Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού

Το φαινόμενο, πανεπιστήμια και επιστήμονες να αξιοποιούνται στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, να δουλεύουν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων φαίνεται ότι γίνεται καθεστώς. Η αποκάλυψη του κυριακάτικου «Ρ», σχετικά με το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», φωτίζει ακόμα περισσότερες πλευρές για το πώς ο ιμπεριαλισμός αξιοποιεί την επιστήμη καθώς και πρόθυμους επιστήμονες, στα σχέδιά του να εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι κατά καιρούς ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί βρίσκουν «βήμα» μέσα στα πανεπιστήμια για να αντλήσουν νέα μυαλά, νέους φοιτητές και να τους στρατολογήσουν στο άρμα τους, δείχνει ότι τέτοια προγράμματα μόνο αθώα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οπως κάθε χρηματοδοτούμενη - κατά παραγγελία - έρευνα, έτσι και το πρόγραμμα «Επιστήμη για την ειρήνη και ασφάλεια» απευθύνεται σε «τομείς προτεραιότητας» της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στους τομείς αυτούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πιθανές εστίες συγκρούσεων, εντάσσεται ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία», η «οικοτρομοκρατία», η μόλυνση του περιβάλλοντος, η επισιτιστική κρίση, οι φυσικές καταστροφές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας... Το ΝΑΤΟ, ως παγκόσμιος χωροφύλακας, αξιοποιεί κάθε «κρίση» - η οποία δεν προκύπτει από παρθενογένεση αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού - προκειμένου να επέμβει για να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μέσα από στρατιωτικές επελάσεις, κατοχή, «ανοικοδόμηση» που αναλαμβάνουν τα στρατεύματά του ή και πολυεθνικές και ΜΚΟ... Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ και των προτεραιοτήτων βρίσκεται η «καταπολέμηση απειλών που αντιμετωπίζει η Συμμαχία», ενώ επισημαίνεται η «ανάγκη μελέτης της ανθρώπινης και κοινωνικής δυναμικής». Είναι ξεκάθαρη η στόχευση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ενάντια στην ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής πάλης των λαών. Και σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιστήμη για να του δώσει αφ' ενός άλλοθι και αφ' ετέρου νέα μέσα για να «λαδώσει» την πολεμική του μηχανή.

Τέτοια ζητήματα δεν είναι υπόθεση στενά της λεγόμενης επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας ή μόνο κάποιων «ειδικών». Αλλωστε, καθοριστικό για το ποιον εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο και η επιστήμη είναι το ποιος κάνει «κουμάντο» σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας. Οσο η εξουσία παραμένει στα χέρια των μονοπωλίων, τόσο η επιστήμη και τα επιτεύγματά της θα αξιοποιούνται για την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για την εξαπόλυση νέων πολέμων και όχι για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε όλο το φάσμα της ζωής τους, στην υγεία, την εργασία, την κατοικία, το περιβάλλον...

Μόνο ένα λαϊκό κίνημα ριζοσπαστικό, με αιτήματα και στόχους σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μπορεί να αντιστρέψει τον προσανατολισμό των πανεπιστημίων, για να υπηρετεί η ανώτατη εκπαίδευση τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, για να υπηρετήσει το σκοπό της και να απαλύνει τον ανθρώπινο μόχθο. Φοιτητές, νέοι επιστήμονες και οι προοδευτικές δυνάμεις πανεπιστημιακών και ερευνητών έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν στην πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Στον αγώνα για τη μόρφωση, για την εκπαίδευση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καθοριστική είναι η επιτυχής έκβαση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για ν' αλλάξει χέρια η εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ