Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Δεδομένο» το κουκούλωμα του σκανδάλου

Σίγουρο θεωρεί το κουκούλωμα της υπόθεσης «Ζήμενς» η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», ενώ δεν εμπιστεύεται ούτε τις εξεταστικές επιτροπές που θεωρεί ότι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Οκτώ στους δέκα (ποσοστό 80,2%) των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα» θεωρεί τελικά πως η υπόθεση «Ζήμενς» θα κουκουλωθεί, ενώ μόνο ένα 13,8% πιστεύει ότι «θα ξεκαθαρίσει σύντομα και θα αποδοθούν οι ευθύνες». Παράλληλα, το 78,9% θεωρεί ότι οι εξεταστικές επιτροπές οδηγούν τελικά σε κουκούλωμα των υποθέσεων. Στα ίδια ποσοστά ανέρχονται και αυτοί που πιστεύουν ότι η υπόθεση της «Ζήμενς» πλήττει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ταυτόχρονα «ανιχνεύονται» οι δυνατότητες για τη δημιουργία νέων κομμάτων και μάλιστα καθαρά από επιχειρηματίες. Ετσι, ένα 8,9% των ερωτηθέντων εμφανίζεται πρόθυμο να ψηφίσει ένα «νέο πολιτικό φορέα των επιχειρηματιών». Αναφορικά με την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, το 47% θεωρεί μονόδρομο τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα από στελέχη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ».

Γενικότερα στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε στις ευρωεκλογές ...σε ένα χρόνο από σήμερα, τον Ιούνη του 2009», τα ποσοστά μεταξύ των κομμάτων κατανέμονται ως εξής: ΝΔ 24,7%, ΠΑΣΟΚ 21%, ΚΚΕ 7,1%, ΣΥΡΙΖΑ 11,7%, ΛΑ.Ο.Σ. 3,6%, ενώ «αναποφάσιστοι» δηλώνουν 27,4%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ