Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται η διαβούλευση

Νέες συναντήσεις τις προσεχείς βδομάδες προανάγγειλε ο Μάθιου Νίμιτς

Συνεχίζεται η προσπάθεια και μετά από τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, πριν τον ερχόμενο Νοέμβρη και τις αμερικανικές εκλογές.

Χτες μετά τη συνάντηση, ο ίδιος ο Μ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούρια στοιχεία και τα οποία περιλαμβάνουν ιδέες που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δύο χωρών και θα περιμένει τις προκαταρκτικές απαντήσεις των συνομιλητών του. Ο Μ. Νίμιτς πρόσθεσε, επίσης, ότι σε μερικές βδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι δικό του θέμα, αν θα γίνει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, επαναλαμβάνεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς, στη χθεσινή κοινή συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, έδωσε νέες ιδέες για το θέμα του ονόματος.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κοινή συνάντηση μεταξύ του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς, με τα μέρη ολοκληρώθηκε. Η συνάντηση περιλάμβανε μια διεξοδική συζήτηση όλων των στοιχείων του θέματος, αγγίζοντας το όνομα, τον τρόπο της χρήσης, θέματα ταυτότητας και άλλα συναφή. Ο κ. Νίμιτς παρουσίασε κάποιες αναθεωρημένες ιδέες, με βάση τις παλαιότερες. Οι ιδέες είχαν αναθεωρηθεί αφού λήφθηκαν υπόψη οι πληροφορίες (οι θέσεις των δυο πλευρών) από την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τα μέρη να εξετάσουν τις ιδέες ως πακέτο.

Ο κ. Νίμιτς πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια δίκαιη και έντιμη λύση που πληροί τις βασικές απαιτήσεις και των δύο κρατών. Θα συναντηθεί με τα μέρη και πάλι σε λίγες βδομάδες».

Οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την κύρωση των Πρωτοκόλλων προσχώρησης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Ντάνιελ Φριντ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον στήριξε την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αλλά δεν έλαβε τελικά πρόσκληση για ένταξη λόγω της εκκρεμότητας του ονόματος, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι διανύουμε περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του ζητήματος και αναγνώρισε ότι η μόνη διαδικασία που υπάρχει είναι των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο για λύση.

Κατέληξε, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί λύση το ταχύτερο δυνατό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ