Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οταν εμπορευματοποιούν τα πάντα

Το σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες και τις ...«νόμιμες ανταλλαγές» λιμνών, δασών, παραλιών, μεταξύ των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων και της Μονής Βατοπεδίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας σκανδαλώδους πολιτικής που ακολούθησαν οι εταίροι του δικομματισμού μετατρέποντας σε εμπόρευμα το δημόσιο πλούτο και τη γη. Οι εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας με υπογραφές υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν μόνο τη Μονή Βατοπεδίου. Η συγκεκριμένη δυσώδης υπόθεση, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας μιας στρατηγικής επιλογής των εταίρων του δικομματισμού που παραδίδει αντί «πινακίου φακής» από δάση μέχρι γέφυρες και λιμάνια της χώρας, στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή τους από επιχειρηματικούς ομίλους έως και μοναστήρια. Γιατί όμως βγήκε τώρα αν και το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» το είχαν αναδείξει από τη 10ετία του '90 ακόμη; Μήπως για να συγκαλύψουν τις άλλες τζάμπα εκχωρήσεις στο κεφάλαιο; 'Η υπάρχει και επιχειρηματικός ανταγωνισμός;

Αυτή πάντως την πολιτική εφάρμοσαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα εντελώς προκλητικά και υποκριτικά υπουργοί και βουλευτές των δυο κομμάτων «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά» τους και «συγκρούονται» επιρρίπτοντας ευθύνες σε «υπηρεσιακούς παράγοντες», αποφάσεις και κινήσεις επίορκων υπουργών. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ στήνουν μια σικέ αντιπαράθεση, περιορίζοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου με τη Μονή Βατοπεδίου στη διαφθορά κυβερνητικών στελεχών, ακριβώς για να συγκαλύψουν το πολιτικό και νομικό καθεστώς που δημιούργησαν για να μπορούν με «νομότυπο» τρόπο να εκχωρούν σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα το δημόσιο πλούτο.

Χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό το νομικό καθεστώς και τις «αιμομεικτικές» σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, η Μονή Βατοπεδίου ανέπτυξε «εμπορευματικές σχέσεις» και διεύρυνε την περιουσία της. Πάνω στο ίδιο μοντέλο και αξιοποιώντας τη σύμφυση κράτους και μονοπωλίων στα πλαίσια του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, πολυεθνικοί όμιλοι αντί εξευτελιστικού αντιτίμου αποκτούν δάση, παραλίες, αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια. Σήμερα, που με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έρχεται στην επιφάνεια η πραγματική διάσταση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, οι εταίροι του δικομματισμού διαπιστώνουν ότι οι στρατηγικές επιλογές τους προς όφελος του κεφαλαίου αποκαλύπτονται. Ετσι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο «σκυλοκαβγά» χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «αναστέλλονται όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν τη μεταβίβαση εκτάσεων του δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μη θιγεί ο πυρήνας του πραγματικού σκανδάλου.

Πίσω από τις δικομματικές κοκορομαχίες και την απόδοση προσωπικών ευθυνών κρύβεται ακριβώς η συνειδητή επιχείρηση που έχουν στήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προστατέψουν την πολιτική που εκχωρεί την περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν προπέτασμα καπνού για να κρύψει από τα λαϊκά στρώματα την ουσία της ταξικής πολιτικής που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας ασκούν οι γαλαζοπράσινοι εκπρόσωποί της, λειτουργώντας σαν μεταπράτες της λαϊκής περιουσίας. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να αντιτάξουν την οργανωμένη τους πάλη και να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή κάθε μέτρου γης στο δημόσιο, οργανώνοντας παράλληλα τον αγώνα τους και ενισχύοντας τη συμμαχία τους με στόχο την πολιτική εξουσία ώστε να γίνει πραγματικά λαϊκή περιουσία.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ