Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πατριωτική» εκλογική εκστρατεία

Τη σημαία του «νέου πατριωτισμού» σηκώνει ο Κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει την «εθνική τραγωδία» για τον εκλογικό στόχο της ΝΔ

«Πατριωτικό» χαρακτήρα επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στη συσπείρωση και τελικά στην ψήφο στη ΝΔ, κλιμακώνοντας την επιχείρηση εκμετάλλευσης της «εθνικής κρίσης», λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αφού ανέδειξε ως «εθνικό στόχο» την ανασυγκρότηση στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος στη δημιουργία ενός κινήματος αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχό της και «δουλεύει» για τον εκλογικό στόχο της. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής έχει σηκώσει τη σημαία του «νέου πατριωτισμού», σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πρωτοφανές οικολογικό και οικονομικοκοινωνικό έγκλημα αλλά και να ενισχύσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Καθώς τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων εξαντλούνται και δεν προσφέρονται για καθημερινή επικοινωνιακή αξιοποίηση - είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως σταματάει η καθημερινή «ενημέρωση» για τις πυρκαγιές - η κυβέρνηση μετατόπισε το βάρος της στο «πρωτόγνωρο», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, το οποίο έσπευσε να το θέσει κάτω από την «ομπρέλα» της.

Για το σκοπό αυτό ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χτες διαδοχικά το τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πυρόπληκτων (1555) και τις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου, όπως είπε, «να αναδείξει τα θετικά μηνύματα από τη δοκιμασία που περάσαμε». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «όλοι οι Ελληνες αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, στην πράξη το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους» για να συμπληρώσει ότι «είναι αυτός ο πατριωτισμός που ενισχύει την αισιοδοξία μου για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας».

Γενικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αποτελεί εκλογικό πλεονέκτημα η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ανακούφιση των πληγέντων. «Νομίζω ότι η Πολιτεία πέτυχε να είναι κοντά στους πυρόπληκτους και να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους ανακούφιζαν», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Β. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «δε βλέπω ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και δεν πιστεύω ότι η πολυκομματική Βουλή εμποδίζει την αυτοδυναμία». Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «η ΝΔ, όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό, δε θα μπορέσει να συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα».

Πάντως, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παίξει δυνατά στο χαρτί της πόλωσης, επιλέγοντας βέβαια το ρόλο του «καλού» που την καταδικάζει και «δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, ανέφερε ότι έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί 26.077 αγροτών και κτηνοτρόφων με 37 εκατ. ευρώ, ενώ 48.925 πυρόπληκτοι αποζημιώθηκαν ήδη με το ποσό των 185 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή πέντε υπουργών, στην οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα φανούν χρήσιμα... μετά τις εκλογές, αφήνοντας έτσι να φανεί η «σιγουριά» για την εκλογική νίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαίωση της υποκρισίας(2018-09-07 00:00:00.0)
Fast track διαδικασίες μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα, όχι για το λαό(2018-08-24 00:00:00.0)
Εξελίξεις δρομολογεί η «παραίτηση» Ρουσόπουλου(2009-06-13 00:00:00.0)
Ζητά «εθνικό συνέδριο κεντροδεξιάς»(2008-10-14 00:00:00.0)
Θέλει σύμπραξη με τη ΝΔ τώρα(2008-09-30 00:00:00.0)
«Ανοικτός» σε ληστρικότερες αλλαγές(2001-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ