Τρίτη 22 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μισόλογα για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η κυβέρνηση δεν κρύβει - πια - ότι και οι «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων για το 2008 θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε το κυβερνητικό επιτελείο πέρσι το Δεκέμβρη, όταν οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφιζαν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008. Την πικρή αυτή αλήθεια, ομολόγησε χτες δημόσια και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

«Ενας προϋπολογισμός εκτελείται στη διάρκεια του δωδεκαμήνου, βρισκόμαστε ακόμη στον έβδομο μήνα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει συμπληρωματικά μέτρα, προκειμένου να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό που παρουσιάζουν τα κρατικά ελλείμματα στο πρώτο 7μηνο του 2008.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα - ότι δηλαδή η διόγκωση των ελλειμμάτων οφείλεται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης - ο Θ. Ρουσόπουλος απέδωσε τον μέχρι τώρα εκτροχιασμό των ελλειμμάτων στη «δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία». Προετοιμάζοντας, όμως, ψυχολογικά την κοινή γνώμη για το μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με νόημα πως γίνεται «προσπάθεια από την κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων, μείωση των δαπανών στο μέτρο του δυνατού και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης».

Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «αν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του προϋπολογισμού, όπως ζητά η Eurostat», ο Θ. Ρουσόπουλος ...απάντησε με το γνωστό «ουδέν σχόλιο»!

Και η Κυριακή-αργία ξανά στο στόχαστρο

Τα πολυκαταστήματα απαιτούν να μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, αδιαφορώντας πλήρως για τους εργαζόμενους σε αυτά και τα δικαιώματά τους. Με βάση την οικονομική ισχύ τους και τη δυνατότητα να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους και να συνδυάσουν στους χώρους τους πληθώρα επιλογών και υπηρεσιών, κρίνουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας θα είναι προσοδοφόρα γι' αυτά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας είναι υπέρ του επιλεκτικού ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, και αρκετά συγκρατημένος τώρα τελευταία, επειδή προφανώς αντιλαμβάνεται ότι αν «ανοίξει» το θέμα οι λίγες Κυριακές θα γίνουν πολλές, αργά ή γρήγορα.

Η κάθε πλευρά ζητά το ίδιο πράγμα σε διαφορετικές «δόσεις», ανάλογα με τα συγκεκριμένα συμφέροντα που εμπλέκονται, αλλά και οι δύο πλευρές απαιτούν από τους εργαζόμενους να είναι παθητικοί παρατηρητές και να περιμένουν ποιος από τους δύο θα επικρατήσει.

Αλλά και οι μικροί έμποροι ξέρουν το συμφέρον τους, που δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αντίθετα, η νομοθετική κατοχύρωσή της. Για να μπορούν και αυτοί και οι εργαζόμενοι να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Ακτοπλοΐα για τις λαϊκές ανάγκες

Ξεπερνάει τα όρια του εφιάλτη για νησιώτες, ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο 3577/92, τον οποίο επικρότησε και ο ΣΥΝ. Στο όνομα της ενίσχυσης της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφού πρώτα πληρώσουν περίπου ένα μισθό για ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι, επιβιβάζονται σε καράβια έτοιμα να πνίξουν κόσμο. Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές, κουρελιάζοντας ακόμα και τα στοιχειώδη, εντελώς ανεπαρκή, μέτρα που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας - και αυτά μετά από σκληρούς αγώνες των ναυτεργατών - όπως η 10μηνη δρομολόγηση πλοίων, το χειμώνα ακινητοποιούν αυθαίρετα τα καράβια τους, ακρωτηριάζουν νησιά από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, αφήνουν χιλιάδες νησιώτες στο έλεος και πετούν τους ναυτεργάτες στην ανεργία.

Ειδικά για την υπόθεση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα ακτοπλοϊκά πλοία, ήδη, σημαίνει συναγερμός. Εφοπλιστές, υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και οι ιδιωτικές εταιρείες των Νηογνωμόνων αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα έτοιμο να τινάξει στον αέρα ανθρώπινες ζωές. Σαπάκια παρόμοια ή ακόμα και χειρότερα από το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που έπνιξε 80 ανθρώπους, αυτήν την περίοδο όχι μόνο ταξιδεύουν ανενόχλητα, με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, από τις υπηρεσίες του ΥΕΝ και τους Νηογνώμονες, αλλά επιδοτούνται και από πάνω - 70 εκατ. ευρώ έφτασε φέτος η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις τσέπες των εργαζομένων - για να γεμίζουν κέρδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αλλά και πλοία νεότευκτα δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας ειδικά σε ό,τι αφορά τα σωστικά τους, λόγω ...κόστους.

Πλοία γέρικα, έτοιμα για το διαλυτήριο, αλλά και καινούρια, αρμενίζουν με λειψά πληρώματα που εγκρίνει το ΥΕΝ, με ναυτεργάτες που δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, για να τα έχουν εν πλω και οι οποίοι, μέσα σε καθεστώς βίας και τρομοκρατίας που επιβάλλουν οι εφοπλιστές, υποχρεώνονται επιπλέον σε επικίνδυνες για την ασφάλεια ενέργειες. Αδιάψευστος μάρτυρας το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», που έπεσε στα βράχια μεταξύ Χίου και Οινουσσών, για να κερδίσει ενάμισι μίλι και συνεπώς μερικά ευρώ ο εφοπλιστής.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας και νησιωτών. Το ΚΚΕ, το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απευθύνουν το αγωνιστικό κάλεσμα, συσπειρώνουν και οργανώνουν εργατικές, λαϊκές δυνάμεις και τραβάνε μπροστά. Παλεύουν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι την εφοπλιστική κερδοφορία. Το ΚΚΕ δρα, ώστε να συσπειρωθεί ο λαός στο δικό του μέτωπο πάλης, για ριζικές αλλαγές, για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Γιατί η δύναμη της λαϊκής εξουσίας είναι αυτή που θα πάρει τα πλοία από τα χέρια των εφοπλιστών και θα τα μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία. Ωστε στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας με κεντρικό και κλαδικό σχεδιασμό να οργανωθεί συνολικά η ναυτιλία και ειδικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με βάση την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του τελευταίου νησιού.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

«Καλοδεχούμενες» πάλι οι ΗΠΑ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόλις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίστηκε ως δήθεν «ουδέτερος διαιτητής» στο θέμα της μακεδονικής μειονότητας, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να της αναγνωρίσει ξανά ρόλο διαμεσολαβητή!

Αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη βδομάδα όπως και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα (χτες στον «Ελεύθερο Τύπο») υποκρίθηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέση για το ζήτημα της μειονότητας, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, καλωσόρισε τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ! «Οποιαδήποτε χώρα, όποια χώρα σύμμαχος είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθά στην κατεύθυνση αυτή (σ.σ. της επίλυσης του ονόματος), είναι καλοδεχούμενη», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη και δε βγάζει κανένα απολύτως συμπέρασμα από το είδος της «διαμεσολάβησης» που είχαν προσφέρει οι ΗΠΑ πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ... Επιπλέον υποκρίνεται ότι δε θυμάται πως ακριβώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει και αναδείξει το ζήτημα της, ανύπαρκτης, μακεδονικής μειονότητας, στο πλαίσιο ακριβώς της ιμπεριαλιστικής τακτικής του «διαίρει και βασίλευε»... Ας έχουν καθαρό ότι για τους λαούς οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι και μόνο όταν τους «πετάξουν έξω» από τα Βαλκάνια θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά...

... Ανεξάρτητες δικομματικές αρχές

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ...ΩΡΑΙΑ κόντρα βρίσκονται από χτες - κι ακόμη περισσότερο σήμερα - Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Να έχουμε ή να μην έχουμε «ανεξάρτητη αρχή», που θα ελέγχει το «μαύρο χρήμα»; Ιδού η απορία.

Μάλλον ξεχνούν και οι δυο τους το πόσες «ανεξάρτητες αρχές» διαθέτουμε και πόσο έχουν λύσει τα προβλήματα στους χώρους τους.

Να θυμίσουμε ότι υπάρχει αρχή για το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα όπου παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα ακόμη και του πρωθυπουργού;

Μήπως ότι έχουμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι καναλάρχες κάνουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν και όταν θέλουν;

Πως διαθέτουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να βλέπουμε τις τράπεζες να απομυζούν τον κοσμάκη και τις πολυεθνικές να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών;

Ισως ότι υπάρχει μια «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» και οι ιδιώτες κερδοσκοπούν χωρίς όρια, τη στιγμή που η χώρα μένει στο σκοτάδι με την πρώτη βροχούλα;

Ακόμη - άλλωστε - κι αν βρεθεί κανένας δυστυχής σε όλες αυτές τις «αρχές» που θελήσει να κάνει κάτι σοβαρό ...σπάει τα μούτρα του μπροστά σε δεδομένες πολιτικές.

Είτε δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του λόγω ανεπάρκειας υποδομών, είτε δεν τον αφήνουν.

Κι αυτές ακριβώς οι πολιτικές είναι που τα δύο - σπαρασσόμενα κατά τα άλλα - κόμματα δε θέλουν επ' ουδενί να θιγούν.

ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ τα Κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών διαπιστώνονται με δημοσιεύματα του Τύπου, μετά την ανακοίνωση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Αραγε, έχει προνοήσει (το υπουργείο, φυσικά) να πάρει κανένα ποσοστό από την ...τσάμπα διαφήμιση στους κάθε λογής «σχολάρχες», η οποία όλως τυχαίως γίνεται και την πλέον κατάλληλη περίοδο;

Αλλά, ξεχάσαμε, δεν υπάρχει θέμα ...κέρδους στη «δωρεάν Παιδεία», που έχει «κορόνα στο κεφάλι της» η κυβέρνηση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η γεωργία στο έλεος του ΠΟΕ

Νέα δεινά για τη μικρομεσαία αγροτιά αναμένεται να φέρουν οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που ξανάρχισαν χτες στη Γενεύη, σε επίπεδο υπουργών Εμπορίου, με σκοπό την περαιτέρω «φιλελευθεροποίηση» των όρων διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Ξεκάθαρα, άλλωστε, το δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας Μ. Φ. Μπόελ, λέγοντας πως «ποτέ δεν κρύψαμε ότι η επίτευξη συμφωνίας στον ΠΟΕ περιλαμβάνει και κάποιες απαραίτητες θυσίες στη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών και των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων». Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ΠΟΕ για τις αγροτικές διαπραγματεύσεις, Κρόφορντ Φάλκονερ, προβλέπεται μείωση κατά 75% έως 85% των κοινοτικών ενισχύσεων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στα αγροτοκτηνοτροφικά της προϊόντα, κάτι που σημαίνει περικοπές γεωργικών δαπανών της τάξης των 17 έως 27 δισ. ευρώ για μια πενταετία, σε σημερινές τιμές. Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διείσδυση της βαριάς βιομηχανίας των βορειοευρωπαϊκών χωρών στις οικονομίες και κυρίως στα πλούσια σε ορυκτά υπεδάφη του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, δεν το έχουν σε τίποτα να θυσιάσουν την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Βεβαίως, αντιθέσεις υπάρχουν και ανάμεσα στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ, με κυριότερη αυτήν μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ και την περικοπή των γεωργικών κονδυλίων, οπότε οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συστράτευση στην αντεπίθεση

Το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ έγινε αποδέκτης μιας απροκάλυπτα προβοκατόρικης επίθεσης, με αφορμή την επαναφορά στην επικαιρότητα της υπόθεσης του σκανδάλου με την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την «COSMOTE». Δεν ήταν η πρώτη και τολμάμε να προβλέψουμε ότι δε θα είναι η τελευταία. Στην 90χρονη Ιστορία του, το ΚΚΕ έζησε πολλές φορές την αθλιότητα των ταξικών του αντιπάλων, που θεώρησαν πως με μια προβοκάτσια μπορούν να ανακόψουν τη δυναμική του, να χτυπήσουν τους δεσμούς του με το λαό, να το φοβίσουν. Ο αντίπαλος είναι ισχυρός, κάποιες φορές, όμως, υπερεκτιμά τις δυνάμεις του ως προς το να πείθει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξαπολύοντας λάσπη ενάντια στο ΚΚΕ, όταν την ίδια ώρα, κυριολεκτικά, τους ξεζουμίζει χειροτερεύοντας τη θέση τους. Οταν τους κλέβει ολοένα και περισσότερα από τον πλούτο που παράγουν. Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στον καπιταλισμό, για την ανατροπή του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, δεν ανακόπτεται. Οι κομμουνιστές δεν πτοούνται και ξέρουν να δίνουν την απάντηση που αρμόζει σε αήθεις προβοκατόρικες επιθέσεις.

Το παρελθόν θα έπρεπε να τους διδάσκει. Πως κάθε φορά που επιχειρήθηκε με τέτοιους όρους επίθεση στο ΚΚΕ, αυτή έγινε μπούμερανγκ και επέστρεψε στους εμπνευστές της. Πως δεν κατάφεραν ποτέ να το βάλουν στο χέρι. Φωνασκούν να «παίξει το ΚΚΕ με τους κανόνες του συστήματός τους», επειδή ακριβώς όχι μόνο δεν παίζει μ' αυτούς τους κανόνες που ρημάζουν το λαό, αλλά επιμένει να αγωνίζεται για να ανατρέψει ο ίδιος ο λαός αυτό το σύστημα και τους κανόνες του. Και δυναμώνει τη δράση του, μέσα στο λαό, με το λαό.

Τρέμουν την επιμονή του ΚΚΕ να δρα μέσα στην εργατική τάξη και το λαό με τη στρατηγική του, τρέμουν την απήχηση που αυτή βρίσκει. Φοβούνται την πολιτική και ιδεολογική του υπεροχή. Και προσπαθούν να τη χτυπήσουν, καλλιεργώντας την αντίληψη τού «όλοι ίδιοι είναι, και το ΚΚΕ». Πόσο μάλλον, όταν η τέτοια δράση του ΚΚΕ ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο, όπως η τωρινή, στην οποία το δικομματικό πολιτικό σύστημα, με τα υποστυλώματά του, απαξιώνεται στη λαϊκή συνείδηση, εισπράττει τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια απ' την αντιλαϊκή πολιτική, που με τόση συνέπεια εφαρμόζει υπέρ της πλουτοκρατίας.

Η δύναμη του ΚΚΕ είναι η πολιτική του και οι δεσμοί του με την εργατική τάξη. Κι αυτήν τη δύναμη πρέπει να τη νιώσουν περισσότερο η πλουτοκρατία, τα επιτελεία της και οι αντιΚΚΕ λασπολόγοι. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα, με μεγαλύτερο πείσμα, πιο αποφασισμένοι από ποτέ, εντείνουν τη δράση τους, την πάλη τους ενάντια στην πολιτική τους και τις επιθέσεις που στόχο έχουν να τσακίσουν το λαϊκό φρόνημα. Πλατιά μέσα στο λαό, εκεί που ζει και ιδρώνει ο άνθρωπος του μόχθου, δίνουμε την απάντησή μας, οργανώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού, καταθέτουμε την πρότασή μας, την ανάγκη για συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για να επιβάλει τα λαϊκά συμφέροντα, μέχρι την κατάργηση της πλουτοκρατίας και της εξουσίας της, μέχρι την οικοδόμηση μιας πραγματικά λαϊκής εξουσίας.

Οι «μεγάλοι ασθενείς» και ο γιατρός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τα κόμματα έχουν ήδη γίνει οι μεγάλοι ασθενείς του συστήματος». Κι όμως η αφοριστική και απαξιωτική αυτή άποψη ανήκει στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλο και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το «πού το πάνε» οι μεγαλοβιομήχανοι. Ακριβώς γιατί τα κόμματα - ασθενείς είναι τα δικά «τους» κόμματα, τα κόμματα δηλαδή που υλοποιούν την πολιτική που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Ποιος λοιπόν και πώς θα θεραπεύσει τους μεγάλους ασθενείς, είναι το εύλογο ερώτημα, αλλά ο Δ. Δασκαλόπουλος (στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») προτιμά να μην απαντήσει, τουλάχιστον προς το παρόν... Αντίθετα, επιχειρεί να εμφανίσει ως τιμητές και θεματοφύλακες της διαφάνειας τους επιχειρηματίες(!), σε αντίθεση με τα κόμματα και το κράτος που αποτελούν την «πηγή της διαφθοράς». Τόση διαφάνεια που η δημοκρατία δεν περνά, σταματά έξω από τις πύλες των εργοστασίων τους και ο συνδικαλισμός είναι σε διωγμό...

ΥΓ: «Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής» είναι η γνωστή ρήση που για χρόνια αναφέρει σε κάθε ομιλία του ο Κ. Καραμανλής. Ο Δ. Δασκαλόπουλος κάνει ένα ακόμα βήμα και περιλαμβάνει στους «μεγάλους ασθενείς» και τα κόμματα...

«Μπήκαν στο τρίζυγο»

Οι εργαζόμενοι - με 700 ευρώ μισθό - στις ιδιωτικές δομές Ψυχικής Υγείας είναι απλήρωτοι έξι μήνες και στις 17.7.2008 έστησαν μέχρι σκηνή έξω απ' το υπουργείο Υγείας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα.

Πάει καιρός που τους δουλεύουν «ψιλό γαζί». «Αυτός που πρέπει να σας πληρώσει είναι ο εργοδότης σας», τους λένε απ' το υπουργείο Υγείας. «Οχι. Το υπουργείο Υγείας δε μας δίνει τα λεφτά και πηγαίνετε εκεί να τα πάρετε», λένε οι εργοδότες, οι οποίοι έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας προγραμματική σύμβαση για την επιχορήγηση των δραστηριοτήτων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς».

«Εμείς είμαστε εντάξει στην εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν καλή διαχείριση», αντιτείνει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο «Μέγκα» (17.7.2008) πως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών «κόβουν μισθούς» με ουρά για τους εαυτούς τους και δε μένουν λεφτά για τους εργαζόμενους. Δεν είπε όμως γιατί μια υπηρεσία Υγείας που θα 'πρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν οι κυβερνήσεις την έχουν δώσει σε επιχειρηματίες.

Η ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι «μπήκαν στο τρίζυγο» που λένε. Δηλαδή, ενώ είναι αχθοφόροι μιας σκληρής διαδικασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συμμαχία κυβέρνησης και εργοδοτών, που - πέρα απ' τις διαφορές - εκφράζεται με την προγραμματική σύμβαση, που προβλέπει ψίχουλα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και μποναμάδες για τους εργοδότες.

Πάντως, όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας και της μετατροπής της αποασυλοποίησης σε μηχανισμό απορρόφησης και διαχείρισης κονδυλίων κοινοτικών και κρατικών. Αποδεικνύεται δηλαδή πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της ανάπτυξης της αποασυλοποίησης δωρεάν μέσα από δημόσιες δομές και με αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ