Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ
Εμμεσος πλην σαφής «διάλογος» για κυβερνητική συνεργασία

Νέο γύρο, στον διαρκή «άτυπο» διάλογο, περί κυβερνητικής συνεργασίας άνοιξαν ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα παραμένει πάντα ανοιχτό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Αφορμή για την αναβίωση του διαλόγου αποτέλεσε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το «Εθνος της Κυριακής» που εμφανίζει το 42,3% να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κατέβαιναν «μαζί» στις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στην πρόταση συνεργασίας που του έχει απευθύνει. Παράλληλα, επιχειρεί να «μαζέψει» τα περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, που ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας αλλά με όρους που θα βάλει το κόμμα του, το οποίο θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια είναι «ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση»(!).

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε αρχικά ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές με τις περισσότερες δυνατές ψήφους». Ειδικά για το θέμα της συνεργασίας η Μ. Καρακλιούμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται «πως ακόμα κι αν κυβερνήσει αυτοδύναμα, θα πρέπει να αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές συναινέσεις». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «έχουμε απευθύνει πρόταση συνεργασίας και στην Αριστερά. Αναμένουμε λοιπόν την Αριστερά, όταν κι εκείνη αποφασίσει ότι δεν έχει πλέον δίλημμα, όταν το συζητήσει και στους κόλπους της, διότι απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι υπάρχει κι εκεί συζήτηση, να μας πει αν και εφόσον θα συνεργαστεί μαζί μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή και άρα δεν είναι στόχος η πρωτιά. «Οι εθνικές εκλογές καθορίζουν το κόμμα που θα μας κυβερνήσει. Στις ευρωεκλογές, επειδή δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση, οι πολίτες τις αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά. Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές, γιατί οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας αφορούν όλους προσωπικά», είπε σε μια προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσαν ήδη εσωκομματικές αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας την παραπάνω δημοσκόπηση, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε μεν ότι έχει διαμορφωθεί (κιόλας...) «ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «να προβάλλει ως τρίτος σημαντικός πόλος στην πολιτική ζωή». Αυτό, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, συμβαίνει επειδή ένας κόσμος που επί 34 χρόνια βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ τώρα βλέπουν ως ελπίδα το ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μη «διαψεύσει» τον κόσμο αυτό τείνει ευήκοον ους στη φωνή του, που όπως είπε είναι η εξής: «Μας λένε (σ.σ. οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ) ότι θέλουμε τη συνεργασία για να πάνε τα πράγματα προς τα Αριστερά, δε θέλουμε, όμως, να αποδεχτείτε μια πρόσκληση με ποσοτικούς όρους, μια πρόσκληση, αν θέλετε, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που σαν στόχο θα έχει να επαναφέρει στα πράγματα αυτούς που διαχειρίστηκαν όπως διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου όλα αυτά τα χρόνια».

Εκτίμησε, με ισχυρή δόση «μετριοφροσύνης», ότι «τα τελευταία 2 - 3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ προέβλεψε ότι το κόμμα του θα έχει εκπονήσει ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» μέχρι το τέλος του έτους...

Απέφυγε να θέσει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι θα ήταν μια σημαντική αρχή αν το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «για μια νέα πλειοψηφία, αν όχι στις επόμενες, στις μεθεπόμενες εκλογές, με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org