Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Προστάτες και σωτήρες» καταστροφής

«Μια ήττα στο Κυπριακό θα ενισχύσει την τουρκική επιθετική πολιτική στο Αιγαίο (πολιτικός αναλυτής κ. Λούλης)

Ποια είναι, άραγε, η εξωτερική μας πολιτική; Αυτή που θέλει ο λαός μας; Αυτό που απαιτούν τα συμφέροντα της χώρας; Αυτά που θέλει η κυβέρνηση; Και τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση; Αυτά που επιβάλλουν οι διεθνείς αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ή, αντίθετα, όσα ψιθυρίζει στο «ους» των ιθαγενών υποτακτικών η κ. Ολμπράιτ, των βομβαρδισμών και της ισοπέδωσης της Γιουγκοσλαβίας;

Ο πλανητικός ιμπεράτορας κουνάει τη στρατηγική ράβδο των πολλών αστέρων και αστερίσκων της αμερικανικής αστερόεσσας και εγχώριοι σαλτιμπάγκοι κάνουν τούμπες υποτέλειας, έτοιμοι να εμπλακούν στην παγίδα και να βυθιστούν στην κινούμενη άμμο της «νέας τάξης».

Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίξουμε ότι η εξωτερική μας πολιτική μοιάζει με πυξίδα που τρελάθηκε σε συνθήκες μαγνητικής θύελλας και δε δείχνει τους σωστούς προσανατολισμούς. Η πολιτική αυτή συνδέεται με σχέσεις ομηρίας και πειθήνιας υποταγής στα κελεύσματα και τα συμφέροντα των ξένων «προστατών». Και απ' αυτή τη σχέση υποταγής και «προσαρμοστικότητας», προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα για την εθνική μας αυτοτέλεια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τώρα τελευταία μάλιστα, συμπληρώνοντας την προσφορά των θλιβερών αβανταδόρων, αναλάβαμε και ρόλους - κατ' εντολήν και ανάθεσιν - παρέμβασης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, για να συμπληρωθεί το έργο που άρχισε με την καταστροφή της γειτονικής χώρας και να δοθεί ένα «σωφρονιστικό» μάθημα στους ρέμπελους της Βαλκανικής και όχι μόνο.

Τον θυμηθήκαμε αυτόν τον καιρό τον στρατιωτικό αρχηγό του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη, που χτυπήθηκε από αμερικανικό στρατιωτικό όχημα: «Από την εθνεγερσία του 1821, έλεγε - τα χειρότερα δεινά αυτού του τόπου οφείλονται στις ξένες επεμβάσεις, ή την εξάρτηση από ξένες δυνάμεις. Σ' αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι΄, που βρίσκεται η Ελλάδα, η καλύτερη άμυνά της πρέπει να στηρίζεται στην αποφυγή κάθε ξένης εξάρτησης.

Και μ' αυτήν την έννοια και μ' αυτόν τον προσανατολισμό, η συμβολή της Ελλάδας για την υπεράσπιση της ειρήνης πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της εξωτερικής και της αμυντικής της πολιτικής...».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ