Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΟ ΕΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ασφυκτική ζωή για αγρότες - εργάτες

Η κατάσταση για τους αγρότες της Βέροιας είναι το λιγότερο ασφυκτική! Αυτό προέκυψε απ' τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους τους. Η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Διαλογητήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, στον Αγιο Γεώργιο Ημαθίας, άκουσε τα προβλήματά τους. Οπως σημείωσαν, τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη (ενδεικτικά, είπαν ότι τον τελευταίο χρόνο στα λιπάσματα έχει γίνει αύξηση από 60% έως 200%) και φυσικά και το κόστος ζωής.

Σε μια βδομάδα, σημείωσαν, ξεκινάνε τα βιομηχανικά ροδάκινα. Οι τιμές τους από το 2003 παραμένουν στα 22 λεπτά! Περιέγραψαν ότι τη μεταποίηση του βιομηχανικού ροδάκινου την κρατάνε 10 άνθρωποι. Στην περιοχή, είπαν, συναντάς ακαλλιέργητα χωράφια και τα κηπευτικά τα πουλάμε με εξευτελιστικές τιμές. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι «παραγωγοί αμείβονται ελάχιστα, κάτω απ' το κόστος και οι εργαζόμενοι που αγοράζουν τα προϊόντα πληρώνουν πανάκριβα, αποτέλεσμα της συγκέντρωσης γης σε λίγα χέρια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης». Επισήμανε ότι θέλουν να μαζευτεί η γη σε λίγα χέρια και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα με τους εργάτες.

Μετά τη συνάντηση με τους αγρότες, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε και με τις εργαζόμενες που δουλεύουν εποχιακά. Τόνισε ότι «είμαστε στον τόπο του εγκλήματος. Εργάτες και εργάτριες που δουλεύουν είτε στη συσκευασία, είτε στη διαλογή, αμείβονται και δουλεύουν ως εποχιακοί απασχολούμενοι, ενώ ζούνε ολόκληρο το χρόνο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ