Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η οικονομική αναταραχή θα γίνει όχημα επίθεσης σε βάρος του λαού

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Free Sunday»

Ζητήματα της επικαιρότητας όπως είναι η διεθνής οικονομική αναταραχή, το σκάνδαλο με τη ΖΗΜΕΝΣ, η προβοκατόρικη επίθεση που εκδηλώθηκε σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και σχετικά με το πολιτικό σκηνικό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έθιξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday». Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματά της:

-- Το διεθνές οικονομικό σύστημα είναι σε κρίση. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

-- «Παρατηρούμε μια διεθνή οικονομική αναταραχή, έχουμε επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, με την οικονομία των ΗΠΑ να βρίσκεται ήδη σε πορεία ύφεσης. Η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, με αφορμή τη "φούσκα" της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, αποτελεί εκδήλωση της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και των δυσκολιών αναπαραγωγής του.

Η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνδυασμό με το ρυθμό ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στην οικονομία της Ευρω-ένωσης, με τη συνεχή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, μαζί με υψηλό πληθωρισμό και δυσκολίες στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών εμπορευμάτων.

Στην παγκόσμια αγορά παρατηρούμε αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των ΗΠΑ, παράγοντας που οδηγεί στην περαιτέρω όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών. Το βασικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι οι όποιες διαχειριστικές προτάσεις, κρατικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, δεν μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση των κρίσεων. Πρόκειται για μέτρα που φορτώνουν νέα βάρη στο λαό, όπως, για παράδειγμα, η επανακρατικοποίηση προβληματικών τραπεζών ή αύξηση επιτοκίων».

-- Ποιες, κατά την εκτίμησή σας, μπορεί να είναι οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία από την επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κατάστασης;

-- «Ηδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές "διά γυμνού οφθαλμού". Εχουμε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μείωση των εξαγωγών και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου των τιμών, της ακρίβειας, που κατατρώγει ακόμη περισσότερο τα ήδη ανεπαρκή λαϊκά εισοδήματα.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι θα αξιοποιηθούν αυτές οι εξελίξεις για την κλιμάκωση της διαρκούς επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Η παραπέρα προώθηση των αναδιαρθρώσεων, η επιτάχυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας θα οδηγήσουν στην περαιτέρω επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας».

Οσο υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχουν μίζες

-- Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, με ή χωρίς εισαγωγικά, θα οδηγηθούμε τελικά σε διαδικασίες κάθαρσης και περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος;

-- «Σε καμία περίπτωση. Οι μίζες θα υπάρχουν όσο θα υπάρχει ο καπιταλισμός. Εδώ γίνονται πόλεμοι για τις αγορές, οι μίζες θα λείψουν; Το σύστημα έχει σαπίσει. Δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες κάθαρσης. Οσα λέγονται είναι υποκριτικά».

-- Ειδικά για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ, πού αποδίδετε περισσότερες ευθύνες, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ;

-- «Και οι δυο έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ποιος περισσότερο, ποιος λιγότερο, είναι μικρής σημασίας».

Τα λαϊκά συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική μας

-- ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. αφήνουν να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ δεν αντέδρασε δυναμικά στην εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote. Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να απαντήσετε καταγγέλλοντας «προβοκάτσιες» και «εκτέλεση» συμβολαίων;

-- «Είπαμε αυτό που υπάρχει, τίποτα περισσότερο. Είχαμε καταγγείλει πριν από 15 μήνες ότι θα υπάρξει προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ. Ενα μήνα μετά, στην προεκλογική περίοδο, έσκασε μύτη. Από τον ΛΑ.Ο.Σ. και το ΠΑΣΟΚ. Από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Με τον "Γερμανό" και τότε. Τώρα επαναλαμβάνεται, μαζί με τον βρώμικο αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ.. Ενώ γνωρίζουν και τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ εντός και εκτός Βουλής για τις επιχειρήσεις "Γερμανός" και ότι με τον Γερμανό δεν έχουμε καμία σχέση. Επομένως μπορούσαμε να πούμε και περισσότερα».

-- Τελικά ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός, που βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της εξαγοράς της ομώνυμης εταιρείας από την Cosmote, ήταν κατά το παρελθόν μέλος του ΚΚΕ; Είχε σταθερές πολιτικές σχέσεις με αυτό στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών;

-- «Δεν υπάρχει καμία πολιτική και οικονομική σχέση του Κόμματος με τον επιχειρηματία. Παρελθόν με το ΚΚΕ ή με την ΚΝΕ έχουν πολλοί που σήμερα είναι εκτός ΚΚΕ και είναι σε άλλα κόμματα ή έχουν επιχειρηματική δράση. Δεν ξέρω αν ποινικοποιείται το παρελθόν κάποιου επειδή πέρασε έξω ή μπήκε μέσα στα γραφεία του ΚΚΕ. Και ο Θ. Πάγκαλος ήταν και άλλοι. Τι σημαίνει αυτό;».

-- Αισθάνεστε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Καρατζαφέρη μπορεί να περιορίσει την επιρροή σας, όπως έκανε το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν στη Γαλλία εις βάρος του κομμουνιστικού κόμματος;

-- «Ο ΛΑ.Ο.Σ. μάς επιτίθεται πρώτος. Δικό του θέμα αν θαυμάζει τον Λεπέν. Τα λαϊκά συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική μας. Με βάση αυτά κρίνουμε και τη στάση των άλλων κομμάτων, την πολιτική τους. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι η πολιτική του ΚΚΕ βρίσκει μεγάλη απήχηση στο λαό, δικαιώνεται».

Οργάνωση, πάλη, εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας

-- Ο δικομματισμός φαίνεται να διέρχεται κρίση αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας. Μήπως έφτασε η ώρα για μια προσπάθεια συνεννόησης του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός αριστερού πολιτικού πόλου;

-- «Η απάντηση στο δικομματισμό και στα οικονομικά του στηρίγματα είναι μόνο η λαϊκή συμμαχία που αντιπαλεύει επί της ουσίας την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει πλώρη όχι για το μασκάρεμα του συστήματος, αλλά για την ανατροπή του.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτική ρήξης, είναι κόμμα του "ευρωμονόδρομου", κόμμα με αριστερή φρασεολογία και διαχειριστική πρακτική. Αρα δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας».

-- Στην επιχειρηματολογία σας καταφέρεστε κατά της ΕΕ και των οικονομικών κανόνων που εφαρμόζει. Ενδεχόμενη όμως απομάκρυνση της Ελλάδας από αυτήν, δε θα έχει φοβερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες;

-- «Ολα αυτά τα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ σήμερα, ΕΟΚ χτες, επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω τη θέση του ΚΚΕ, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί μια "λυκοσυμμαχία" του κεφαλαίου. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή τη συμμετοχή βγαίνουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι κατασκευαστικές εταιρείες, με δυο λόγια η πλουτοκρατία, και ταυτόχρονα συνεχώς χειροτερεύει η θέση όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά όλων των λαών στα κράτη - μέλη της. Αυτή η "λυκοσυμμαχία" δεν αλλάζει όσες διαφορετικές προβιές κι αν φορέσει. Στις ευρωεκλογές καλούμε τον ελληνικό λαό μαζικά να υπερψηφίσει το ΚΚΕ, γιατί αποδείχτηκε σταθερός μαχητής ενάντια στην πειθαρχία και την προσαρμογή στον ευρωμονόδρομο.

Σήμερα το συμφέρον των λαών, αξιοποιώντας και την εμπειρία τους, είναι αφ' ενός να βάλουν όλο και περισσότερα εμπόδια στις διαδικασίες περαιτέρω της οικονομικής αλλά και της πολιτικής ενοποίησης, στην εφαρμογή της στρατηγικής τους επιλογής, αλλά και στην πορεία να την ανατρέψουν. Η αποδέσμευση από την ΕΕ συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ο οποίος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας, αυτόν της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Με έναν άλλο δρόμο ισότιμης συνεργασίας με κράτη και χώρες, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».

-- Τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τις, αρνητικές γι' αυτά, οικονομικές εξελίξεις. Υπάρχει ρεαλιστική πολιτική απάντηση σε αυτήν την τάση;

-- «Η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα διάφορα "φιλοδωρήματα" και ψευτοπαροχές της κυβέρνησης ούτε στα διάφορα μείγματα διαχείρισης του συστήματος που προβάλλουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Την κύρια αιτία της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, της χειροτέρευσης της θέσης της λαϊκής οικογένειας, αποτελεί η ανειρήνευτη αντίθεση ανάμεσα στα συμφέροντα του λαού από τη μια μεριά και στα συμφέροντα των μονοπωλίων από την άλλη. Οσο αυτό γίνεται κτήμα των λαϊκών στρωμάτων, τόσο θα διευκολύνεται η μαζική χειραφέτησή τους από την πολιτική και τα κόμματα που στηρίζουν ή εξωραΐζουν το σύστημα, η ριζοσπαστικοποίησή τους. Θα αποκτούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, θα γίνεται πιο ρεαλιστική η προοπτική στην οποία οι εργαζόμενοι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

-- Τι μήνυμα στέλνετε στους πολίτες ενόψει ενός δύσκολου, οικονομικά και κοινωνικά, φθινοπώρου;

-- «Οργάνωση και ταξική πάλη, εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια φτιασιδώματος του πολιτικού συστήματος μέσα από την αξιοποίηση των εφεδρειών τους, όπως είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.».

Πρόκληση τα περί «μακεδονικής μειονότητας»

-- Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρουέφσκι μιλάει για «μακεδονική μειονότητα» και ζητάει αποζημιώσεις γι' αυτούς που θεωρεί μέλη της, επικαλούμενος και την αναγκαστική φυγή από την Ελλάδα πολλών από όσους βρέθηκαν με την πλευρά των ηττημένων στον εμφύλιο πόλεμο. Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις του κ. Γκρουέφσκι και τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά;

-- «Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέφερε με προκλητικό τρόπο στο τραπέζι της συζήτησης το ανύπαρκτο ζήτημα της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η μη απόδοση, από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων επιτρέπει στον κάθε κ. Γκρουέφσκι να σπεκουλάρει κατ' αυτόν τον τρόπο.

Παράλληλα, υπάρχουν ενέργειες και γεγονότα που προσφέρουν άλλοθι σε τέτοιες ενέργειες. Πριν από μερικές βδομάδες το Ευρωκοινοβούλιο διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες», παρά τις έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

Θα θυμάστε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε τη θέση για ονομασία του κράτους της ΠΓΔΜ με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο, το οποίο αποτρέπει αλυτρωτικές επιθυμίες και ταυτόχρονα προβάλλει την ανάγκη να αποδοθούν επιτέλους τα δικαιώματα στους πολιτικούς πρόσφυγες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νονός» της ατιμίας(2010-05-20 00:00:00.0)
Κοσμοπολίτες και προβοκάτορες(2010-02-10 00:00:00.0)
Ερωτήματα από απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ στον Γκρούεφσκι(2008-08-20 00:00:00.0)
Προσπάθεια να «στηθεί» μειονοτικό από την ΠΓΔΜ(2008-07-29 00:00:00.0)
Προσπάθεια διεύρυνσης του πλαισίου διαπραγμάτευσης(2008-07-22 00:00:00.0)
Πρώτα συμφωνία, μετά ΝΑΤΟ(2008-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ