Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ασκήθηκε ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πλοίαρχο και τη βάρδια της γέφυρας του πλοίου, έρευνα για τις ευθύνες προσώπων, εταιρίας και κρατικών οργάνων

Κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική εξέταση που θα στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος. Η έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα, θα πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο στις ευθύνες των προσώπων που ήταν υπεύθυνοι για τη διεύθυνση του πλου του μοιραίου πλοίου, αλλά και κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα ερευνηθεί ακόμη και αν υπήρξε ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών οργάνων στη διάσωση των ναυαγών, αν η βύθιση του πλοίου οφείλεται και σε πλημμελή συντήρησή του, καθώς επίσης θα ελεγχθούν οι αρμόδιοι του νηογνώμονα που έδωσαν το πιστοποιητικό αξιοπλοίας.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του πλοιάρχου, υποπλοιάρχου, του ναύτη πηδαλίου και του δόκιμου πλοιάρχου, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη διεύθυνση της πορείας του πλοίου, αλλά και παντός υπευθύνου, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Δανδινόπουλος, στα πλαίσια της προκαταρκτική εξέτασης που διέταξε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Πάρο. Επίσης, παρήγγειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών Πειραιά κ.κ. Α. Φραγκιαδάκη και Ε. Φλωράτο να παράσχουν άμεση υποστήριξη για οποιοδήποτε αίτημα τους επιβληθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Σύρου.

Για το ναυάγιο δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες και στην πλοιοκτήτρια εταιρία, λέγοντας ότι «υπάρχουν μεγάλες ευθύνες όχι μόνο σ' αυτούς που ήταν πάνω στο πλοίο υπεύθυνοι, αλλά και σε άλλους ίσως που έχουν στην υπηρεσία τους τον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους άλλους υπεύθυνους του πλοίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ