Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια «διάσωσης» του δικομματισμού
  • Στο φόντο της «κρίσης του δικομματισμού» λανσάρονται ξανά ποικίλα σενάρια με κοινό παρονομαστή τη διάσωση και ενίσχυσή του...
  • Ευνοεί την εκλογολογία η κυβέρνηση

«Εναλλακτικά» σενάρια για τη διάσωση και ενίσχυση του δικομματισμού πυροδοτεί η μεγάλη μείωση των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν.

Στο φόντο της «κρίσης του δικομματισμού» και της «ρευστότητας του πολιτικού συστήματος» λανσάρονται διάφορα σενάρια: από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη δημιουργία νέου κόμματος υπό τον Ευ. Βενιζέλο και το «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ολοφάνερος κοινός παρονομαστής η διασφάλιση της «σταθερότητας» του δικομματισμού με διάφορες μορφές. Τα παραπάνω σενάρια «υποστηρίζονται» από δύο νέα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση μάλλον ευνοεί μια αναβίωση της σεναριολογίας και της εκλογολογίας κυρίως για λόγους αποπροσανατολισμού, καθώς η πολιτική της οξύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο Θ. Ρουσόπουλος έσπευσε χτες, δίχως να ερωτηθεί, να αποκλείσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το «παιχνίδι» που κάνει...

«Καταρχάς, δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία - το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό - πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και με αυτοδυναμία συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο, κάνοντας πραγματικότητα τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε προεκλογικά, και το 2004 και το 2007. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ρωτήσετε σε άλλα κόμματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ...

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ έχει προκληθεί νέα αναταραχή μετά τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου περί «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές, με την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου να ανεβάζει τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η αυτοδυναμία. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει το τέλος των αυτοδυναμιών ακριβώς για να μπορέσουν να γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας με τον ίδιο «πρωταγωνιστή». Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα ότι «πια βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού», αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρίτο σημαντικό πόλο στην πολιτική ζωή». Πρόθυμος πάντως να συνεργαστεί με τη ΝΔ εμφανίζεται ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Μοχλός» οι δημοσκοπήσεις

Αφορμή για τις παραπάνω κινήσεις και διεργασίες αποτέλεσαν δύο γκάλοπ, ένα της VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και ένα της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», που ενισχύουν την εικόνα περί «κρίσης του δικομματισμού», ενώ η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των λαϊκών μαζών εκτοξεύονται στα ύψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος που γίνεται από τη VPRC, στην επόμενη Βουλή θα υπάρχουν έξι κόμματα. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ λαμβάνει 34%, το ΠΑΣΟΚ 30,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, ο ΛΑ.Ο.Σ 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%. Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 60% απαντά η ακρίβεια, ενώ το 42% η ανεργία. Αναφορικά με την υπόθεση της «Ζήμενς» σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτώμενους (ποσοστό 78%) πιστεύουν ότι η υπόθεση θα καλυφθεί και δε θα βγουν άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα. Επίσης σε ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων» το 62% απαντά η ΝΔ, το 65% το ΠΑΣΟΚ, το 3% το ΚΚΕ, ενώ το ίδιο ποσοστό απαντά θετικά για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Το 19% απαντά «όλα». Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, λιμάνια, «Ολυμπιακή») και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη δημοσκόπηση της ΜΑRC η ΝΔ συγκεντρώνει 28,1%, το ΠΑΣΟΚ 24,9%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,8%. Στην ίδια δημοσκόπηση τίθεται το ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ κατέβαιναν μαζί στις εκλογές τι είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε στις βουλευτικές εκλογές;». Το 42,3% απαντά πως θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, το 28,5% ΝΔ, 7% ΚΚΕ, 4,9% ΛΑ.Ο.Σ.

Τρίτο, «κρυφό» γκάλοπ της εταιρείας RASS, που δημοσιοποίησε ο «Ελεύθερος Τύπος», εμφανίζει επίσης ένα 42,3% να λέει «ναι» σε ένα νέο κόμμα υπό τον Ευ. Βενιζέλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ