Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Αμεση πληρωμή των απολυμένων της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ»

Ανεργοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» κατά την πρόσφατη κινητοποίησή τους, όπου κατέλαβαν την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας
Ανεργοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» κατά την πρόσφατη κινητοποίησή τους, όπου κατέλαβαν την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την άμεση πληρωμή των απολυμένων της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Δήμος Κουμπούρης και Τάκης Τσιόγκας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Εχουν συμπληρωθεί 3,5 χρόνια από τότε που ο όμιλος Κουταλίδη έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο συρματουργίας (μοναδικό στη χώρα μας) "ΔΑΡΙΓΚ" στη Χαλκίδα, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας τους 180 εργαζόμενους που είχαν απομείνει (από τους 350) το Σεπτέμβρη του 2004.

Οι εργαζόμενοι αυτοί αναγκάστηκαν, τότε, να τρέχουν από δω και από κει, όμηροι των κυβερνήσεων και διάφορων τοπικών παραγόντων, προκειμένου να βρουν δουλειά. Αλλοι για να συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο και άλλοι "για ένα κομμάτι ψωμί" στα διάφορα προγράμματα του δήμου και της νομαρχίας.

Οταν έκλεισε το εργοστάσιο, ο εργοδότης είχε "φροντίσει" να χρωστάει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα μηνών, αποζημιώσεις, δώρα κλπ., ένα σύνολο 10.000.000 ευρώ περίπου. Από τότε, δεν υπάρχει κανένα νεότερο. Κανένας από τους κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες δεν ενδιαφέρθηκε για τη μοίρα των συγκεκριμένων εργαζόμενων και των οικογενειών τους και αν διαθέτουν τα τελείως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Βέβαια, κανένας δεν πείραξε τον όμιλο Κουταλίδη, με τις πολλές δραστηριότητες, που εκτός των άλλων προσπαθούσε να πάρει στην κατοχή του και το χώρο των 55 στρεμμάτων του εργοστασίου στο κέντρο της Χαλκίδας για να "στήσει" πολυτελείς κατοικίες και εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, ούτε βέβαια τον υποχρέωσε καμία κυβέρνηση να εξοφλήσει τους εργαζόμενους.

Τέλος, το Σεπτέμβρη του 2007, η επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς "εκκαθάρισης" (άρθρο 46) που έχει αναλάβει η ΕΤΒΑ Finance (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) και αναμένονται τα αποτελέσματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί σε τι άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να πληρωθούν οι απολυμένοι τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, να προστατευτούν ουσιαστικά οι άνεργοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ