Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέο φορτίο με παλιές αιτίες

Το νέο φορτίο των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες με 3 δισ. ευρώ - συν τα 1,5 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές άλλων υλικών - αποκαλύπτει πως η υγεία των λαϊκών στρωμάτων συνθλίβεται μεταξύ της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ασύδοτης δράσης των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - έχει περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία για λειτουργικές δαπάνες σε μονοψήφιο ποσοστό, μεταθέτοντας τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε ποσοστό κοντά στο 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν έχουν να πληρώσουν και αυτή τη στιγμή χρωστούν στα νοσοκομεία πάνω από 2 δισ. ευρώ. Επίσης η φαρμακοβιομηχανία κοστολογεί ανεξέλεγκτα τα φάρμακα και υποκαθιστά τα παλιά με «νέα» φάρμακα - που διαφέρουν μόνο στην ονομασία από τα παλιά, αλλά έχουν πολλαπλάσιες τιμές - μέχρι και 80 φορές πάνω από τα παλιά!

Ετσι δημιουργείται ο «φαύλος κύκλος των χρεών» που σε κάθε περίπτωση οδηγούν τα λαϊκά στρώματα σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους κοντά στα μισά από τις συνολικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας. Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις, η κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με μέση αύξηση των εσόδων το 2007 κατά 14,5% και με τα καθαρά κέρδη βελτιωμένα «με εντυπωσιακό μέσο ρυθμό της τάξης του 30,8%», όπως λένε και μελέτες των ίδιων των επιχειρηματιών. Για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη και είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος να το διεκδικεί, το φάρμακο να παρέχεται δωρεάν σε όλους, από μια φαρμακοβιομηχανία που θα είναι κρατικής ιδιοκτησίας. Πρέπει να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στο φάρμακο, όπως και στον τομέα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ