Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΩΣΤΑΡΙΓΚΑ
Στόχος μας είναι η άντληση συμπερασμάτων

«Ο στόχος μας δεν είναι η περιγραφή και η απεικόνιση, αλλά η κριτική μελέτη και η άντληση πολύτιμων συμπερασμάτων για την πάλη του λαού σήμερα. Ο πολιτισμός δεν μπορεί παρά να θέτει ερωτήματα βάθους στον άνθρωπο για να δει τα αίτια της σημερινής του κατάστασης και την αναγκαιότητα να την αλλάξει. Αλλιώς δεν είναι πολιτισμός, αλλά επιδερμική διασκέδαση, ένα άλλοθι κουλτούρας».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, μιλώντας για τις επιδιώξεις με τις οποίες δημιουργήθηκε το μουσείο, του οποίου την «έδρα» αποκάλυψαν το 1985 στην ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο Θανάσης Χαϊμαδής (στον οποίο τον Αύγουστο του 1942 η τοπική ΚΟ του ΚΚΕ ανέθεσε το καθήκον να στήσει τυπογραφείο) μαζί με τον Παναγιώτη Ζιαβλάκη (στέλεχος του ΚΚΕ εκείνη την εποχή).

Εξηγώντας ότι το βασικότερο θέμα, στο οποίο επικεντρώνεται η έκθεση του μουσείου, είναι ο Τύπος και ο ρόλος που έπαιξε για να ενημερωθεί, αλλά και να οργανώσει ο λαός την πάλη του, η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα αναφέρθηκε στο ρόλο του προλεταριακού Τύπου και, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Πρέπει να τονίσουμε το λόγο που ιδρύθηκε αυτό το Μουσείο. Σύμφωνα με τους μεταμοντέρνους μουσειολόγους, τα μουσεία διηγούνται ιστορίες. Ποιες ιστορίες, όμως, και ποιων; Των βασιλέων, των αρχόντων, των στρατηλατών, μουσεία - απολογητές της εκάστοτε άρχουσας τάξης. Πρόσφατα, ασχολούνται και με τις "μικρές ιστορίες της καθημερινότητας", του απλού ανθρώπου, στο όνομα της "ενότητας" μιας φιλελεύθερης πολυπολιτισμικότητας. Στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι μια ουδέτερη, αλλά μια κατασκευασμένη ιστορία, χωρίς βαθύτερα αίτια και αποτελέσματα, κομμένη και ραμμένη στις σύγχρονες ανάγκες της άρχουσας τάξης.

Αυτή η ιστορία περιγράφεται στο λαό μέσα από τα σχολεία, τα ΜΜΕ και τα μουσεία, ως δική του ιστορία. Δεν είναι, όμως. Με εντολές της ΕΕ και τη συναίνεση των εκάστοτε κυβερνώντων, τα βιβλία, τα προγράμματα και το σχολείο προσαρμόζονται σ' αυτές τις κατευθύνσεις. Στην περίπτωση της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, στο όνομα της "ευρωπαϊκής ιδέας" και ενότητας, αποσιωπούν, αμβλύνουν ή διαστρεβλώνουν ηθελημένα τον αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό ξεσηκωμό του λαού μας: Δεν ξεσηκώθηκαν όλοι για τις ίδιες ιδέες και τους ίδιους σκοπούς. Το ΕΑΜ θέτει ξεκάθαρους στόχους: Εθνική ανεξαρτησία, αλλά και λαϊκή δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Το μουσείο μας αυτούς τους στόχους θέλει να προβάλει με ειλικρίνεια και σοβαρότητα...

Με "σοβαρό τρόπο" δε σημαίνει δυσνόητα ή απρόσιτα. Με εκλαϊκευμένο, ακόμα και παιγνιώδη τρόπο, το μουσείο μας θα διηγηθεί την Ιστορία, ιδιαίτερα στους νέους που δεν έχουν από πού αλλού να την ακούσουν. Θα καλέσει σχολεία και μαζικούς φορείς, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες να το επισκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για την ανατροπή»(2011-07-06 00:00:00.0)
Η χειραφέτηση πραγματώνεται στην ταξική πάλη(2011-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-09-30 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα σε Αμπελάκια - Περτούλι(2008-09-27 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα σε Αμπελάκια - Περτούλι(2008-09-26 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα σε Αμπελάκια - Περτούλι(2008-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ