Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο «πετσί» του ρόλου από νωρίς...

«Σε πρόσφατη δίκη της επιχείρησης της ΔΕΗ ασφαλιστικών μέτρων κατά των απεργών της ΔΕΗ, ο βασικός μάρτυρας της επιχείρησης (εργαζόμενος στην επιχείρηση) αρνήθηκε, κάτω από την πίεση των απεργών, να καταθέσει υπέρ της επιχείρησης. Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό που έπραξε ο μάρτυρας, λαμβάνοντας υπόψη τον κώδικα ηθικής. Εσείς τι θα κάνατε και γιατί;».

Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε στη γραπτή εξέταση του μαθήματος «Εισαγωγή στη Μηχανολογία», στο Α' έτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που δόθηκε προχτές. Κλήθηκαν, δηλαδή, οι πρωτοετείς φοιτητές να πάρουν θέση, υπέρ της επιχείρησης ή υπέρ των απεργών, με βάση έναν κώδικα ηθικής (περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη) και να βαθμολογηθούν για την τεκμηρίωση της άποψής τους. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μπει στο στόχαστρο...

Αναδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, ο ιδεολογικός ρόλος των πανεπιστημίων, το μερίδιό τους στη διαμόρφωση της συνείδησης του αυριανού εργατικού δυναμικού και στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Οπως στις κοινωνικές επιστήμες νομιμοποιείται η εκμετάλλευση και θεωρητικοποιείται το «αέναο» του καπιταλισμού, έτσι και σε όλα τα αντικείμενα η αστική τάξη βρίσκει χώρο για την παρέμβασή της. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μαθήματος, γαλουχείται από νωρίς ο αυριανός μηχανολόγος μηχανικός ότι πρέπει να κρατάει συγκεκριμένη στάση, να μπει στο «πετσί του ρόλου». Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο καθηγητής δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα, είπε στους φοιτητές ότι δεν αναφέρεται σε έναν απλό εργαζόμενο αλλά σε διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ