Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ
Τίμησαν τον «δικό» τους άνθρωπο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει λίγα λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη
Τον «δικό» τους άνθρωπο, τον συντοπίτη τους, που ποτέ δε σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τον τόπο του, την ιδιαίτερη πατρίδα του στα Αγραφα, τον κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαο Φλωράκη, που σ' όλη του τη ζωή πάλεψε σταθερός στα «πιστεύω» του για αρχές και αξίες πανανθρώπινες, κομμουνιστικές, τίμησαν με σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «Δεν ξεχνάμε, τιμάμε τον Χαρίλαο Φλωράκη», το τριήμερο 18, 19 και 20 Ιούλη 2008, οι συντοπίτες των αγραφιώτικων χωριών, που οργάνωσαν ο Δήμος Ιτάμου, το ΤΔ Ραχούλας και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, με τη συμμετοχή και τις τρεις μέρες στις εκδηλώσεις πλήθους κόσμου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, και, βεβαίως, αντιπροσωπειών των ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Την τελευταία μέρα, στην εκδήλωση που έγινε στον Αϊ - Λια, στο Παλιοζογλώπι, στο χώρο μπροστά από το μνημείο του Χαρίλαου Φλωράκη, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της Αλέκα Παπαρήγα και στην οποία, εκτός των άλλων στελεχών, συμμετείχαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και αντιπροσωπείες από την ΚΟ Περιοχής Θεσσαλίας και τις ΝΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, καλωσόρισε και χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Ιτάμου και πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλειος Τσαντήλας και ο πρόεδρος του ΤΔ Ραχούλας Φώτης Κωτσιαρίδης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γγ Περιφέρειας Φώτης Γκούπας, παραβρέθηκε, επίσης, ο νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος. Από μέρους της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, μίλησε ο Βασίλης Φυτσιλής, αντιστασιακός και συγγραφέας και ο συντοπίτης, συνταξιούχος δάσκαλος Βασ. Νταρούλας.

Από την εκδήλωση, προχτές Κυριακή, προς τιμήν του Χ. Φλωράκη, στο Παλιοζογλώπι, που οργάνωσαν ο Δήμος Ιτάμου, το ΤΔ Ραχούλας και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών
Από την εκδήλωση, προχτές Κυριακή, προς τιμήν του Χ. Φλωράκη, στο Παλιοζογλώπι, που οργάνωσαν ο Δήμος Ιτάμου, το ΤΔ Ραχούλας και η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών
«Αισθανόμαστε χαρά και μια δικαίωση που κάνουμε το καθήκον μας, το ηθικό και πολιτικό, αποδίδοντας το σεβασμό, σαν δήμος και τοπική Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, αποδίδοντας τιμή στη μεγαλύτερη προσωπικότητα που γέννησε ο δικός μας ο τόπος, στον Χαρίλαο Φλωράκη, τον θρυλικό καπετάν - Γιώτη που ο σεβασμός και η απόδοση τιμής τιμά όλο τον αγραφιώτικο λαό, τόνισε ο Βασίλης Τσαντήλας, ανάμεσα στα άλλα. Ενώ, αναφερόμενος στην προσφορά του Χ. Φλωράκη στην ανάδειξη των αγραφιώτικων χωριών, ο ομιλητής θα πει χαρακτηριστικά: Ενα μονάχα μπορώ να σας πω. Αν δεν ήταν ο Χ. Φλωράκης, τα αγραφιώτικα χωριά δε θα είχαν αυτήν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα. Και η επιλογή του να ταφεί εδώ δείχνει πόσο αγαπούσε τον τόπο του, και έτσι, και μετά το θάνατό του, βοηθάει τον τόπο μας.

Στην έντονα φορτισμένη ομιλία του, ο Βασίλης Φυτσιλής αναφέρθηκε στην αντιστασιακή αγωνιστική πορεία και δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, καταθέτοντας στοιχεία, όπως της κατάληψης της Καρδίτσας και του Καρπενησίου από το ΔΣΕ, που αποτελούν δύο αδιαφιλονίκητα δείγματα της πολεμικής καριέρας και της στρατηγικής ιδιοφυίας του καπετάν - Γιώτη...

...Να είσαι ήσυχος, καπετάνιε. Εδώ, στο αγνάντιο του Αϊ - Λια που διάλεξες για παντοτινή σου κατοικία. Εμείς όσο έχουμε χέρι και φωνή κι ανάσα μέσα στα στήθια μας, θα στεκόμαστε πάντα ορθοί στις ντάπιες και στα μετερίζια. Θα τηρούμε κατά γράμμα τις υποθήκες που μας άφησες φεύγοντας με το τελευταίο εκείνο αποχαιρετιστήριο γράμμα σου. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το ηρωικό Κόμμα μας που γιορτάζει τα 90 χρόνια της ζωής και της δράσης του. Οπως το είπες, θα το κρατάμε πάντα στο ύψος της ιστορικής του αποστολής, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, το πρόγραμμα και τις αρχές του. Δε θα υποστείλουμε ούτε χιλιοστό τα σύμβολά του, τη σημαία του με το σφυροδρέπανο. Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, υπογράμμισε.

Τέλος, μιλώντας για τον συντοπίτη του Χαρίλαο, ο εκπαιδευτικός Βασ. Νταράλας θα σημειώσει, ανάμεσα στα άλλα: Ο αθάνατος Χαρίλαος αγάπησε όσο κανείς άλλος τη γενέτειρά του. Και όσο μακριά κι αν τον έριξαν οι συγκυρίες της εποχής και οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του, τη Ραχούλα την έπαιρνε πάντα πολύτιμο θησαυρό και φυλαχτό μαζί, κοντά του, όπου κι αν πήγε. Αλλά ο Χαρίλαος, κατέληξε, δεν ανήκει μόνο στη Ραχούλα, ούτε μαζί μ' αυτή και στα άλλα χωριά του Δήμου Ιτάμου, ούτε ανήκει μόνο στα Αγραφα. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανήκει στην Ιστορία, ανήκει στο Πανελλήνιο και κατ' επέκταση στο παγκόσμιο λαϊκό κίνημα. Τον θεωρούν δικό τους όλοι οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, έγινε επίσκεψη στο ημιτελές κτίριο που έχει ανεγερθεί στο πατρικό σπίτι του Χ. Φλωράκη και προορίζεται για «Μουσείο Χ. Φλωράκη». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, την προηγούμενη μέρα, έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη σε αίθουσα στο κοινοτικό κατάστημα Ραχούλας, ενώ προβλήθηκε και βίντεο από τη ζωή και τη δράση του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org