Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα
«Μπήκαν στο τρίζυγο»

Οι εργαζόμενοι - με 700 ευρώ μισθό - στις ιδιωτικές δομές Ψυχικής Υγείας είναι απλήρωτοι έξι μήνες και στις 17.7.2008 έστησαν μέχρι σκηνή έξω απ' το υπουργείο Υγείας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα.

Πάει καιρός που τους δουλεύουν «ψιλό γαζί». «Αυτός που πρέπει να σας πληρώσει είναι ο εργοδότης σας», τους λένε απ' το υπουργείο Υγείας. «Οχι. Το υπουργείο Υγείας δε μας δίνει τα λεφτά και πηγαίνετε εκεί να τα πάρετε», λένε οι εργοδότες, οι οποίοι έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας προγραμματική σύμβαση για την επιχορήγηση των δραστηριοτήτων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς».

«Εμείς είμαστε εντάξει στην εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν καλή διαχείριση», αντιτείνει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο «Μέγκα» (17.7.2008) πως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών «κόβουν μισθούς» με ουρά για τους εαυτούς τους και δε μένουν λεφτά για τους εργαζόμενους. Δεν είπε όμως γιατί μια υπηρεσία Υγείας που θα 'πρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν οι κυβερνήσεις την έχουν δώσει σε επιχειρηματίες.

Η ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι «μπήκαν στο τρίζυγο» που λένε. Δηλαδή, ενώ είναι αχθοφόροι μιας σκληρής διαδικασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συμμαχία κυβέρνησης και εργοδοτών, που - πέρα απ' τις διαφορές - εκφράζεται με την προγραμματική σύμβαση, που προβλέπει ψίχουλα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και μποναμάδες για τους εργοδότες.

Πάντως, όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και της μετατροπής της αποασυλοποίησης σε μηχανισμό απορρόφησης και διαχείρισης κονδυλίων κοινοτικών και κρατικών. Αποδεικνύεται δηλαδή πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της ανάπτυξης της αποασυλοποίησης δωρεάν μέσα από δημόσιες δομές και με αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org