμα εγκαινίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαιρέτισε και την εκδήλωση, ενώ για το μουσείο μίλησε η φιλόλογος και ιστορικός της τέχνης Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του μουσείου. Την εκδήλωση πλαισίωσε ακόμα το αφιέρωμα που παρουσίασαν οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου Πόπη Πελτικοπούλου και Γιάννης Τότσικας, μαζί με το συνθέτη και πιανίστα Δημήτρη Φωτιάδη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ