Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μάθημα στα λυόμενα

Σε λυόμενες αίθουσες και σε απογευματινές βάρδιες, κάτω από αντίξοες συνθήκες αναγκάζονται χιλιάδες μαθητές της Ηλείας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Αυτή είναι η κατάσταση που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με επικεφαλής τον Κώστα Σμπόνια, που περιόδευσε σε αρκετά σχολεία της επαρχίας καθώς και σε σχολεία στην Αμαλιάδα.

Πρώτη στάση αποτέλεσε το Γυμνάσιο - Λύκειο Καράτουλα όπου το σχολικό κτίριο κρίθηκε κατεδαφιστέο και οι μαθητές αναγκάζονται πλέον από σήμερα να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους σε λυόμενες αίθουσες. Ιδια και ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στο σχολείο στο Σιμόπουλο όπου το Γυμνάσιο - Λύκειο στεγάζεται επίσης σε λυόμενες αίθουσες, οι οποίες δεν επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 22 αίθουσες που πρέπει να υπάρχουν τοποθετήθηκαν μόλις 15 με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αίθουσες για χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, επαρκείς τουαλέτες κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό πως 70 περίπου σχολεία - πολύ πάνω από το 50% του νομού - έχουν χτυπηθεί από το σεισμό, δείχνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και ολόκληρης της περιοχής. Πέντε κρίθηκαν κατεδαφιστέα, τέσσερα χρειάζονται εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης ως ένα βαθμό, ο ΟΣΚ έστησε 114 λυόμενες αίθουσες. Επιπρόσθετα στην Αμαλιάδα προχωρούν στην εφαρμογή της απογευματινής βάρδιας με αποτέλεσμα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας φιλοξενούνται στο 6ο Δημοτικό και οι μαθητές του 2ου Λυκείου στο 1ο.

«Απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία προωθούν την ιδιωτικοποίηση και υποχρηματοδότηση των σχολείων θα πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού μαθητές, καθηγητές, γονείς σε συντονισμό με το εργατικό λαϊκό κίνημα, ώστε να μην περάσουν και οι εμβαλωματικές λύσεις των λυόμενων αιθουσών και της απογευματινής βάρδιας να μη συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά», τόνισε ο Κ. Σμπόνιας και υπογράμμισε: «Αλλωστε, έχετε πικρή πείρα από το 6ο Δημοτικό Πύργου, το οποίο στεγάστηκε μετά το σεισμό του '93 σε λυόμενη αίθουσα με την υπόσχεση του ενός έτους και χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ