Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σε χαμηλές ταχύτητες η διαμεσολάβηση

«Παγώνει» η τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια

Μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια και τη διαπίστωση πως η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει γεφυρωθεί, η αμερικανική γραφειοκρατία τοποθετεί την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις εκκρεμότητες που θα παραδοθούν στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό των αμερικανικών προθέσεων είναι το «μπλοκάρισμα» στην τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος είχε επιλεχθεί για το πόστο των Σκοπίων, δεν ικανοποίησε με τις απαντήσεις που έδωσε στην εξέτασή του (αποτελεί τυπικό μέρος της διαδικασίας για κάθε πρεσβευτή των ΗΠΑ, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αμερικανό διπλωμάτη καταλογίστηκε «μεροληψία» υπέρ των θέσεων των Σκοπίων...

Στην Αθήνα, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ερμηνεύουν το «πάγωμα» της τοποθέτησης του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια ως απόφαση της αμερικανικής γραφειοκρατίας να αναμένει την «άφιξη» της νέας κυβέρνησης της χώρας που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

«Μήνυμα» υπομονής

«Δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό αμερικανικό σχέδιο ή πρόταση για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ "Μακεδονίας" και Ελλάδας σχετικά με το όνομα. Η δική μας πρόταση είναι η υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς» αναφέρει η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ροζμαρί ντι Κάρλο. Σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων «Κανάλι 77» η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να απογοητευτεί εάν μέχρι τις 9 Ιούλη - οπότε θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ - δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και τα Σκόπια δε λάβουν πρόσκληση ένταξης». «Το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα δύσκολο ζήτημα και για τη "Μακεδονία" και για την Ελλάδα. Ομως, στη διάρκεια είδαμε ότι οι δύο πλευρές συζητούν και σταδιακά προσεγγίζουν τις θέσεις τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο συνεχής διάλογος και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευελιξία από τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θεωρεί ότι σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δε θα αλλάξει την πολιτική της προς την ΠΓΔΜ και την περιοχή, καθώς για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται σε αυτή την αρχή, αρκετά χρόνια. Η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, στη διάρκεια των τριών τελευταίων διοικήσεων, με τρεις Αμερικανούς προέδρους, παραμένει η ίδια. Για τον λόγο αυτό δε βλέπω ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο αυτό» επισήμανε.

Το Κόσσοβο

Σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσόβου, η Ντι Κάρλο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν όσο το δυνατό περισσότερες χώρες να αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του. Οσον αφορά τη στάση της ΠΓΔΜ, η ίδια ανέφερε ότι τα Σκόπια πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους πότε θα πράξουν κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνηση στα Σκόπια λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα εάν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο, αλλά πότε θα το πράξει αυτό. Και η απόφασή της αφορά το χρόνο κατά τον οποίο θα πράξει κάτι τέτοιο», αναφέρει η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία την Παρασκευή συναντήθηκε στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ