Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιλολαϊκές μάσκες στην αντιλαϊκή πολιτική
  • Χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και ψίχουλα προς τους οικονομικά ασθενέστερους μοιράζει ξανά για να αποπροσανατολίσει από την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων
  • Πραγματικός στόχος να διευκολυνθεί η ταχεία υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Σε οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων προχωρά η κυβέρνηση, μοιράζοντας για χιλιοστή φορά υποσχέσεις και ψίχουλα για τους «οικονομικά ασθενέστερους», επιχειρώντας να βάλει φιλολαϊκές μάσκες στην πολιτική της.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει τη φθορά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την «ισχυροποίησή» της, προκειμένου να διευκολύνει και επιταχύνει την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη δρομολογήσει.

Προκειμένου να επιτύχει την, δημοσκοπική έστω, ανάκαμψή της, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα, από τη «συσπειρωτική» ομιλία του Κ. Καραμανλή στη σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ και τις νέες δημοσκοπήσεις που κλείνουν την «ψαλίδα», μέχρι το υποκριτικό ενδιαφέρον για τους οικονομικά ασθενέστερους και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για το περιβόητο ταμείο κατά της φτώχειας ή το επίδομα θέρμανσης...

Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν η εικόνα αντιμετώπισης της εσωστρέφειας, αλλά και η διαρκής μετατόπιση του ενδιαφέροντος στις ομιλίες του Κ. Καραμανλή τις επόμενες μέρες, μία στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πιθανότατα την Παρασκευή και μία στο δείπνο με τους βουλευτές του Γ΄ Θερινού Τμήματος.

Αξιοποιούν αντιλαϊκά τη «διεθνή οικονομική κρίση»

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αξιοποίηση της «διεθνούς οικονομικής κρίσης» αφ' ενός για να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και αφ' ετέρου για να περάσει το παραπλανητικό μήνυμα ότι η ...πρώτη έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους πλέον εξαθλιωμένους από τις συνέπειες της κρίσης. Στις «υποσημειώσεις» όμως φροντίζουν να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των «αντοχών» του προϋπολογισμού...

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής, εμφανίζοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο πιο φιλολαϊκό από το αμερικανικό και την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους. «Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός», είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιθουανό ομόλογό του Τζ. Κιρκίλας στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε: «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό υπόδειγμα ή μοντέλο έχει διαφορά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια». Αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «η Ευρώπη έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο απ' ό,τι έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» και αυτό που μένει είναι απλά «ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα»... Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «ειδικά σε συγκυρίες όπως η παρούσα, και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας, πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας».

Τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ζήτησε ...υπομονή δύο τριών μηνών για να δούμε αποτελέσματα. «Εντός των επομένων δύο - τριών μηνών το αργότερο οι πολίτες θα έχουν δει απτά αποτελέσματα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία του ταμείου κατά της φτώχειας και τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ήταν πολύ συγκεκριμένος για τα χρονοδιαγράμματα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Για το Ασφαλιστικό υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα «τηρήθηκε με ακρίβεια ημέρας», για την «Ολυμπιακή» η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του χρόνου κ.ο.κ.

Παράλληλα, είναι φανερή η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η «δυναμική» ομιλία του Κ. Καραμανλή προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα συσπείρωσης της βάσης και υπέρβασης της εσωστρέφειας. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ «παράγει, ήδη, πολιτικό αποτέλεσμα», αποφάνθηκε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης, επικαλούμενος τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η «Απογευματινή» και η οποία όπως είπε «δείχνει ότι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ εξανεμίστηκε». Αυτό επιτεύχθηκε «με τη συσπείρωση της κομματικής βάσης της ΝΔ». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το επίδομα θέρμανσης «που είναι αίτημα πολλών χρόνων και αφορά 750 χιλιάδες συμπολίτες μας».

Παραμένει η εσωστρέφεια

Η επιχείρηση αντιμετώπισης της εσωστρέφειας, μέσω της επίδειξης πυγμής στους «διαφωνούντες», που έγινε στην ΚΕ της ΝΔ, κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου. Μπροστά στο ενδεχόμενο της διαγραφής του και μετά από άνωθεν υποδείξεις, προχώρησε σε «διορθωτική» δήλωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι «η συνέντευξη εδόθη προ της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ, η οποία με κάλυψε πλήρως...». Παρά τη διάψευση της εφημερίδας, που ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη έφτασε στα γραφεία της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώρες μετά την ομιλία, το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να καλυφθεί πίσω από τη δήλωση του γαλάζιου βουλευτή. Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι ότι δεν μπορούσε να τον διαγράψει γιατί ήδη θεωρούν «εκτός κόμματος» τον Π. Τατούλη και άρα θα πρέπει να πάνε για πρόωρες εκλογές, που αυτή τη στιγμή καθόλου δεν επιθυμούν... Η αναταραχή όμως συνεχίστηκε και χτες με τον Αδ. Ρεγκούζα να διαφοροποιείται στο θέμα του Βατοπεδίου, δηλώνοντας ότι εκτός από ηθικό είναι και πολιτικό θέμα και «εμείς οφείλουμε και πολιτικά να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της ζημιάς»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ