Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τακτικός ελιγμός από κυβέρνηση

«Παγώνει» προσωρινά τις διοικητικές πράξεις για την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά δεν κάνει βήμα πίσω επί της ουσίας

Στην εκτόνωση της λαϊκής οργής για το προμελετημένο έγκλημα της εκχώρησης τεράστιων εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, αποσκοπεί η χτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη για «πάγωμα» των σχετικών αγοραπωλησιών.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, όσο διαρκεί η εισαγγελική έρευνα Σανιδά αναστέλλονται όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη μεταβίβαση εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου. Μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας, η κυβέρνηση θα εξετάσει τι νόμο θα φέρει για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Φανερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να βελτιώσει το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, δίχως όμως επί της ουσίας να κάνει βήμα πίσω από τη βούλησή της να ξεπουλήσει στο Βατοπέδι. Κατ' αρχήν ποτέ δεν αποκήρυξε, αντίθετα καλύπτει, τις υπουργικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και την «ανταλλαγή» της με τεράστιες δημόσιες εκτάσεις ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, στηριζόμενη στις αποφάσεις των γνωμοδοτικών κρατικών υπηρεσιών υπερασπίζεται τη νομιμότητα του ξεπουλήματος και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, πράγμα που προεξοφλεί ότι μετά το πέρας της δικαστικής έρευνας θα συνεχιστεί κανονικά η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο από αυτήν την άποψη ότι ο Ευ. Αντώναρος χαρακτήρισε χτες «νομικό ζήτημα» την εκχώρηση δικαιωμάτων κυριότητας σε μονές με βάση φιρμάνια Τούρκων σουλτάνων ή χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων! Παράλληλα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τους υπουργούς επαναλαμβάνοντας ότι «κινήθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους». Κληθείς να σχολιάσει την κόντρα μεταξύ του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα για το θέμα του Βατοπεδίου, απάντησε ότι «δε βλέπει καμία διαφωνία». Πάντως, ο Π. Δούκας επανήλθε χτες λέγοντας ότι «δεν ήταν απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει ανταλλαγή, δεν είναι το υπουργείο Οικονομικών που πήρε καμία τέτοια απόφαση», δείχνοντας ξανά προς την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εσπευσε, πάντως, να υποβαθμίσει το όλο θέμα στο «αν αυτές οι ανταλλαγές έγιναν με το σωστό τρόπο που έπρεπε να γίνουν»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ