Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ
Παζάρια για νέα τρομοκρατικά μέτρα για τις πτήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία με νέα δρακόντεια και αντιδημοκρατικά μέτρα ασφάλειας για όσους ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, με δόλωμα την κατάργηση της υποχρέωσης απόκτησης άδειας εισόδου (βίζα), σε μια περίοδο που κορυφώνονται τα παζάρια και οι εκβιασμοί με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν απέναντι στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός της Σλοβενίας) και σε 1 μόνο κράτος από την παλιά ΕΕ των 15, την Ελλάδα, υποχρέωση να φέρουν θεωρημένη άδεια (βίζα) για τους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση για τους Αμερικανούς πολίτες δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα - και όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ - χωρίς βίζα, ενώ οι Ελληνες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χρειάζονται βίζα, κατά παράβαση της διεθνούς αρχής της αμοιβαιότητας που διέπει τα ζητήματα άδειας εισόδου σε άλλη χώρα.

Πριν λίγες μέρες, οι ΗΠΑ απέστειλαν απευθείας στις κυβερνήσεις των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, παρακάμπτοντας και θυμώνοντας τις Βρυξέλλες, 10σέλιδο Μνημόνιο με 7 απαιτήσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ένα ορισμένο καθεστώς ελεύθερης εισόδου (χωρίς βίζα) για τα 15 «προνομιούχα» κράτη - μέλη και να καταργηθεί η βίζα για τα 12 (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) μέλη, όπου ακόμη απαιτείται.

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ συνιστούν νέο εκβιασμό για επιπρόσθετα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και φακελώματος, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Στις νέες απαιτήσεις περιλαμβάνονται:

  • Ενοπλοι Αμερικανοί αστυνομικοί στις πτήσεις από Ευρώπη προς Αμερική.
  • Προσωπικά δεδομένα των επιβατών όχι μόνο των πτήσεων με προορισμό ή διέλευση (transit) από αεροδρόμια των ΗΠΑ (αυτό ήδη γίνεται), αλλά και των πτήσεων που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, π.χ. πτήσεων προς Κούβα, Βενεζουέλα κλπ.
  • Προσωπικά δεδομένα ακόμη και των συνοδών επιβατών (π.χ. συγγενείς αναπήρων, παιδιών, ηλικιωμένων), που δεν πρόκειται οι ίδιοι να ταξιδέψουν, αλλά μόνο για το λόγο ότι μπήκαν στους χώρους επιβίβασης του αεροδρομίου για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους.
  • Επιβολή ενός ιδιότυπου προταξιδιωτικού ελέγχου για τους πολίτες όλων των κρατών - μελών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, που προβλέπει ηλεκτρονική αίτηση άδειας εισόδου, προκειμένου να μπορούν να προμηθευτούν εισιτήριο και να κλείσουν θέση σε πτήση προς ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου φέρουν την Ελλάδα τη δεύτερη (μετά την Τσεχία) «πρόθυμη» χώρα να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ το πακέτο των απαιτήσεων της τελευταίας, με αντάλλαγμα την κατάργηση της βίζας και όχι μόνο: Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να υποταχθεί στις νέες αμερικανικές αξιώσεις, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα παζάρια που γίνονται για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η υπογραφή του διμερούς μνημονίου δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ που είχε αποδεχτεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2003, η οποία προβλέπει ακόμη και την έκδοση Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ για ανακρίσεις, άσκηση δίωξης κλπ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η πείρα έχει δείξει ότι ο θυμός της προς τις ΗΠΑ για ζητήματα δημοκρατίας κρατάει πολύ λίγο και εξαντλείται σε γκρίνιες διοικητικών στελεχών του μηχανισμού της ΕΕ. Τα ζητήματα γοήτρου υποτάσσονται στις «κοινές αξίες και αρχές για την παγκόσμια διακυβέρνηση» που, καθ' ομολογία τους, μοιράζονται.

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να επαγρυπνεί για να ματαιώσει τα σχέδιά τους. Οι εκβιασμοί των ιμπεριαλιστών ενόψει των εξελίξεων στα Βαλκάνια θα ενταθούν, αφού τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, ανήκουν στο κλαμπ των «προθύμων».


Της
Λίνας ΚΡΟΚΙΔΗ*
*Η Λίνα Κροκίδη είναι μέλος του Τμήματος Δημοκρατικών Δικαιωμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ