Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στο προσκήνιο

Πλούσια συζήτηση με θέμα την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη δεύτερη μέρα του Τριημέρου

Από τη συζήτηση για την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ
Από τη συζήτηση για την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ
Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες, ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται την εργατική τους δύναμη και η απάντηση που οι ίδιοι οι μετανάστες, μαζί με το εργατικό κίνημα, πρέπει να δώσουν, ήταν τα κύρια σημεία που απασχόλησαν τη δεύτερη μέρα του Τριημέρου των μεταναστών, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η κεντρική εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του Γιώργου Τούσσα, ευρωβουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια και χορούς από μεταναστευτικά συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, το Μπαγκλαντές και την Αλβανία.

Υπήρχε επίσης ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για παιδιά με παράσταση «Καραγκιόζη» και Παιδότοπο. Ο παιδότοπος γέμισε παιδικές φωνές, όπου οι μικροί φίλοι μπορούσαν να διασκεδάσουν με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο και αποτέλεσε για μια ακόμη μέρα πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Σχεδόν αδύνατη η νόμιμη πρόσβαση στην ΕΕ

«Ο αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι πάνω απ' όλα αγώνας ταξικός», σημείωσε ο Γ. Τούσσας, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του. «Το ΚΚΕ - είπε - καλεί Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες σε μαζική συσπείρωση, για την ανάπτυξη ακόμα πιο δυναμικών και μαχητικών ταξικών αγώνων, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία, χρώμα και φυλή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα φαινόμενα ρατσισμού, τα οποία παρατηρούνται έντονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ: «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι έννοιες σύμφυτες με τον καπιταλισμό και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Πολιτικοί φορείς αυτών των αντιδραστικών αντιλήψεων δεν είναι μόνο τα ρατσιστικά ακροδεξιά κόμματα. Είναι η ίδια η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους που αντιμετωπίζουν τους ξένους εργάτες ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τους στερούν βασικά εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Οργανώνουν επιχειρήσεις - "σκούπα" και δημιουργούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Για να σημειώσει σε άλλο σημείο ότι η πολιτική της ΕΕ «θέλει τους μετανάστες έρμαια του κεφαλαίου. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υψώνονται στις διαδικασίες νομιμοποίησης αλλά και οι αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται. Η νόμιμη πρόσβαση στην ΕΕ των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη είναι σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Στην πραγματικότητα ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ και δεν έχουν πολιτική μετανάστευσης, αλλά πολιτική της πιο στυγνής εκμετάλλευσής τους. Κρατάει σκόπιμα με όλο το νομοθετικό πλαίσιο τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας ή "μισοπαρανομίας", δηλαδή ομηρίας, ώστε να αποτελούν θύματα της πιο άγριας και βάρβαρης εκμετάλλευσής τους, για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας, του κεφαλαίου».

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με τους μετανάστες να ρωτούν περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική της ΕΕ και το πώς αυτή εκφράζεται στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, τονίστηκε, μέσα από το διάλογο με τους μετανάστες, η ανάγκη καθημερινού αγώνα απέναντι στην κοινή επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ