Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Ενα ελικόπτερο μόνο για τον υπουργό!

Το μοναδικό διαθέσιμο ελικόπτερο  για νυχτερινές επιχειρήσεις,  χρησιμοποιήθηκε μόνο, για τη μεταφορά το πρωί στην Πάρο, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας

Διασωθέντες από το βρετανικό ελικόπτερο
Διασωθέντες από το βρετανικό ελικόπτερο
Το μοναδικό ελικόπτερο παντός καιρού, τύπου «Σούπερ Πούμα» που ήταν επιχειρησιακά έτοιμο για να συμμετάσχει τις πρώτες κρίσιμες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη διάσωση των εκατοντάδων ναυαγών, τελικά χρησιμοποιήθηκε σαν... αεροταξί για να μεταφέρει το πρωί στην Πάρο τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος. Η εξοργιστική αυτή πληροφορία προέρχεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα γεγονότα. Πρόκειται για σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χ. Παπουτσής και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, αντιλαμβάνονται την «επιχείρηση διάσωσης», όταν και τα δευτερόλεπτα μετρούσαν για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Ενδεικτικό είναι ότι το ελικόπτερο παντός καιρού που διέθεσε φρεγάτα του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης, έσωσε τουλάχιστον 18 ναυαγούς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, πλοία, ελικόπτερα και αεροπλάνα των ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης, αλλά όπως αναμενόταν χρειάστηκαν από λίγες έως αρκετές ώρες για να φτάσουν στην περιοχή του ναυαγίου. Ετσι, καθοριστική αναδείχτηκε η άμεση παρέμβαση των ψαράδων του νησιού, αφού ακόμη και το λιμενικό αδυνατούσε να στείλει το σκάφος που διέθετε στο νησί για να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης.


Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ μετά από επικοινωνία του ΓΕΑ με το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, κινητοποιήθηκε η βάση των ελικοπτέρων παντός καιρού «Σούπερ Πούμα», στην Ελευσίνα. Πρόκειται για 4 ελικόπτερα αυτού του τύπου που χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ωστόσο μόνο ένα ήταν έτοιμο επιχειρησιακά, είχε δηλαδή εκπαιδευμένο πλήρωμα, αν και ακόμη δεν του είχαν αποδοθεί τα σχετικά πιστοποιητικά.

Το πλήρωμα μπήκε στο ελικόπτερο και ήταν έτοιμο για απογείωση, όμως το σχετικό αίτημα από το Λιμενικό, αργούσε. Στις 11.45 το βράδυ, το ΓΕΑ ρωτά το Λιμενικό, τι θα γίνει, αλλά απάντηση δε δίνεται. Στη 1.30 τα ξημερώματα και πάλι το ΓΕΑ ρωτάει το Λιμενικό, καθώς το πλήρωμα του ελικοπτέρου είχε μουδιάσει επί τόση ώρα μέσα σ' αυτό, περιμένοντας εντολή για απογείωση. Τελικά η απάντηση από το Λιμενικό ήρθε στις 1.50 και ήταν αρνητική για νυχτερινή αποστολή και ζήτησε μόνο τη διάθεση του ελικοπτέρου το πρωί, για τη μεταφορά στην Πάρο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος!

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η παραπάνω αποκάλυψη, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να συγκαλύψει το θέμα, χωρίς να διαψεύσει τα γεγονότα. Κάνει λόγο για «απόλυτη και αρμονική συνεργασία» του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ και των αντίστοιχων Κέντρων Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ