Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλήσεις για τιμολόγια της ΔΕΗ και ακρίβεια

Νέα ανατίμηση 7% στα τιμολόγια ρεύματος από σήμερα. Είναι τα φτηνότερα της Ευρώπης, προκαλεί ο υπουργός Ανάπτυξης

ICON

Νέες προκλήσεις προς τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους επιφύλαξε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, και μία μέρα πριν κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ, που από σήμερα θα είναι ακριβότερα 7%, και λίγους μήνες πριν επιβληθεί και η ρήτρα καυσίμων, που θα επιφέρει και νέα ανατίμηση περισσότερο από 5%. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε ένα ποσοστό που φτάνει το 20-30% ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης, μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η ΔΕΗ, σε απάντησή της σε δημοσίευμα εφημερίδας για το κόστος καυσίμων, διαπιστώνει μεταξύ 2004-2007 μέση ετήσια αύξηση των εσόδων της από την ηλεκτρική ενέργεια κατά 8,2%! Στη βάση αυτών των δεδομένων και με την ακρίβεια να έχει τσακίσει τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων, ο υπουργός Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι ακόμη και η μηδενική αύξηση που χορηγούνταν τελευταία για καταναλώσεις έως 800 KW θα ισχύει από εδώ και στο εξής μόνο για τις πρώτες κατοικίες και όχι για τις δευτερεύουσες ή τα εξοχικά. Προανήγγειλε επίσης μηδενική αύξηση για τους πολύτεκνους, σε μια προσπάθεια να προσδώσει «κοινωνικά» χαρακτηριστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός υποστήριξε πλήρως τη διοίκηση της ΔΕΗ, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία για τα ...«χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να βρίσκεται στα όριά του, καθώς οι καταναλώσεις ξεπερνούν τα 10.000 MW χωρίς να έχουν ξεπεράσει οι θερμοκρασίες τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τις συνέπειες της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την «απελευθέρωση» της αγοράς, που ακύρωσε το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων μονάδων της ΔΕΗ τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, για να δημιουργηθεί «ζωτικός χώρος» στους ιδιώτες.

Στο χαιρετισμό του στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή, ο υπουργός έκανε λόγο για σημαντικές αυξήσεις τιμών που οφείλονται σε «στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες που έχουν βαθιές ρίζες σε προηγούμενες δεκαετίες» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή απέναντι σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις». Μετά από αυτές τις τυπικές αναφορές που δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα, βάσει της φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της «καταναλωτικής συνείδησης» και εξέφρασε την υποστήριξή του στο καταναλωτικό κίνημα, ζητώντας μάλιστα από τις οργανώσεις του να ιδρύσουν εθνική συνομοσπονδία. Με απλά λόγια, μετέθεσε τη λύση του θέματος στα θύματα - καταναλωτές και τις πρωτοβουλίες στο αποπροσανατολιστικό καταναλωτικό κίνημα!

Ο υφυπουργός Γ. Βλάχος ισχυρίστηκε βεβαίως το αντίθετο, μιλώντας για «επιμερισμό δράσης» και όχι ευθυνών, ενώ πρόσθεσε ότι ξεκίνησαν τιμοληψίες, μεταξύ των οποίων για να διαπιστωθεί γιατί κάποια προϊόντα είναι ακριβότερα στην Ελλάδα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ