Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1822 Ο τουρκικός στόλος αποβιβάζει 3.000 άνδρες στην επαναστατημένη Κρήτη. Οσοι γλίτωσαν από τα πυρά και τα γιουρούσια των επαναστατών, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 18 του Οκτώβρη.

1929 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης. Ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

1929 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων. Το Συνέδριο απαιτεί τον τερματισμό της τρομοκρατίας, την απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση του «Ιδιώνυμου».

1962 Ο Τζέιμς Μέρεντιθ, μαύρος φοιτητής από το Μισισιπή, επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου - Κλουξ - Κλαν», που έχουν κλείσει την πόρτα του Ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1964 Υπογράφεται στη Μόσχα συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ και Κύπρου. Περιλαμβάνει και στρατιωτική συνεργασία.

1966 Ελευθερώνονται τα μεσάνυχτα από τις φυλακές Σπαντάου οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου Αλμπερτ Σπιρ και Μπάλντουρ φον Σίραχ. Στη φυλακή παραμένει μόνον ο Ρούντολφ Ες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org