Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μόνο εάν επιτευχθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, θα ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπογράμμισε, χθες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών.

Οπως τόνισε ο Σ. Στεφάνου, «σκοπός είναι να γίνει ανασκόπηση και εκτίμηση της πορείας του διαλόγου που γίνεται στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές», καθώς στόχος αυτής της διαδικασίας είναι «να προετοιμάσει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων», ενώ επισήμανε ότι προέχει να ξεκαθαριστεί η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Επανέλαβε ότι η βάση διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δυο κοινοτήτων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα έτσι όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και «στόχος είναι μέσα από τη λύση να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε Ομόσπονδη Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, διζωνική δικοινοτική, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, έτσι όπως προβλέπεται σε μια σειρά από ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, υποστήριξε ότι «το θέμα της συνάντησης είναι να αρχίσουν πλήρεις διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών. Η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε τρεις μήνες μετά τις 21 Μαρτίου ζητείται μέσω της συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ