Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Μικρογραφία του ευρωπαϊκού στρατού

Στα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ εμπλέκονται οι βαλκανικές χώρες, με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεων, ενώ παράλληλα προωθείται παραπέρα η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και η προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων των βαλκανικών χωρών στις ανάγκες επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή. Εκτός, λοιπόν, από τις καθαρά ΝΑΤΟικές ασκήσεις που κάθε λίγο διεξάγονται στην Ελλάδα, σε εξέλιξη βρίσκεται τις μέρες αυτές και άλλες ασκήσεις με το ίδιο περιεχόμενο, εκτός των ελληνικών συνόρων και, μάλιστα, όλο και πιο κοντά στη Γιουγκοσλαβία.

Η νεοσύστατη βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης, που μετά από υπαγόρευση των ΗΠΑ ίδρυσαν 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιεί στη Βουλγαρία από τις 17 μέχρι τις 30Σεπτέμβρη την πρώτη της άσκηση με τη συμμετοχή στρατευμάτων, με την επωνυμία «SEVEN STARS - 2000» (Επτά Αστέρια - 2000). Ανάλογη άσκηση διεξήχθη τις μέρες αυτές και στη Ρουμανία, στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (PFP), με τη συμμετοχή δυνάμεων από 8 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και από 10 χώρες - μέλη του PFP.

Στην άσκηση που διεξάγεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Βουλγαρίας, παίρνουν μέρος περίπου 1.600στρατιώτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Η πολυεθνική δύναμη που συγκρότησαν οι παραπάνω χώρες πριν από ένα χρόνο αριθμεί περί τους 3.000 άνδρες και έχει το αρχηγείο της στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, τη Φιλιππούπολη, 160 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Σόφιας, για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι στρατιωτικές μονάδες θα σταθμεύουν στις χώρες τους και θα συγκεντρώνονται μόνο για γυμνάσια ή για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών.

Στη Βουλγαρία βρέθηκε για να παρακολουθήσει την άσκηση μαζί με ανώτατους ΝΑΤΟικούς επιτελείς και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, σε χθεσινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι «οι εφτά χώρες που συμμετέχουν στην πολυεθνική ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απέδειξαν ότι έχουν πάρει σοβαρά την υπόθεση της πολιτικής και συλλογικής ασφάλειας και προστασίας της περιοχής των Βαλκανίων». Εκανε δε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα» και χαρακτήρισε τη βαλκανική ταξιαρχία «μικρογραφία αυτού που επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού».

Ο υπουργός Αμυνας αναγκάστηκε να διακόψει τη διήμερη επίσκεψή του στη Βουλγαρία για να επιστρέψει χθες εσπευσμένα στην Αθήνα, μετά την πολύνεκρη ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ